کره شمالی با نادیده گرفتن هشدارهای بین المللی سومین آزمایش اتمی خود را انجام داده است.
آزمایش، که بی درنگ با محکومیت رهبران سراسر جهان روبرو شد، روز سه شنبه صورت گرفت. پیونگ یانگ آنرا "موفقیت آمیز" و پاسخی به "خصومت بی محابای" آمریکا، که یک کوشش جهانی را برای گسترش تحریم ها علیه کره شمالی هدایت می کند، نامید.
رسانه های دولتی گفتند در آزمایش زیرزمینی بمب اتمی سبک تر و کوچک تری با نیروی انفجاری بیشتری از آزمایش های گذشته به کار رفت، و این هراس را موجب شد که پیونگ یانگ در کوچک ساختن فناوری به موفقیت دست یافته است.
در پی آزمایش، وزارت امور خارجه کره شمالی سرپیچانه هشدار داد به اقدامات نامشخص دیگری دست خواهد زد. کره جنوبی هم اینک ارتش خود را به حال آماده باش در آورده و به امکان آزمایش های اتمی بیشتر کره شمالی یا پرتاب موشک در روز سه شنبه اشاره کرده است.
شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار است ساعت ۹ امشب – به وقت شرق آمریکا – جلسه فوق العاده ای برای بحث درباره آزمایش، که موجی از انتقادهای جهانی را به دنبال آورده است، تشکیل دهد.
بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد بی درنگ آنچه را که آزمایشی بسیار بی ثبات کننده نامید، محکوم کرد و آنرا نقض آشکار و وخیم تحریم های بین المللی دانست.
باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا آزمایش را "بسیار تحریک کننده" که امنیت آمریکا و صلح بین المللی را تهدید می کند توصیف کرد. او جامعه بین المللی را به عملی "سریع و معتبر" فراخواند.
چین، متحد اصلی کره شمالی، آنچه را که "مخالفت قاطع" با آزمایش نامید، ابراز داشت. همچنین در اقدامی نادر سفیر کره شمالی را فراخواند و از او خواست "نارضایی و مخالفت شدید" پکن را به پیونگ یانگ ابلاغ کند.
کره شمالی هفته ها تهدید کرده بود به تلافی تحریم های سازمان ملل متحد، که در پاسخ به پرتاب راکت دور برد در ماه مارس گسترش یافت، سومین آزمایش اتمی را انجام خواهد داد.
گزارش های اولیه حاکی است جدیدترین آزمایش کره شمالی از آزمایش های قبلی آن در ۲۰۰۶ و ۲۰۰۹ نیرومندتر بود. سخنگوی وزارت دفاع کره جنوبی گفت انفجار ۶ تا ۷ کیلوتن شدت داشت.
مایکل مک کینلی تحلیلگر امنیتی در دانشگاه ملی استرالیا به صدای آمریکا می گوید؛ مهم است در روزهای آینده روشن شود آیا کره شمالی برای آزمایش از پلوتونیوم یا اورانیوم بسیار غنی شده استفاده کرد یانه.