نمايشگاه کتاب لندن که روز دوشنبه در مرکز ارلز کورت درهايش را بروی هزاران بازديدکننده باز کرد تمرکز امسال خود را بر چين و صنعت نشر و حق تاليف در آن کشور، معطوف کرده است.
برگزاری بيش از ۴۰۰ سمينار در نمايشگاه امسال نزديک به ۱۵۰۰ شرکت نشر کتاب و ۲۴ هزار و ۵۰۰ کارشناس را از سراسر جهان جذب کرده و قرار است ٣ روز بطول بينجامد.
نمايشگاه کتاب لندن پس از آن که برای نخستين بار در سال ۱۹۷۱ برگزار شد، به بزرگترين بازار تجارت انتشارات مجاز در جهان، بعد از نمايشگاه کتاب فرانکفورت تبديل شد. نمايشگاه کتاب لندن از سال ۲۰۰۴ ميلادی طرحی را به مورد اجرا گذاشته که در آن هر سال کشوری نمونه يا منطقه ای از جهان را در کانون بازار خود قرار می دهد و سمينارهايی را در جهت معرفی صنعت نشر آن کشور و توسعه مبادلات تجاری با انتشارات کشورهای نمونه، برگزار می کند. امسال، کانون بازار نمايشگاه کتاب لندن کشور چين است.
ايمی وبستر، مسئول قراردادهای بين المللی نمايشگاه کتاب لندن، می گويد: چين کشور بزرگ و مهمی است. سابقه روابط انتشاراتی چين و بريتانيا به حدود ۲۰ سال پيش برمی گردد و اکنون با شکل گيری اصلاحات اساسی در صنعت نشر چين، فرصت های فوق العاده ای برای شرکت های انتشارات غربی در همکاری و تجارت با همتايان چينی، فراهم شده است.
شعار نمايشگاه امسال کتاب لندن با محوريت چين «چشم انداز جديد، مفهوم جديد» است. ۱۱ سالن، ۱۱ ميزگرد و ۴ اجلاس با شرکت نمايندگان انتشارات مطرح جهان در نمايشگاه امسال، به صنعت نشر چين اختصاص داده شده است. در نمايشگاه امسال علاوه بر غرفه های کتاب های چاپی، غرفه کتاب های ديجيتال يا الکترونيک نيز بسيار بزرگتر از سال های گذشته برپا شده است. آنچه در نمايشگاه امسال کتاب لندن بيشتر جلب نظر می کند تمايل شرکت های نشر غربی به برخورداری از حق تاليف و چاپ کتاب های آموزش زبان چينی است. آمار آژانس رسمی توسعه زبان «هان بان» حاکيست ٣۵۸ موسسه و ۵۰۰ کلاس درسی کنفوسيوس با ۵۰۰ هزار دانش آموز تا پايان سال ۲۰۱۱ ميلادی در سراسر جهان در زمينه آموزش و يادگيری زبان چينی فعال بوده اند.
مايکل هورت، استاد و نايب رييس دانشگاه ليورپول، می گويد: زبان چينی به يکی از ۲ يا ٣ زبان اصلی جهان تبديل خواهد شد که اسپانيايی سومين آنها خواهد بود. چينی زبانی خواهد بود که هر فرد تحصيلکرده ای بخواهد بر آن تسلط داشته باشد.
يکی از سمينارهای نمايشگاه امسال کتاب لندن با سازماندهی مشترک آژانس «هان بان» و مشاوران بريتانيايی در زمينه آموزش انتشارات، برگزار خواهد شد. علاوه بر اين گروه، انتشارات چين قرار است با بخش مطبوعات دانشگاه های کمبريج و آکسفورد همکاری در زمينه چاپ کتاب به زبان چينی با هدف ترويج تحصيل به زبان ماندارين چيني را در جهان، مورد بررسی قرار بدهد.