گزارش تحقیقی: آمارها افزایش روند مهاجرت پزشکان از ایران را تایید می‌کند

در حالی که در ماه‌های گذشته مهاجرت کادر درمانی از ایران بارها به تیتر رسانه‌ها تبدیل شده «پایگاه داده‌های باز ایران» در گزارشی به بررسی برخی از آمارهای موجود پرداخته است که افزایش مهاجرت پزشکان را تایید می‌کند.

روز سه شنبه ۱۸مهرماه پایگاه داده‌های باز ایران گزارشی را درباره افزایش روند مهاجرت پزشکان از ایران منتشر کرده است.

در این گزارش آمده که طبق آمار ارائه شده توسط روزنامه فرهیختگان در سال جاری ۲۳۰۰ پزشک متخصص و ۴۲۰۰ پزشک عمومی از ایران خارج شده‌اند که ۳۰ درصد از متوسط ورودی پزشک به بازار کار در ایران بیشتر است.

آمارهای سازمان نظام پزشکی حاکی از آن است که متوسط ورودی پزشک به بازار کار در دهه ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۱ کمتر از ۵۰۰۰ پزشک در سال است.

این آمار همچنین نشان می‌دهند که همزمان با اوج بحران همه‌گیری کرونا در سال ۱۴۰۰، جمعیت پزشکان شاغل در دانشگاه‌های پزشکی نزدیک به هزار نفر کاهش پیدا کرده است.

بنابر همین گزارش، همزمان رصدخانه مهاجرت ایران آماری را با استفاده از منابع معتبر بین‌المللی جمع آوری کرده که نشان می‌دهد جمعیت پزشکان ایرانی در کشورهای پیشرفته افزایش پیدا کرده است.

این در حالی‌ است که جمعیت پزشکان آموزش دیده در ایران در کشورهای عضو «سازمان همکاری و توسعه اقتصادی» از حدود ۴ هزار پزشک به بیش از ۱۰ هزار پزشک رسیده است.

این مرکز پژوهشی در گزارش خود تاکید کرده که با توجه به روند زمان‌بر اخذ مجوز فعالیت پزشکی توسط پزشکان ایرانی مهاجر در کشورهای مقصد، «با اطمینان می‌توان گفت که آمار واقعی مهاجرت پزشکان بسیار بالاتر است.»

پایگاه داده‌های باز ایران با استناد به نظر سنجی‌های «رصدخانه مهاجرت ایران» در تابستان ۱۴۰۱ نوشته که نتایج این نظرسنجی نشان از میل «زیاد» و «بسیار زیاد» مهاجرت در پزشکان و پرستاران دارد. از این جامعه‌آماری ۲۴ درصد تصمیم به مهاجرت گرفته و ۷/۵ درصد عملا اقدام به این کار کرده‌اند.

این مرکز پژوهشی تاکید کرده که از آنجائی که این نظر سنجی پیش از کشته شدن مهسا امینی صورت گرفته، می‌توان انتظار داشت که پس از اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱، میل مهاجرت در میان اقشار گوناگون از جمله پزشکان افزایش پیدا کرده باشد.