برایان هوک: واشنگتن می‌تواند بین اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها میانجیگری کند

بخش انگلیسی صدای آمریکا - برایان هوک، نماینده ویژه امور ایران در دولت آمریکا، یک روز پس از آن که پرزیدنت ترامپ از طرح صلح خاورمیانه رونمایی کرد، می گوید ایالات متحده می تواند در مذاکرات میان اسرائیلی ها و فلسطینی ها میانجیگری کند.

هوک در مصاحبه ای با «صدای آمریکا» گفت: «اگر چیزهایی هست که محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، دوست ندارد، پس به میز مذاکره بیاید و در حضور ایالات متحده آن را به اسرائیلی ها بگوید. این بهترین فرصتی است که او خواهد داشت. از این بهتر نخواهد نبود.»

دولت های قبلی آمریکا گفتگو بین اسرائیل و فلسطینیان را با هدف آماده کردن زمینه برای یک توافق بالقوه تسهیل کرده اند. پرزیدنت ترامپ ظاهرا از این مهم فاصله گرفته و طرحی را با جزئیات منتشر کرده که به نظر می رسد تنها مورد حمایت اسرائیل است.

برایان هوک درباره مخالفت محمود عباس با طرح صلح دولت ترامپ گفت: «این پرسشی پیش روی فلسطینیان است. وقتی با رهبران عرب در منطقه صحبت می کنید، به شکل روزافزونی از رئیس دولت فلسطینی که فرصت های پیشرفت بین اسرائیلی ها و فلسطینیان را از دست داده ناامید هستند. متاسفانه محمود عباس مصداق بارز این گفته است که: او هرگز فرصتی را برای از دست دادن یک فرصت خوب، از دست نمی‌دهد! این جدی‌ترین، واقع‌بینانه ترین و دقیق‌ترین طرحی است که در تاریخ مناقشه فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌ها به رهبری فلسطینیان ارائه شده است.»

دیپلمات ارشد وزارت خارجه آمریکا با اشاره به این که این یک طرح پیشنهادی است نه یک توافق نهایی تاکید کرد: «مواضع کشورهای عرب نشان می دهد که آن ها از این طرح خشنود هستند. خاورمیانه امروز با ۱۰ یا ۱۵ سال قبل خیلی تفاوت دارد. مهم ترین نگرانی رهبران عرب تخاصم ایران است. آن ها نمی خواهند شاهد ظهور دوباره داعش باشند. مناقشه فلسطینی ها و اسرائیلی ها در فهرست نگرانی ها در خاورمیانه از اهمیت کمتری برخوردار است. اسرائیلی ها اکنون به فلسطینی ها کشوری را پیشنهاد کرده اند که مرزهایی تعیین شده، پایتختی در شرق اورشلیم و یک طرح سرمایه گذاری ۵۰ میلیارد دلاری برای بیرون کشاندن فلسطینی ها از فقر دارد.»

برایان هوک درباره ضرورت خلع سلاح حماس و رد خشونت علیه اسرائیل گفت: «ما می خواهیم جهان حماس را منزوی کند. این یک سازمان تروریستی است که زندگی مردم فلسطینی در غزه را نابود کرده است... خلع سلاح حماس خواست کشورهای خاورمیانه است. این کشورها از ادامه دهه‌ها مناقشه خسته اند... هیچ کشوری تا کنون اسرائیل را به پذیرش نقشه آینده کشور فلسطین مجاب نکرده است. این اتفاق بسیار بزرگی است.»

هوک طرح ساخت بزرگراه رابط غزه و کرانه باختری را ابتکاری نو در این طرح ۸۰ صفحه ای توصیف کرد و گفت می توان مناطق فلسطینی را به کشوری موفق بدل کرد: «رهبری فلسطینیان باید از این فرصت استفاده کند. محمود عباس زندگی خوبی دارد. او و دوستانش ثروتمندند. مردم او در فقر هستند. اگر او می خواهد مردمش به لحاظ اقتصادی و سیاسی مستقل شوند باید به میز مذاکره بیاید. اگر می خواهد آن ها را در فقر نگاه دارد، باید طرح ما را رد کند.»

نظر برایان هوک درباره طرح صلح خاورمیانه؛ آیا این طرح شانس موفقیت دارد؟