ترکیه از یک پیمان بین‌المللی برای محافظت از زنان خارج شد

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، در یک سخنرانی تلویزیونی در آنکارا. ۲۱ سپتامبر ۲۰۲۰

دولت ترکیه اعلام کرده است که رجب طیب اردوغان آن کشور را از یک پیمان بین‌المللی که هدف آن حفاظت از زنان است، خارج کرده است.

به گزارش رویترز، این اقدام رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، باعث انتقادات کسانی شده است که می گویند «کنوانسیون منع خشونت علیه زنان» برای مقابله با خشونت‌های داخلی که در این کشور رو به افزایش بوده، ضروری است.

خبر خروج ترکیه از این کنوانسیون در یک بیانیه دولتی اعلام شده است.

پیمان شورای اتحادیه اروپا که از آن به عنوان «کنوانسیون استانبول» نیز یاد شده است، قول داده بود که مانع خشونت داخلی شود، آن را پیگیری و حذف کند، و برابری را ترویج کند.

ترکیه آن پیمان را در سال ۲۰۱۱ امضا کرد؛ اما قتل خانگی در این کشور طی سال‌های اخیر افزایش یافته است. هیچ دلیل برای خروج ترکیه از این کنوانسیون اعلام نشده است. خروج ترکیه در ساعات اولیه روز شنبه اعلام شد.

مقامات ارشد حکومتی در ترکیه می‌گویند که قوانین داخلی، و نه نسخه های خارجی، از حقوق زنان محافظت خواهد کرد.

دبیرکل شورای اروپا که ۴۷ کشورعضو آن هستند، تصمیم ترکیه برای خروج از پیمان منع خشونت علیه زنان را با توجه به خشونت هایی که زنان و دختران با آن مواجه هستند، «ویرانگر» خواند و گفت این حرکت یک شکست بزرگ برای همه تلاش های مربوط به مقابله با خشونت زنان است.

شماری در ترکیه، به دلیل آن که کنوانسیون استانبول برابری جنسیتی را اصل قرار داده است، با آن دشمنی کرده‌اند و این کنوانسیون را همچنین از این جهت که با تبعیض بر اساس گرایش‌های جنسی مخالف است، مروج همجنسگرایی دانسته اند.

منتقدان خروج ترکیه از این پیمان می گویند که اقدام آنکارا آن را از پیوستن به اتحادیه اروپا دورتر می کند.

ترکیه آمار قتل های خانگی را به طور رسمی ثبت و ضبط نمی‌‌کند. اما به گفته یک گروه ناظر، آمار قتل های خانگی طی ۱۰ سال گذشته حدودا سه برابر شده است و تنها در سال جاری میلادی، که کمتر از سه ماه از آن سپری شده است، ۷۸ زن به قتل رسیده‌اند و یا در شرایط مشکوک به قتل، جان باخته‌اند.

در گزارش رویترز آمده است که دولت رجب طیب اردوغان با یک رشته تصمیم گیری‌ها، ترکیه را از سکولاریسم دورتر کرده است.