یک نظرسنجی میگوید که در حدود ۶۵ درصد شهروندان ایران از عملکرد ابراهیم رئیسی ناراضیاند.
نتایج جدیدترین نظرسنجی شرکت تحلیل دادههای استاسیس که در هفته آخر خرداد ماه سال ۱۴۰۱ انجام شده است، همچنین نشان میدهد که تنها ۲۰ درصد از ایرانیها اعتقاد دارند ابراهیم رئیسی از توانایی لازم برای حل مشکلات کشور برخوردار است.
این نظرسنجی که از سوی موسسهای مستقل و در آستانه اولین سال استقرار دولت سیزدهم که با شعار رفع تبعیض و بهبود اقتصاد و معیشت مردم به سر کار آمد، انجام میشود حاکی از آن است که جوانترها اعتماد بسیار کمتری به دولت رئیسی دارند و به طرز معناداری از اقدامات او ناراضی هستند. بر اساس این نظرسنجی درحالی که تنها ۲۳ درصد از ایرانیها در گروه سنی ۱۸ تا ۲۹ سال از عملکرد آقای رئیسی راضی هستند، این رقم برای افراد در گروه سنی ۶۰ سال و بیشتر به ۴۰ درصد بالغ میشود.
نتایج این نظرسنجی همچنین از نارضایتی قشر تحصیلکرده از عملکرد دولت سیزدهم حکایت دارد به گونهای که ۷۸ درصد شهروندان دارای تحصیلات دانشگاهی از عملکرد این دولت ناراضیاند درحالیکه این میزان نارضایتی در افراد فاقد تحصیلات دانشگاهی تا ۷۰ درصد کاهش مییابد.
پرسششوندگان این نظرسنجی در برابر پرسش چندگزینهای مهمترین مشکلات پیشروی مردم ایران امروز، به مشکلات اقتصادی به عنوان مهمترین دغدغهشان اشاره کردند و حدود ۸۷ از پاسخدهندگان این گزینه را انتخاب کردند، درحالی که مشکل مسکن و آزادیهای سیاسی با ۱۳ و ۸ درصد در رتبههای بعدی مشکلات ایرانیان قرار گرفتند.
گفتنی است مشکل محیط زیست که یکی از مهمترین چالشهای جهانی و همچنین فرارروی ایرانیان است، در این نظرسنجی در قعر مشکلات مردم انتخاب شد.
گردآوری این دادهها که به صورت تلفنی و در خلال روزهای ۲۲ تا ۲۶ خرداد ۱۴۰۱ با نمونهگیری تصادفی انتخاب شده است، همچنین نشان میدهد که ایرانیها امید چندانی به بهبود امور ندارند و اغلب از آینده خود نگرانند. براساس دادههای گردآوری شده تنها ۲۰ درصد از ایرانیها میگویند که به اعتقاد آنها شرایط کشور طی یک سال آینده بهتر میشود. حدود ۵ درصد میگویند که شرایط کشور تغییر نخواهند کرد و ۵۸ درصد هم اعتقاد دارند شرایط کشور در یک سال آینده بدتر خواهد شد.
این درحالی است که به باور بسیاری از مردم، حصول توافق با غرب باعث خواهد شد تا شرایط زندگی و وضعیت اقتصادی مردم بهتر شود. بر اساس این نظرسنجی ۵۴ درصد از شهروندان امید به آینده بهتر خود را در گرو توافق و سازش جمهوری اسلامی با غرب میدانند و راه برونرفت از مشکلات اقتصادی را در حصول توافق در مسائل هستهای میدانند. در این میان تنها ۱۱ درصد از پرسششوندگان هستند که بهبود اقتصادی را با توافق با غرب گره نزدهاند.
از میان پرسششوندگان این نظرسنجی تنها نیمی از رایدهندگان به ابراهیم رئیسی عنوان کردهاند که حاضرند دوباره در انتخابات ریاستجمهوری به نفع او رای بدهند.
این درحالی است که در میان کسانی که در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ به ابراهیم رئیسی رای داده بودند تنها ۵۱ درصد میگویند که اگر قرار باشد به سال گذشته و انتخابات ریاستجمهوری برگردیم باز هم به او رای خواهند داد. چهار درصد یا افراد دیگر را انتخاب میکردند و یا رای باطله میدادند و حدود ۳۰ درصد هم میگویند که ترجیح میدادند در انتخابات شرکت نکنند.
این نظر سنجی همچنین از اقبال بسیار پایین مردم به احزاب داخلی حکایت دارد و هر دو طیف اصلاحطلب و اصولگرا از اقبالی کمتر از ده درصدی درمیان مردم برخوردارند.