اعتصابات و اعتراضات پرستاران بیمارستانهای دولتی و دانشگاههای علوم پزشکی در روز پنجشنبه ۱۷ آبان، که در ایران به عنوان «روز پرستار» شناخته میشود، در چند شهر ادامه یافت.
بر اساس گزارشهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی، اعتصابات و اعتراضات پرستاران دستکم در شهرهای شیراز، جهرم، فسا، قم، یزد، اردکان، و بافق جریان داشت.
این گزارش تصویری، اعتصاب و تجمع اعتراضی پرستاران در داخل بیمارستان بهشتی قم را نشان میدهد.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
پرستاران معترض در قم در تحصن اعتراضی روز پرستار گفتند که ادعای «پرداخت معوقات» توسط مقامات دولتی «دروغ است و هنوز تا حدود یک سال تأخیر دارد.»
- گسترش اعتصاب پرستاران در شیراز
بر اساس گزارش کانال تلگرامی «اعتراض مدنی بازار»، پرستاران بیمارستانهای کلیدی در شیراز، مرکز استان فارس، روز پنجشنبه به صورت گسترده اعتصاب کردند.
بنا بر این گزارش، در بیمارستان رجایی شیراز، پرستاران و کارکنان آزمایشگاه و رادیولوژی به اعتصاب پیوستند و «هیچ کس در محل کار حاضر نشده است.»
همچنین، کادر درمان در بیمارستان شریعتی شهرستان فسا نیز در اعتصاب بودند و تنها سرپرستاران در محل کار حضور داشتند.
بنا بر این گزارش، در بیمارستان چمران شیراز نیز «تنها یک نفر به جز سرپرستار» سر کار حضور داشته است.
اعتصاب پرستاران در روزهای گذشته نیز در استان فارس جریان داشت.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
- اعتراض پرستاران در یزد
گزارشهای تصویری نشان میدهد که پرستاران در یزد نیز در روز پرستار تجمع اعتراضی و اعتصاب چند روزه خود را ادامه دادند.
بنا بر این گزارش، کادر پرستاری بیمارستانهای یزد «به دلیل عدم پرداخت مطالبات پرستاری» اعتصاب کرد و گفتند که «با شرایط طاقتفرسای کاری و مشکلات شدید معیشتی» خواهان «پرداخت فوری مطالبات قانونی معطل مانده خود» هستند.
- تجمع پرستاران در اردکان
یک گزارش دیگر از اردکان استان یزد، حاکی از آن است که کادر پرستاری بیمارستان ضیایی این شهرستان «به دلیل عدم پرداخت مطالبات پرستاری» تجمع کردهاند.
این معترضان به «شرایط طاقتفرسای کاری و مشکلات شدید معیشتی» اشاره کردند و خواهان «پرداخت فوری مطالبات قانونی معطل مانده خود» شدند.
به گفته پرستاران معترض، در سالهای گذشته «نهتنها حقوق و مبلغ ساعت اضافهکار بر اساس تورم افزایش نیافته، بلکه این مبالغ ناچیز نیز با تأخیر شش ماهه پرداخت میشود.»
پرستاران معترض، این وضعیت را «غیرقابل تحمل» دانستهاند.
در این حال، کانال تلگرامی اعتراض مدنی بازار، تصویری از فیش پرداخت اضافهکار یک پرستار در یاسوج استان کهگیلویه و بویراحمد را منتشر کرده که نشان میدهد مبلغ ناچیز اضافهکاری او مربوط به دی ۱۳۹۹ همزمان با شیوع کرونا، در آبان ۱۴۰۳ پرداخت شده است.
همزمان با اعتصابات پرستاران در مناطقی از ایران، مقامات دولتی به مناسبت روز پرستار، بستههای هدیهای به آنها دادهاند، اما تصاویر منتشر شده از بیمارستان مطهری جهرم، نشان از آن دارد که پرستاران هدیهها را داخل سطل آشغال انداختهاند.
یک تصویر دیگر از تبریز نیز نشاندهنده آن است که شهرداری مرکز استان آذربایجان شرقی در «جشن روز پرستار» به تعدادی از پرستاران به عنوان هدیه دستگاه «چایساز» داده که بنا بر این گزارش «همهشان یا خراب هستند، یا شکسته.»
تشدید مشکلات و معضلات پرستاران در مرداد سال جاری منجر به شکلگیری یک دوره اعتصاب سراسری پیوسته و دنبالهدار شد که در آن صدها پرستار و کادر درمانی بیمارستانهای دولتی با تاکید بر تحقق مطالبات صنفی و معیشتی خود اعتراضات و اعتصابات خود را دست کم در ۱۶ استان ایران آغاز و تا شهریور ماه ادامه دادند.
بنابر گزارشها، پابرجا بودن مشکلات پرستاران باعث شده است تا احمد نجاتیان، رئیسکل سازمان نظام پرستاری، در نامهای به وزیر بهداشت جمهوری اسلامی «افزایش تعداد بستههای خدمات پرستاری»، «افزایش ارزش نسبی خدمات برخی بخشها» و «افزایش ضریب ریالی تعرفه پرستاری به صورت واقعی» را از جمله مطالبات پرستاران اعلام کند.
تداوم اعتصابهای پرستاران به برخورد نیروهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی با آنان و بازداشت شماری از پرستاران منجر شد که در واکنش به این اقدام وزارت امور خارجه آمریکا و شورای بینالمللی پرستاری (آی.سی.اِن) هشتم شهریور ماه از «بازداشت و محکومیت ناعادلانه» پرستاران معترض در ایران ابراز نگرانی کردند.
همچنین ببینید: اعتصاب پرستاران در یزد و خوزستان؛ درگیری حراست با معترضان در اهوازگسترش اعتراضات صنفی گروههای مختلف از جمله بازنشستگان، کارگران صنایع مختلف، معلمان، مالباختگان، و پرستاران و کارکنان بخش درمان نشانگر افزایش مشکلات معیشتی در ایران و بیتوجهی مقامات جمهوری اسلامی است.
تداوم اعتراضات معیشتی در ایران در روزهای جاری با تشدید مناقشات میان اسرائیل و جمهوری اسلامی همزمان شده و التهاب در بازارهای مالی در ایران نیز همچنان ادامه دارد.