يک زن به رياست جمهوری کوسوو رسيد

يک زن به رياست جمهوری کوسوو رسيد

پس از آنکه دادگاه قانون اساسی کوسوو، انتخاب آقای بِهجِت پاکولی را به رياست جمهوری اين کشور غيرقانونی تشخيص داد اين بازرگان ساکن سويس تنها يک ماه پس از اشتغال در اين مقام، ناگزير به کناره گيری از قدرت شد. در پی آن پارلمان کوسوو در جلسه ای اضطراری خانم «عاطفه يحيی آغا،» معاون رييس پليس اين کشور، را به رياست جمهوری کوسوو انتخاب کرد.

خانم عاطفه يحيی آغا، رييس جمهور کوسوو در ارتش آن کشور، درجه سرهنگی دارد. بالاترين مقام ارتشی که يک زن در کشورهای جنوب اروپای شرقی به آن دست يافته است. او چهارمين و جوان ترين رييس جمهوری اين کشور و نخستين زنی است که در کوسوو به بالاترين مقام اجرايی اين کشور می رسد. او که بيستم آوريل امسال ۳۶ ساله می شود، روز پنجشنبه ۷ آوريل، با رأی موافق هشتاد تن از ۱۲۰ نماينده مجلس کوسوو به رياست جمهوری موقت اين کشور انتخاب شد. انتخابی که برای پايان بخشيدن به بن بست سياسی صورت گرفت.

روز چهارشنبه هاشم تاچی، نخست وزير، بهجت پاتسولی، و عيسا مصطفا، رهبر مهم ترين حزب مخالف دولت، در جلسه ای که با ميانجيگری کريستفر دل، سفير آمريکا در کوسوو، برگزار شد، خانم يحيی آغا را به عنوان کانديدای ائتلافی برگزيدند. خانم يحيی آغا تا پيش از آن معاونت فرماندهی پليس را بر عهده داشت.

براساس توافق نامه ای که در اين جلسه به امضا رسيده، قرار است که خانم رييس جمهور کميته ای برای تغيير قانون اساسی تشکيل دهد تا انتخاب رييس جمهوری کوسوو از اين پس از طريق رأی مستقيم مردم صورت گيرد. در حال حاضر رئيس جمهوری توسط مجلس انتخاب می شود. بنابر اين توافق نامه، شش تا نه ماه پس از تغيير قانون اساسی بايد شرايط انتخابات رياست جمهوری از طريق شرکت مستقيم مردم فراهم شود. همچنين در اين توافق نامه آمده است که کميته ای نيز بايد برای تدارک انتخابات محلی و پارلمانی کوسوو برای سال ۲۰۱۳ تشکيل شود.

خانم يحيی آغا ازدواج کرده اما هنوز فرزندی ندارد. او تا پيش از رسيدن به اين مقام با شوهرش که دندانپزشک است در آپارتمانی اجاره ای زندگی می کرد، با حقوق ماهانه ای برابر با يک هزار يورو.

عاطفه يحيی آغا پس از پايان تحصيلات ابتدايی در شهر زادگاهش گجاکووا برای ادامه تحصيل به پريشتينا رفت و رشته حقوق را در دانشگاه پريشتينا، پايتخت کوسوو، به پايان رساند. او همچنين دوره های مديريت پليس و حقوق جزا را در بريتانيا و ايالات متحده، گذرانده است.

خانم يحيی آغا در نخستين سخنرانی خود در پارلمان کوسوو با اشاره به اين که صرب ها و آلبانيايی های کوسوو گذشته تيره ای را پشت سر گذاشته اند، اظهار اميدواری کرد که با گفت و گو به آينده ای روشن دست يابند. وی گفت: «نمی توانيم گذشته را تغيير دهيم، اما می توانيم با پند گرفتن از اشتباه های گذشته آينده را بسازيم؛ گفت و گو می تواند صلح و ثبات را به منطقه بازگرداند.»

پارلمان کوسوو ۱۷ فوريه سال ۲۰۰۸ اعلاميه‌ استقلال کوسوو را تصويب کرد. ۱۰۹ نماينده‌ حاضر در پارلمان وقت کوسوو، اين استان جنوبی صربستان را به عنوان «کشوری مستقل و دموکراتيک» اعلام کردند.