کووید ۱۹ موجب تغییر شکل انتخابات شورای امنیت سازمان ملل متحد شده است

جلسه شورای امنیت سازمان ملل متحد در مقر آن سازمان در شهر نیویورک. ۲۶ فوریه ۲۰۲۰

جلسه شورای امنیت سازمان ملل متحد در مقر آن سازمان در شهر نیویورک. ۲۶ فوریه ۲۰۲۰

بخش انگلیسی صدای آمریکا ـ مجمع عمومی سازمان ملل متحد نخستین رای‌گیری عمده خود را روز چهارشنبه انجام می‌دهد. این نخستین رای‌گیری از نیمه ماه مارس، یعنی از زمانی که با شیوع ویروس کرونا عملا مقر سازمان ملل در نیویورک تعطیل اعلام شد، است.

کشورهای عضو سازمان ملل متحد برای پنج کرسی از ۱۵ کرسی شورای امنیت سازمان ملل متحد انتخابات برگزار می کنند. این رویداد سالانه معمولا موجب گردهمایی دوستانه صدها دیپلمات در تالار مجمع عمومی سازمان ملل می‌شود و کشورهایی که خود را نامزد کسب کرسی کرده‌اند با تحویل بسته‌های کوچکی که معرف فرهنگ کشورشان است، برای موفقیت خود تلاش می‌کنند.

اما در ماه‌های اخیر شورای امنیت سازمان ملل ملاقات‌های علنی‌اش را به صورت آنلاین برگزار کرده است. کشورهای نامزد کسب کرسی در شورای امنیت در نبود امکان تبلیغات حضوری کوشیده‌اند از طریق تلفن یا اپلیکیشن «زوم» و جلسات مجازی این کمبود را جبران کنند.

در همین حال دولت جاستین ترودو در کانادا رقابتی شانه به شانه با ایرلند و نروژ بر سر دو کرسی مختص گروه منطقه‌ای غرب اروپا دارد. اتحادیه اروپا از عضویت ایرلند در شورای امنیت حمایت می کند. با خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، آن بلوک شاهد کاهش نفوذ خود به نصف بوده است؛ زیرا بلژیک و آلمان دوره دو ساله عضویت خود را در پایان سال جاری میلادی تمام می کنند و فقط فرانسه و استونی در شورا می‌مانند. نروژ عضو اتحادیه اروپا نیست، اما سابقه دیرینی در دیپلماسی چندجانبه و حل مناقشات دارد.

در گروه کشورهای آفریقایی رقابت میان جیبوتی و کنیا بر سر یک کرسی است.

مکزیک نامزد کسب کرسی از منطقه آمریکای لاتین و دریای کارائیب و هند نامزد کسب کرسی از منطقه آسیا و اقیانوس آرام است. این دو رقیبی ندارند.

کشورها برای کسب کرسی، حتی اگر رقیبی نداشته باشند، باید رای دوسوم اعضای مجمع عمومی را به دست بیاورند.

در این انتخابات به طور همزمان اعضای شورای اجتماعی و اقتصادی و رئیس بعدی مجمع عمومی انتخاب می‌شوند.

پنج کشوری که صاحب کرسی شورای امنیت می شوند از اول ژانویه ۲۰۲۱ دوره دو ساله عضویت شان آغاز خواهد شد. بلژیک، جمهوری دومینیکن، آلمان، اندونزی، و آفریقای جنوبی شورای امنیت را ترک خواهند کرد.