دولت ایران می گوید: دومین جشن بزرگ نوروز با شرکت سران ده کشور و نمایندگان بیش از سی کشور جهان روز یکشنبه در تالار وحدت تهران برگزار می شود.
بنا به گزارش خبرگزاریها همزمان با برگزاری آیین دومین جشن جهانی نوروز دبیرخانه دائمی این جشن در ایران گشایش می یابد.
سخنرانی رؤسای جمهور، اجرای نمایشها و موسیقیهای آیینی ویژه نوروز و رونمایی سه کتاب با موضوع نوروز از جمله برنامههای مراسم افتتاحیه دومین جشن جهانی نوروز است.
به گزارش دولت ایران، جشن جهانی نوروز از هفتم تا یازدهم فروردینماه برگزار می شود و هنرمندان کشورهای ترکمنستان، پاکستان، هندوستان، تاجیکستان، قرقیزستان، ازبکستان، ترکیه، عراق، آذربایجان و گرجستان در حوزههای تجسمی، موسیقی و نمایشهای آیینی به اجرای آثار خود می پردازند.
حمید بقایی رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز جشن نوروز را شاخصی برای معرفی سرحدات فرهنگی ایران دانست و گفت: آنچه در جشن جهانی نوروز اتفاق میافتد، نمایش آیینها و رسوم اقوام مختلف و تبیین جایگاه و نقش نوروز در پیوند میان ملتهاست.
رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با تأكید بر اهمیت برگزاری جشن جهانی نوروز در شرایط فعلی كه شاهد خیزش ملتهای منطقه هستیم، اظهار كرد: با توجه به حوادثی كه اكنون در منطقه شاهد هستیم، حضور مسؤولان ارشد كشورهای مختلف در تهران بهمنظور شركت در جشن جهانی نوروز تأثیر بسیاری در معادلات سیاسی و تبلیغاتی جهان خواهد داشت.
برگزارکنندگان جشن جهانی نوروز می گویند: نوروز همچون مراسم عاشورا پدیده ای ایرانی ست و مغایرتی با «شرع مقدس» ندارد.
مخالفان برگزاری این جشن در تصاد با این برداشت معتقدند احیای سنت های باستانی ایرانی که بیشتر ابزاری تبلیغاتی برای دولت است از سوی کسانی ساماندهی می شود که به «ایران گرایان حکومتی» معروف شده اند.
مخالفان این مراسم همچنان که سال گذشته تلاش کردند، امسال نیز برآن شدند تا مانع از برگزاری آن شوند. چنان که مراسم پیش بینی شده در تخت جمشید که قرار بود با حضور سران کشورهای همسایه برگزار شود لغو شد.
مخالفان در تبیین نظری مخالفت خود برگزاری آیین نوروزی را با جشن های دوهزاروپانصدساله شاهنشاهی یکی دانسته آن را نماد «طاغوت» معرفی کرده اند.
آیت الله ایمانی امام جمعه شیراز از جمله مخالفان جدی مراسم دولتی نوروز می گوید: «مسئلهی عَلَمْ كردن تخت جمشید و پاسارگاد و حافظیه در مقابل حرم سوم اهل بیت (ع) جنایت و خیانت است.»
اما حمید بقایی رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور که از حلقه گروه موسوم به «ایران گرایان حکومتی» و از برنامه ریزان اصلی این مراسم است می گوید: «این مراسم بزرگداشت نوروز است و متعلق به شخص یا پادشاه خاصی نیست، بلكه یك بحث اجتماعی ـ فرهنگی است كه در طول تاریخ بین اقوام مختلف وجود داشته است.»
رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری می افزاید: خاستگاه اصلی نوروز، ایران است. از همین رو، وقتی نوروز تأثیر فرهنگی ایران را بر سایر كشورها نشان میدهد كه این موضوع دیپلماسی فرهنگی ایران را بهنمایش میگذارد.
یک کارشناس فرهنگی در این باره نوشته است: « با توجه به پیشینه رشد و پویایی جنبش های معروف به «قرمطیان» و «غلات» در ایران که احیای ایرانی گری را سرلوحه اهداف مبارزاتی خود قرار داده بودند، امروزه نیز یکی از جناح های حکومتی، دریافته در نبرد پرتحرک میان ایرانی گری و سنت های اسلامی، نیروی گرایش به فرهنگ ایرانی، همچنان که غلات را یاری داد تا حاکمان عرب و سنت های عربی را کنار نهند، امروزه نیز به آنان یاری می دهد تا مخالفان خود را کنار نهند.»
این کارشناس افزوده است: «هرچند این جریان حکومتی با اهداف مشخصی گزینه ایران گرایی را پیش گرفته؛ اما گذشته نشان داده، امکان بروز تجلی فرهنگ باستانی و ملی ایران می تواند بعنوان یک نیروی توانمند داخلی، پایه های ایدئولوژیک حاکمیت جمهوری اسلامی را درهم شکند.»