تعهد سران کشورهای گروه هفت برای اهدای یک میلیارد دز واکسن به کشورهای کمدرآمد، واکنش فعالان بهداشتی را به همراه داشت که این برنامه را «کند» توصیف کردند. آنها میگویند به نظر میرسد رهبران غربی هنوز آماده مقابله با این بدترین بحران سلامت عمومی در یک قرن گذشته نیستند.
پس از آن كه جو بایدن، رئیس جمهوری آمریكا، متعهد شد که پانصد میلیون واکسن فایزر خریداری کرده و به کشورهای نیازمند اهدا کند، بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا نیز قول اهدای صد میلیون واکسن تا دستکم یک سال دیگر را داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، انتظار میرود کانادا نیز حداکثر صد میلیون دز واکسن را به اشتراک بگذارد.
- موافقان و منتقدان چه میگویند؟
فعالان مبارزه با فقر و حامیان بهداشت عمومی میگویند هر چند اهدای واکسن گامی در مسیر درست است، رهبران غربی نتوانستند تلاشهای لازم برای مبارزه با ویروس را به درستی درک کنند، چرا که به گفته آنها «کمک به توزیع واکسن» نیز امری ضروری است.
آنها میگویند دنیا در همین لحظه، و نه دیرتر، به واکسن نیاز دارد و سران کشورهای گروه هفت باید مدیریتی را که از آنها انتظار میرود نشان دهند.
در همین حال اتحاد واکسن «گوی» که مسئول توزیع واکسنهای برنامه «کواکس» سازمان بهداشت جهانی است، در بیانیهای از تصمیم آمریکا برای اهدای پانصد میلیون واکسن استقبال کرد. در این بیانیه آمده است که دویست میلیون دز فایزر از ماه اوت شروع به توزیع میشود و سیصد میلیون واکسن دیگر نیز در نیمه اول سال ۲۰۲۲ توزیع خواهد شد.
- آیا واکسنهای اهدایی آمریکا به ایران خواهد رسید؟
برنامه «گوی» سازمان بهداشت جهانی در پاسخ به پرسش بخش فارسی صدای آمریکا در مورد احتمال دریافت واکسنهای اهدایی آمریکا گفت این دزها قرار است در اختیار ۹۲ کشوری که در برنامه «ای ام سی» گوی هستند قرار بگیرند و ایران نیز جزو کشورهایی است که در برنامه «ای ام سی» شرکت دارد.
برنامه موسوم به «تعهد پیشرفته بازار» یا «ای ام سی» کواکس، به منظور دسترسی آسان کشورهای کمدرآمدتر به واکسنهای کرونا راهاندازی شده است. ایران، جزو کشورهای «خودکفا از لحاظ مالی» این برنامه است.
اما چالش اصلی، دستور رهبر جمهوری اسلامی ایران است که در نوزدهم دیماه اعلام کرد که به واکسن ساخت بریتانیا و آمریکا «اعتماد و اطمینان نیست» و ورود آنها را ممنوع اعلام کرد.
سخنگوی «گوی» به این پرسش صدای آمریکا که اگر دولت ایران بار دیگر واکسن فایزر را نپذیرد، آیا واکسنها را با توجه به نیاز مردم ارسال خواهند کرد یا خیر هنوز پاسخی نداده است.
آمریکا و بریتانیا تأکید کردهاند که اهدای واکسن از سوی آنها با هیچگونه چشمداشت و توقعی همراه نخواهد بود.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا گفته است که اهدای واکسن، شامل هیچگونه فشار برای گرفتن امتیازات احتمالی نیست و تنها برای نجات جان مردم و پایان همهگیری انجام میشود.
یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به صدای آمریکا گفت: «کووید-۱۹ یک چالش جهانی است و نیاز به یک پاسخ جهانی دارد. ایالات متحده آمریکا از رویکردهای چند جانبه پشتیبانی میکند و به عنوان شریکی برای از بین بردن کووید-۱۹ و سایر چالشهای جهانی همکاری خواهد کرد.»
همچنین ببینید: شایعه فروش واکسن فایزر در بازار سیاه ایران؛ فایزر به صدای آمریکا: با هیچ توزیعکننده خصوصی قرارداد نداریم