پارلمان لبنان روز پنجشنبه ۲۰ دی جوزف عون، سیاستمدار مسیحی مارونی و فرمانده ارتش، را به عنوان رئیس جمهوری جدید این کشور برگزید.
جوزف عون در نخستین سخنرانی خود در پارلمان به مناسبت برگزیدهشدن به عنوان رئیس جمهوری لبنان گفت: تلاش خواهد کرد که دولت حق انحصاری حمل سلاح را داشته باشد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، انتخاب این سیاستمدار مورد حمایت آمریکا به ریاست جمهوری لبنان بازتابدهنده کاهش نفوذ حزبالله در پی ضربات سنگین اسرائیل به این گروه نیابتی حکومت ایران و همچنین نشاندهنده احیای نفوذ عربستان سعودی در لبنان است.
در ساختار سیاسی کشور متکثر لبنان، کرسی ریاست جمهوری به مسیحیان مارونی تعلق میگیرد.
دوره ریاست جمهوری میشل عون در پاییز ۱۴۰۱ به پایان رسیده بود و گروههای سیاسی این کشور ناتوان از رسیدن به اجماع لازم برای انتخاب رئیس جمهوری جدید بودند.
آقای عون در دور نخست رایگیری روز پنجشنبه با کسب تنها ۸۶ رای از ١٢٨ رای نتواست آرای کافی برای تصاحب کرسی ریاست جمهوری را کسب کند. در دور دوم رایگیری، قانونگذاران عضو جنبش امل و حزبالله به حمایت از این سیاستمدار مسیحی پرداختند و او با کسب ٩٩ رای به عنوان رئیس جمهوری لبنان برگزیده شد.
رویترز به نقل از سه منبع سیاسی لبنان گزارش داد که سلیمان فرنجیه، نامزد مورد حمایت حزبالله، روز چهارشنبه ۱۹ دی از نامزدی برای کسب کرسی ریاست جمهوری کنارهگیری و از عون حمایت کرد. به گفته این منابع، همزمان عربستان سعودی و فرانسه نیز با تشدید تلاشهای دیپلماتیک خود در میان گروههای سیاسی لبنان به انتخاب عون کمک کردند.
رویترز همچنین به نقل از یک منبع نزدیک به دربار سعودی افزود که نمایندگان سه کشور آمریکا، فرانسه، و عربستان، به نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، گفته بودند که کمک مالی بینالمللی منوط به انتخاب جوزف عون است.
اقتصاد لبنان طی شش سال اخیر با فروپاشی مالی ویرانگری دست و پنجه نرم کرده است و برای بازسازی به ارسال کمکهای بینالمللی نیاز مبرم دارد.
بر اساس برآوردهای بانک جهانی، حملات تلافیجویانه اسرائیل به مواضع حزبالله که در پاسخ به ورود یکجانبه این گروه نیابتی حکومت ایران به جنگ با اسرائیل انجام شد، ۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار خسارت به اقتصاد لبنان وارد کرده است.
جوزف عون نقشی کلیدی در برقراری آتشبس میان اسرائیل و حزبالله به میانجیگری ایالات متحده ایفا کرد.
بر اساس مفاد این آتشبس روز هفتم آذر به امضا رسید، حزبالله باید تمام زیرساختها و اعضای خود را به شمال رود لیطانی منتقل کند و در مقابل، اسرائیل ظرف مدت ۶۰ روز از مناطق تحت کنترل خود در جنوب لبنان عقب بنشیند.