امیدی تازه برای درمان بیماری لاعلاج هانتینگتون

دانشمندان برای اولین بار با تزریق یک دارو از شرکت داروسازی «آیونس» به ستون فقرات، نقص در یک پروتئین که موجب بیماری هانتینگتون می شود را ترمیم کرده اند. این یافته به بیمارانی که از این بیماری ژنتیکی غیر قابل علاج رنج می برند، امید تازه ای بخشیده است.

بنا به گزارش رویترز، این موفقیت در مراحل اولیه کارآزمایی بالینی به حدی بوده که شرکت داروسازی سوئیسی «روش» حاضر شده است برای این دارو که نام آن «آیونس – ایچ تی تی»IONIS-HTT(Rx) است، با یک هزینه ۴۵ میلیون دلاری، درخواست پروانه کند.

بیماری هانتینگتون یک نوع اختلال ژنتیکی تحلیل برنده عصبی است که موجب آسیب دیدن و از بین رفتن سلول های عصبی و مغز می شود. مبتلایان به این اختلال، توانایی های ذهنی و کنترل فیزیکی خود را به تدریج از دست می دهند. علایم این بیماری خود را بین سنین ۳۰ تا ۵۰ نشان می دهند و حدود ۱۰ تا ۲۵ سال طول می کشد تا وخیم تر شوند.

رویترز در گزارش خود نوشت: «سارا تبریزی» استاد عصب شناسی بالینی کالج دانشگاهی لندن و سرپرست این پژوهش می گوید توانایی این دارو در مهار کردن علت اصلی بیماری هانتینگتون با پائین آوردن سطح یک پروتئین سمی «پیشگامانه» بود.

خانم دکتر تبریزی روز دوشنبه در بیانیه ای گفت: «کلید اصلی اکنون انجام یک کارآزمایی در حد وسیع تری است تا امتحان کرد که آیا داروی «آیونس – ایچ تی تی» سرعت پیشرفت بیماری را کاهش می دهد.»

فرنک بنت معاون رئیس این پژوهش از شرکت «آیونیس» گفت کاهش پروتئین [صدمه دیده] در این مطالعه «خیلی فراتر از حد انتظارمان بود» و اکثر بیماران به این دارو حساسیت نشان نداده اند.

هرچند، کارشناسان هشدار داده اند که این نتایج هنوز در مراحل اولیه هستند و توانایی داروی جدید در بهبود بیماران در کارآزمایی بالینی، هنوز باید مورد آزمایش های بیشتری قرار گیرد.

بیماری هانتینگتون به خاطر تحقیقات یک پزشک آمریکایی به نام جرج هانتینگتون چنین نام گذاری شده است. در سال ۱۸۲۷ دکتر هانتینگتون اطلاعات زیادی را درباره ی یک بیماری ارثی منحصر به فردی گزارش کرد. او و پدرش که او نیز پزشک بود این بیماری را در یک خانواده ی نیویورکی مشاهده کرده بودند.

در حال حاضر درمان مؤثری برای بیماری هانتینگتون موجود نیست و داروهایی که در دست هستند تنها برای کنترل علایم بیماری تجویز می شوند.

شرکت آیونیس گفت اکنون شرکت داروسازی «روش» مسئول توسعه، کنترل، بازاریابی، و هزینه داروی «آیونس – ایچ تی تی» است.