مایک والتز: پرزیدنت ترامپ به تلاش رژیم ایران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای پایان خواهد داد

مایک والتز، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد آمریکا (آرشیو)

سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد با رد ادعای جمهوری اسلامی درباره صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود، تصریح کرد پرزیدنت ترامپ به تلاش رژیم ایران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای پایان خواهد داد.

مایک والتز، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد، روز یکشنبه ۱۹ مهر در گفت‌وگو با شبکه فاکس‌نیوز تاکید کرد هیچ کشوری در جهان وجود ندارد که اورانیوم را تا سطح تسلیحاتی غنی‌سازی کند و در عین حال به دنبال سلاح هسته‌ای نباشد، در حالی که ادعا می‌کند صرفاً خواهان انرژی هسته‌ای غیرنظامی است.

او افزود «هیچ کشوری در دنیا تأسیسات خود را زیر صدها فوت سنگ گرانیتِ یکپارچه دفن نمی‌کند»، و تاکید کرد: «برای کشورهایی مانند امارات متحده عربی که از انرژی هسته‌ای غیرنظامی برخوردارند پروتکل‌هایی وجود دارد، و آنها به بازرسی‌ها و پروتکل‌ها پایبند هستند؛ اما [رژیم] ایران هیچ‌یک از این کارها را انجام نمی‌دهد.»

آقای والتز گفت: «در همین حال، اسکات بسنت، وزیر خزانه‌‌داری ایالات متحده آمریکا، گلوی اقتصاد ایران را می‌فشارد: صادرات نفت متوقف شده، ارزش پول ملی سقوط کرده، و ذخایر ارزی از بین رفته است. زمان به نفع رئیس‌جمهوری [آمریکا] عمل می‌کند.»

او گفت: «آنها پیش‌تر تلاش کردند از طریق مجمع عمومی سازمان ملل بازگردند و پیشنهادی برای توافق ارائه دهند، اما آن پیشنهاد، توافقی بی‌ارزش و نامناسب بود، و دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، تن به توافق‌های بد نمی‌دهد. او به تلاش این رژیم برای دستیابی به سلاح هسته‌ای پایان خواهد داد؛ تمام.»

ایالات متحده در تیر ۱۴۰۴ در جریان عملیات «چکش نیمه‌شب» به تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی حمله کرد. در حالی که این حملات با موفقیت برخی از مکان‌های کلیدی مرتبط با برنامه هسته‌ای رژیم ایران را نابود کردند، یک ژنرال ارشد آمریکایی پارسال به قانونگذاران گفت سایت هسته‌ای اصفهان که در اعماق زمین قرار دارد، فقط ورودی‌هایش بسته شده، و پنتاگون معتقد است بمب‌های سنگرشکن نمی‌توانند آن را نابود کنند.

ارتش آمریکا در حال تلاش برای توسعه یک بمب «نفوذگر نسل بعدی» است تا به طور بالقوه اهدافی که حتی در عمق بیشتری دفن شده‌اند را هدف قرار دهد. قراردادی برای شروع کار بر روی نمونه اولیه در شهریور ۱۴۰۴ منعقد شد و نیروی هوایی در تیرماه از صنایع دفاعی برای سلاح جدید درخواست کمک کرد.

تصاویر ماهواره‌ای که توسط سی‌ان‌ان بررسی شده است نشان می‌دهد بین ۲۷ تا ۲۸ بهمن کار حفاری در یک سایت دورافتاده «دی‌تی‌آر‌اِی» و فرماندهی استراتژیک ایالات متحده در وایت سندز آغاز شده است. هدف آن آزمایش اثرات سلاح‌ها بر اهدافی در عمق زمین است. این زمان‌بندی با زمان قرارداد اضطراری پنتاگون همسو است.

طبق گزارش سی‌ان‌ان، ارتش ایالات متحده برنامه‌های عملیاتی برای حمله به تاسیسات کوه کلنگ را در دست دارد. به گفته یک منبع آگاه، این بخشی از یک بسته هدف‌گیری بود که اوایل تابستان امسال، زمانی که پرزیدنت ترامپ تهدید به تشدید درگیری با رژیم ایران ‌کرد، در دست بررسی بود.

طرح حمله به کوه کلنگ شامل استفاده از برخی از بزرگترین بمب‌های زرادخانه ایالات متحده بود؛ اگرچه هنوز مشخص نیست که آیا این مهمات می‌توانند به اندازه کافی در اعماق زمین نفوذ کنند تا هر آنچه رژیم ایران احتمالا به آنجا منتقل کرده باشد را نابود کنند یا خیر.

تلاش‌ها برای تدوین برنامه‌هایی برای حملات قاطع علیه تأسیسات زیرزمینی جمهوری اسلامی ادامه دارد. یک منبع آگاه به سی‌ان‌ان گفت که عناصری در وزارت دفاع اخیراً یک «برنامه‌ریزی سریع» در مورد این موضوع انجام داده‌اند.

بر اساس تحلیل مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی، تأسیسات واقع در کوه کلنگ «احتمالاً» برای یکی از سه هدف طراحی شده که همگی مربوط به برنامه هسته‌ای رژیم ایران هستند: این مکان می‌تواند تأسیسات مونتاژ سانتریفیوژ، تأسیسات غنی‌سازی، یا پناهگاهی امن برای سایر فعالیت‌های مرتبط با تسلیحات هسته‌ای نظیر تبدیل اورانیوم به فلز باشد.

پیش‌تر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در اشاره‌ای آشکار به شمار فزاینده سانتریفیوژهای پیشرفته مورد استفاده جمهوری اسلامی برای غنی‌سازی اورانیوم، گفته بود مساله ایران مشکلی است که هر روز بیش از پیش برجسته می‌شود.

آژانس در گزارش‌های اخیر خود به اعضایش گفته رژیم ایران سرگرم نصب خوشه‌های سانتریفیوژ پیشرفته بیشتر در تاسیسات غنی‌سازی خود در فردو و نطنز و غنی‌سازی به میزان زیادتر است.