آثار هنرمندان ایرانی در موزه هنرهای مدرن نیویورک؛ واکنش به فرمان ترامپ

ورودی موزه هنرهای مدرن نیویورک موسوم به موما

موزه هنرهای مدرن نیویورک در بخشی در واکنش به فرمان ترامپ مجموعه ای از آثار هنرمندان ایرانی و دیگر کشورهای شامل تعلیق ویزا را به نمایش گذاشته است. روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت،‌‌ «هنگام بی عدالتی، موزه هنرهای مدرن نیویورک، یکی از معتبرترین سازمان های هنری آمریکا، بی تفاوت نمی ماند.»

بعد از فرمان اجرایی پرزیدنت دونالد ترامپ، که ورود شهروندان از هفت کشور مسلمان - یمن، سومالی، ایران، عراق، لیبی، سودان، و سوریه – را ممنوع کرده، و جلوی ورود پناهجویان سوری را گرفت، موزه هنرهای مدرن نسبت به آن واکنش نشان داد.

در واکنش به فرمان ترامپ، این موزه آثار هنرمندان کشورهایی که شامل این فرمان می شوند را به نمایش گذاشت.

هفت اثر در حال حاضر در این موزه نیویورک به نمایش در آمده است از جمله آثاری از هنرمندان ابراهیم الصلحی نقاش سودانی، پرویز تناولی مجسمه ساز ایرانی، طلا مدنی نقاش ایرانی، زها حدید معمار عراقی، چارلز حسین زنده رودی نقاش ایرانی، شیرانا شهبازی عکاس ایرانی، و مارکوس گریگوریان نقاش ایرانی ارمنی تبار از روسیه.

این آثار پنجشنبه گذشته در گالری های طبقه پنجم موزه نصب شدند، و جایگزین آثار هفت هنرمند غربی مثل پابلو پیکاسو، و هنری متیس شدند.

روی پلاکارت های کنار هر اثر نوشته شده: «این اثر از هنرمندی است که مردم کشورش، پس از وضع فرمان اجرایی ریاست جمهوری در روز ۲۷ ژانویه ۲۰۱۷، از ورود به ایالات متحده آمریکا منع شده اند. این یکی از چندین آثار هنری است که در سراسر طبقه پنجم موزه به نمایش در آمده تا تأکید کند و نشان دهد که آزادی و پذیرش استقبال از دیگران، به همان اندازه که برای ایالات متحده آمریکا حیاتی است، برای موزه نیز مهم است.»

به گزارش نیویورک تایمز، وقتی از گردانندگان موزه پرسیدند که تصمیم گیری آنها برای آویختن این آثار خاص، آیا نشان اعتراض به فرمان اجرایی ترامپ است، کریستف چریکس، مسئول ارشد بخش نقاشی و آثار چاپی موزه موما توضیح داد که بیشتر واکنشی به نشانه «وحدت با هنرمندان از کشورهای مختلف» است.

وی گفت: این موزه از زمان تشکیل اش همیشه پناهگاه امنی برای هنرمندان از سراسر جهان بوده است. بسیاری از مهاجران به نیویورک آمدند و آثارشان را اینجا خلق کردند. و موزه به بعضی ها در این کار کمک کرد. سفر کردن برای هنرمندان، محققان، و تاریخدانان مهم است. به خاطر همین فکر نظر ما این است که این حرکت، یک حرکت کلی است نه کاری مختل کننده.

او گفت قرار است آثار هنرمندان بیشتری از کشورهای مسلمان را در گالری های طبقه پنجم موزه که در حال حاضر در دست تعمیر و نوسازی است، به نمایش بگذارند. همینطور پخش چهار فیلم در اواخر ماه که بر روی کارگردانانی که این فرمان اجرایی به کار آنها لطمه زده است، تمرکز می کند.

در لابی اصلی موزه نیز، یک مجمسه فولادی و آلومینیومی از سیا ارمجانی، هنرمند آمریکایی ایرانی تبار قرار گرفته است. آقای ارمجانی که از سال ۱۳۴۰ به آمریکا مهاجرت کرد، مجسمه ساز و معمار است و از او به عنوان طراح مشعل المپیک تابستانی ۱۹۹۶ در آتلانتا نام می برند.