«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفته است که حمایت کشورهای اروپایی از توافق هستهای میان ایران و گروه ۱+۵ موسوم به برجام باعث نمیشود که آنها از دیگر مسایل مربوط به ایران چشمپوشی کنند.
موگرینی در یک نشست خبری در بروکسل، با اشاره به این که چهار کشور اروپایی در حال حاضر دور جدیدی از گفتوگوها را با ایران درباره یمن آغاز کردهاند گفت، موضوعهایی چون وضعیت سوریه و موشکهای بالیستیک از جمله «نگرانیهای جدی» اروپا است که تلاش میکند با «اجرای کامل برجام» باب مذاکره با ایران را در این زمینه باز کند.
به گفته مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مذاکره فعلی در سوئد میان حوثیها و دولت یمن نتیجه مذاکرات اروپا با جمهوری اسلامی است، که باعث شد «ایران از نفوذ خود بر حوثیها برای آغاز مذاکرات سوئد استفاده کند.»
برنامه موشکی ایران از جمله مواردی است که آمریکا و کشورهای اروپایی بارها نسبت به آن هشدار دادهاند. در آخرین نمونه از این دست، هفته گذشته مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده خبر داد که ایران دست به آزمایش یک موشک بالیستیک با قابلیت حمل کلاهک هستهای زده، که به گفته او نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد است.
بعد از یک هفته، یکی از مقام های سپاه تایید کرد که جمهوری اسلامی آزمایش موشکی داشته است.
همچنین ببینید: ایران بالاخره آزمایش موشکی را تایید کرد؛ نشست شورای امنیت و احتمال حضور مایک پمپئواین آزمایش موشکی با واکنش منفی فرانسه و بریتانیا هم مواجه و در نهایت سبب شد شورای امنیت سازمان ملل متحد، پشت درهای بسته، درباره برنامه موشکی ایران تشکیل جلسه دهد.
مقامهای مسئول در ایران میگویند که موشکهای تولیدشده قابلیت حمل کلاهک هستهای را ندارند و به همین دلیل، تولید و آزمایش آنها ناقض قطعنامه شورای امنیت نیست.
هفته جاری یک روزنامه آلمانی نیز گزارش کرده بود جمهوری اسلامی در سال ۲۰۱۸ اقدام به آزمایش هفت موشک میانبرد و پنج موشک کوتاهبرد و کروز کرده؛ ۱۲ آزمایشی که به گفته روزنامه «ولتام زونتاگ» دو برابر تعداد آزمایشهای موشکی ایران در سال ۲۰۱۷ است.
این روزنامه آلمانی منبع این خبر را «گزارش سازمانهای اطلاعاتی غربی» اعلام کرده است، اما جزئیات بیشتری درباره منبع خود ارائه نداد. ولتام زونتاگ خبر داده بود که ایران در سال ۲۰۱۷ چهار موشک میانبرد و یک موشک کوتاهبرد آزمایش کرده است.
همچنین ببینید: ایران بالاخره آزمایش موشکی را تایید کرد؛ نشست شورای امنیت و احتمال حضور مایک پمپئوآزمایشهای موشکی ایران پیش از این نیز با واکنش کشورهای غربی مواجه شده بود و آنها بارها از جمهوری اسلامی خواسته بودند تولید و آزمایش این موشکها را متوقف کند. ایران طی سالهای اخیر دست به انجام آزمایشهای موشکی زده است که روی برخی از آنها به زبانهای مختلف (از جمله عبری) شعار «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.
فدریکا موگرینی در بخشی از نشست خبری امروز خود، با اشاره به این که آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایبندی ایران به برجام را تایید کرده است، گفت که انتظار میرود ساز و کار مالی ویژه اتحادیه اروپا برای ارتباط تجاری با ایران (SPV) «طی هفتههای آتی» آغاز به کار کند.
خانم موگرینی اضافه کرده است که اعضای اتحادیه اروپا از این اقدام فرانسه، آلمان و بریتانیا حمایت میکنند و انتظار میرود این ساز و کار ویژه مالی «از تجارت قانونی با ایران محافظت کند.»
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا حدود شش ماه پیش با اعلام خروج واشنگتن از توافق هستهای با ایران دستور داد تحریمهای هستهای طی دو دوره ۹۰ روزه و ۱۸۰ روزه بازگردد. کاخ سفید ۱۲ آبان در بیانیهای تاکید کرد این سختترین تحریمهایی است که علیه جمهوری اسلامی اعمال شده است.
مرحله دوم این تحریمها که از ۱۳ آبان آغاز شد شامل صنایع پتروشیمی، نفت و گاز، کشتیرانی، بانک و بیمه و مؤسسات مالی است.
وزیر خارجه آمریکا اول خرداد ماه ضمن اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق جدید با جمهوری اسلامی را برشمرد، که در واقع فهرست خواستههای ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.
برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه، نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.