پژوهش جدید: چرا اتمسفر بالای سیاره کیوان بسیار گرم است

تجزیه و تحلیل‌ جدید داده‌هایی که توسط فضاپیمای «کاسینی» آژانس فضایی ایالات متحده آمریکا، ناسا، گردآوری شده است، شاید آن چه را که سال‌ها برای دانشمندان یک راز و رمز بوده حل کرده باشد: چه چیزی لایه‌های بالای سیاره کیوان (زحل) را این قدر گرم نگه می دارد؟

گرمای کیوان و دیگر غول‌های گازی در منظومه خورشیدی، مدت‌ها است که دانشمندان را به تعجب واداشته است؛ چون این سیارات از خورشید دورتر از آن هستند که چنین حرارتی در اتمسفر آنها پیدا شود.

اما نویسندگان این پژوهش که نتایج آن در ژورنال علمی ستاره‌شناسی «نیچر استرانومی» (به انگلیسی: Nature Astronomy) منتشر شده است، از داده‌های کاوشگر فضایی ناسا «کاسینی» استفاده کردند تا دمای کیوان و فشردگی اتمسفر را دقیق‌تر مورد بررسی قرار دهند.

آنها در این سیاره پدیده «شفق قطبی» - مشابه آن چه برای کره زمین روی می‌دهد و با ظهور نورهای زیبای رنگارنگ در قطب شمال و قطب جنوب همراه است - را مشاهده کرده‌اند. پژوهشگران معتقدند که شفق‌‌های قطبی، که در واقع جریان‌های الکتریکی به وجود آمده در اثر برخورد ذرات باردار بادهای خورشیدی در بین دو قطب و یونیزه شدن مولکول‌های موجود در یونیسفر زمین هستند، موجب تولید گرما می‌شوند.

این یافته برای پژوهشگران تصویر کاملی از جریان و حرکت گرما در اتمسفر سیاره کیوان را ترسیم می کند و این که چرا اتمسفر بالای کیوان دو برابر گرمتر از مقدار حرارتی است که از خورشید می‌گیرد.