با وجود این که علی جنتی، وزیر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران اعلام کرده بود روند ممیزی کتاب و صدور مجوز نشر تغییر خواهد کرد، شهلا لاهیجی، مدیر انتشارات روشنگران و مطالعات زنان، «تداوم ممیزیهای بیدلیل و بررسیهای طولانی را یکی از عوامل مهم وضع بد نشر کتاب» می داند.
این ناشر در گفت و گو با خبرگزاری ایلنا، ممیزی کتاب را سلیقهای، غیرقانونی و غیرشفاف دانست و گفت: «همه چیز در پستو و فراقانونی و خارج قاعده عمل انجام میشود. این نشان میدهد که آقایان چیزی میبینند که دیگران نمیبینند.»
خانم لاهیجی به اصلاحاتی که ممیزان در بررسی کتابها انجام میدهند اشاره کرد و گفت: «این اصلاحات شبیه به دستبرد است و خواننده را نسبت به متن بیاعتماد میکند.»
این ناشر باسابقه پیش از برپایی نمایشگاه کتاب تهران در اردیبهشت ماه امسال نیز از روند ممیزی کتاب انتقاد کرده و اعلام کرده بود که در نمایشگاه کتاب امسال شرکت نمیکند. او گفته بود که شرایط عوض نشده و کتابهای او همچنان در وزارت ارشاد منتشر مجوز نشر هستند، از آنجا که کتاب جدیدی منتشر نکرده است در نمایشگاه نیز شرکت نمیکند.
خانم لاهیجی، در ادامه گفت و گوی خود گفت: «ما از دولت جدید انتظار معجزه نداریم ولی طبق قانون اساسی انتقاد حق ناشر و نویسنده بوده و با توهین متفاوت است، همه که نمیتوانند بله قربانگو باشند.»
او معتقد است، در صورتی که با موضوع ممیزی کتاب، قانونی برخورد شود، قوانین خوبی در این بخش وجود دارد «اما با این حوزه همیشه فراقانونی برخورد میشود».
یک ماه پیش، لیلی گلستان، یکی از مترجمان با سابقه نیز در گفت و گو با خبرگزاری ایسنا، درباره تغییر شرایط ممیزی کتاب در دولت روحانی گفت که شرایط هنوز فرقی نکرده است. او اظهار امیدواری کرد که دولت بتواند برای این مساله چارهای بیاندیشد.