مایک پمپئو: جهان باید حول این ایده مرکزی که «جمهوری اسلامی ایران‌ بزرگترین تهدید است» متحد شود

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا

مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا، با اشاره به اقدام آمریکا در بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران، بار دیگر بر ضرورت متحد شدن جهان حول این محور مرکزی «که جمهوری اسلامی ایران بزرگترین تهدید است» تأکید کرد.

وزیرخارجه آمریکا روز یکشنبه ۳۰ شهریور و در گفت‌وگو با ماریا بارتیرومو از شبکه تلویزیونی فاکس نیوز گفت: «جهان باید حول این ایده مرکزی متحد شود که جمهوری اسلامی ایران، بزرگترین تهدید است و وقتی که این رژیم رفتار خود را عوض کند، ما این شانس را پیدا می‌کنیم که در منطقه ثبات واقعی جهانی ایجاد کنیم. این چیزی است که ما مشغول کار روی آن بوده‌ایم. این همان چیزی است که پرزیدنت ترامپ از ما خواست که انجام دهیم. و اکنون، با گذشته سه سال، ما حاصل آن فعالیت‌ها را می‌بینیم.»

مایک پمپئو در پاسخ به پرسشی در مورد توافق‌های تاریخی صلح اخیر در خاورمیانه افزود: «راه مناسب برای ایجاد ثبات،‌ منزوی کردن ایران بود و ما این کار را کردیم. گفته‌هایی مبنی بر منزوی شدن آمریکا در منطقه مطرح شده است که به هیچ وجه صحت ندارد. اسرائیل و آمریکا اکنون بیش از هر زمان دیگری در تاریخ معاصر، متحد و دوست در منطقه دارند و آنها این کار را پس از اعتماد به پرزیدنت ترامپ و تیمی که همراه او است و به همراه او کار درست را اجرا می‌کند، انجام دادند.»

وزیرخارجه آمریکا گفت: «پرزیدنت ترامپ برای مدت سه سال،‌ راهی اساسا متفاوت را برگزید. ساختار متعارف سیاست خاورمیانه بر این اساس استوار بود که نخست باید مناقشه بین اسرائیل و فلسطینی‌ها را برطرف کرد. پرزیدنت [ترامپ]‌ خیلی سریع دریافت که تهدید اصلی برای این کشورها، جمهوری اسلامی ایران است. پس ما روایت را عوض کردیم، تلاش کردیم تا ائتلافی از کشورهای خلیج [فارس] تشکیل دهیم که با هم کار کنند تا متقاعدشان کنیم که می‌توانند با هم همکاری کنند، با کشور اسرائیل رابطه داشته باشند، و با آن کشور تجارت کنند. با این کار آنها ایمن‌تر خواهند بود و مردمشان نیز کامیاب‌تر خواهند شد. این‌ها اصول پایه‌ای آن [روایت]‌ هستند.»

مایک پمپئو به اشاره به اقدامات اساسی پرزیدنت ترامپ و دولت او در حمایت از این سیاست و اثبات همراهی ایالات متحده با آنها، افزود: «جابه‌جایی سفارت آمریکا به اورشلیم و اعلان رسمی مالکیت اسرائیل بر بلندی‌های جولان همه اقداماتی [بودند] که رئیس‌جمهوری‌های قبلی آمریکا گفته بودند ... انجام‌پذیر نیست و خلاف روایت متعارف کارشناسان خاورمیانه است. بعد از آن، اقدام ما برای کشتن قاسم سلیمانی بود که تهدیدی بزرگ برای همه در منطقه را حذف کرد. به نظر من این‌ موارد به این کشورها در خاورمیانه اطمینان داد که ایالات متحده به تعهد خود پایبند می‌ماند و این فضا را فراهم کرد که نه فقط یک،‌ که دو توافق صلح در ربع قرن گذشته در خاورمیانه بین اسرائیل و امارات متحده عربی، و بین اسرائیل و بحرین را در پی داشت که برای تمامی این کشورها و مردمشان زندگی را بهتر خواهد کرد. این لحظه‌ای تاریخی است و امیدواریم نمونه‌های دیگری را هم در پی داشته باشد.»

وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به پرسشی در مورد واکنش ایران به توافق‌های صلح اخیر گفت: «دو چیز در جریان است. یکی این که ما توافق صلح را داشتیم و بعد این که از نیمه‌شب گذشته، تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران بازگردانده شد که موانع بیشتری بر سر راه جمهوری اسلامی ایران در ایجاد خسارت در خاورمیانه قرار می‌دهد. ایالات متحده در حال حاضر راهبری ممانعت از قاچاق تسلیحاتی ایران را در دست دارد. معامله قبلی که جان کری وزیر خارجه [سابق] و جو بایدن معاون رئیس جمهوری [سابق] امضا کردند، به ایران اجازه می‌داد از ۱۸ اکتبر - یعنی همین چند هفته دیگر - دست به قاچاق تسلیحات بزند. این بی‌معنی است، مطلقا بی‌معنی است. ما شب گذشته جلوی آن را با فعالیت خود در سازمان ملل گرفتیم و فردا بیشتر از آن سخن خواهیم گفت.»

مایک پمپئو گفت: «ایران ۴۰ سال است - یعنی از زمان انقلاب - که در منطقه به گسترش تروریسم می‌‌پردازد و به هیچ‌ وجه انتظار نمی‌رود آنها در زمانی کوتاه و به هر شکلی از آن ایدئولوژی خارج شوند، آن را تغییر دهند، و ماهیت حکومت مذهبی دزدسالارشان را کنار بگذارند. پرزیدنت ترامپ گفت که ما منابع را از آن‌ها دریغ می‌کنیم، بسته‌های پول نقد نمی‌دهیم، نمی‌گذاریم در جهان تجارت کنند، نمی‌گذاریم ثروتی برای از بین بردن فرصت‌ها برای ایجاد صلح در منطقه به دست آورند.

وزیر خارجه آمریکا افزود:‌ «بگذارید مثال دیگری برایتان بزنم. همه می‌خواهند وضعیت لبنان بهتر شود. امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، تلاشی را برعهده گرفته است. ولی هنوز اروپایی‌ها به ما برای جلوگیری از قاچاق تسلیحات ملحق نشده‌اند. آن تسلیحاتی که ایران خواهد فروخت، به دست حزب‌الله می‌رسد که زندگی را برای مردم لبنان به شکل تراژیکی بدتر می‌کند.»

مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، شامگاه شنبه ۲۹ شهریور در بیانیه‌ای بازگشت تحریم‌های سازمان ملل متحد علیه ایران را ، که پس از اجرای توافق هسته‌ای سال ۱۳۹۴ بین جمهوری اسلامی و قدرت‌های جهانی برچیده شده بودند، به طور رسمی اعلام کرد.