"صدا"، ترانه لیلی محسنی برای اعتراض به محدودیتهای زنان ایرانی

ترانه "صدا" که لیلی محسنی آن را خوانده است.

ترانه "صدا" اثر جدید لیلی محسنی است که اخیرأ منتشر شده و موزیک ویدئوی آن بیننده های زیادی در شبکه های اجتماعی داشت.

لیلی محسنی خواننده جوان موسیقی چندی پیش برای ادامه فعالیتهای هنری خود از ایران خارج شد و در حال حاضر در انگلیس زندگی می کند.

او توجه خاصی به ناهنجاریهای اجتماعی دارد و در آثارش به موضوعاتی چون محدودیتهای زنان، تبعیض های جنسیتی، برابری و عدالت می پردازد.

این هنرمند جوان در گفتگو با صدای آمریکا درباره این ترانه توضیحاتی داد.

درباره این ترانه توضیح دهید، چه محوری دارد ؟

ترانه "صدا" به محدودیت ها و معضلاتی که زنان در جامعه ی ایران و در بعضی موارد در جوامع محافظه کار دیگر با آنها روبرو هستند، می پردازد. قوانین نا کار آمد و تبعیض آمیزی که همچنان اعمال می شود، از جمله حق ارث نابرابر، عدم ممنوعیت چند همسری برای مردان، حق حضانت کودکان که بعد از هفت سالگی از مادران گرفته می شود و همچنین عدم حق انتخاب پوشش و حجاب اجباری. این ترانه مسائلی چون جنگ ، تابوی سگ، خشونت فیزیکی و کلامی علیه زنان و کودکان را به چالش می کشد.

درباره ویژگیهای موسیقی توضیح دهید ؟


در ارتباط با موسیقی و ویژگی های "صدا" باید بگویم این آهنگ یک اثر کاملا تلفیقی در سبک پاپ- راک است. انتخاب فضا و سازبندی بر اساس متن کلام انجام شده تا راوی و همراه داستان باشد، مثلا برای ایجاد فضای حزن انگیز از ساز غربی ویلون سل استفاده شده یا در بخش میانی آهنگ برای ایجاد چنین فضایی از ساز ایرانی سه تار بهره گرفتیم، و در جای دیگری برای آفرینش شور و هیجان و رساندن فریاد و مهم تر از همه امید، از گیتار الکتریک استفاده شده است.

چرا در آثار خود به ناهنجاریهای اجتماعی می پردازید ؟

موضوع برابری حقوق زنان و مردان یا بهتر است بگویم برابری حقوق انسانی و عدالت اجتماعی دغدغه همیشگی من بوده و به نظرم خیلی بیشتر از این ها باید به آن پرداخته شود.

در واقع هدف هنر متعهد چیزی جز این نیست، یعنی نه تنها منعکس کننده معضلات و مسائل جامعه است بلکه در راستای آگاهی رسانی و ایجاد تغییر هم حرکت می کند.

لیلی محسنی

آیا محدودیتهای زنان فقط مختص به ایران است ؟

واقعیت این است که مسائل و مشکلات زنان فقط مختص ایران یا کشورهای خاورمیانه نیست و بسیاری از این معضلات جهانی هستند، مثل قاچاق زنان و کودکان، یا خشونت علیه زنان و کودکان اما نسبت و جنس این مشکلات در جوامع مختلف کاملا متفاوت است. مثلا کشوری مثل یمن با معضل ازدواج کودکان دست و پنجه نرم می کند، دربعضی جوامع افریقایی ختنه زنان هنوز یکی از معضلات و آسیب های بزرگ است، در جامعه ای مثل ایران زنان از حق اولیه انسانی خود که حق انتخاب پوشش است محرومند، به اضافه ی تمامی قوانین تبعیض آمیزی که بر علیه شان اعمال می شود.

در برخی جوامع اروپایی و امریکا نیز زنان برای دستمزد برابر در مقابل کار و توانایی برابر تلاش می کنند.

درباره موزیک ویدئوی این ترانه هم توضیح دهید ؟

بخش نخست این موزیک ویدیو برآمده از خاطرات کودکی و نوجوانی من و کاملا نوستالژیک است، در این کلیپ از المان های مختلفی مثل تور یا قفس استفاده شده که تداعی کننده حجاب اجباری، محدودیت ها و قوانین تبعیض آمیز بر علیه زنان است. در بخش آخر کار نیز با تلاش نسلی برای نسل های آینده، امید بشارت داده می شود.