دیدگاه-نتانیاهو: اسرائیل از انجام همه پرسی استقلال کردستان عراق جانبداری می کند

حمایت بنیامین نتانیاهو از همه پرسی استقلال کردستان عراق

حمایت بنیامین نتانیاهو از همه پرسی استقلال کردستان عراق

ایلان یروشلمی، روزنامه نگار، اورشلیم

در حالی که ایالات متحده به رهبران کرد عراق توصیه کرده از اجرای همه پرسی استقلال در شرایط کنونی منطقه منصرف شوند، نخست وزیر اسرائیل صریحا گفته است که از برگزاری این همه پرسی جانبداری می کند و کردهای عراق حق دارند از استقلال برخوردار شوند. نتانیاهو درباره کردهای ترکیه، ایران و سوریه صحبتى نكرده، ولی رهبران هر سه کشور مخالفت شدید خود را با استقلال اقلیم کردستان عراق بیان کرده اند.

سخنان اخیر نخست وزیر اسرائیل که در دیدار با هیاتی از اعضای کنگره ایالات متحده بیان شد، در واقع موجب شگفتی آگاهان امور نشد، زیرا از سالها پیش مشخص شده که اسرائیل به طور اصولی از آرمان کردهای عراق برای رسیدن به حق تعیین سرنوشت جانبداری می کند. در اورشلیم معلوم شد که این ابراز حمایت تنها لفظی نبوده، بلکه چند تن از شخصیت های کرد عراق اخیرا به طور محرمانه از اسرائیل دیدن کرده و تقاضا کرده اند که اسرائیل بکوشد دولت پرزیدنت ترامپ را نیز متقاعد سازد که از مخالفت با برگزاری همه پرسی دست بردارد.

هیاتی از نمایندگان کنگره آمریکا که ماه گذشته با بنیامین نتانیاهو در دفتر نخست وزیری در اورشلیم دیدار داشتند، پس از بازگشت به واشنگتن گفتند که وی در این دیدار گفته است که از همه پرسی جانبداری می کند و بر این باور است که کردها نیز همانند اقوام دیگر منطقه باید از حق تعیین سرنوشت برخوردار باشند. او در این سخنان منظورش کردهای عراق بوده و به کردهای کشورهای همسایه اشاره نکرده است.

اسرائیل در سال های اخیر کوشیده است در این زمینه اظهار نظر نکند، ولی چند سال پیش نیز نتانیاهو در یک سخنرانی علنی از آرمان کردها دفاع کرد و گفت که آنها مردمانی "دلاور، طرفدار غرب، خواهان تعامل با اسرائیل وبرقراری امنیت و ثبات در منطقه هستند".

همین سخنان در دیدار غیرعلنی نتانیاهو با ٣٣ تن از اعضای جمهوریخواه در مجلس نمایندگان ایالات متحده در ماه گذشته بازگو شد، ولی به طور رسمی اعلام نشد.

رکس تیلرسون وزیر خارجه ایالات متحده اخیرا در یک تماس تلفنی با مسعود بارزانی رئیس اقلیم خودگردان کرد در شمال عراق از وی خواسته بود که برگزاری همه پرسی را (که قرار است حدود سه هفته دیگر برگزار شود) به حال تعلیق در آورد. زیرا در شرائط کنونی منطقه، ممکن است به تلاش برای سرکوب داعش آسیب برساند.

یک نماينده زن عضو پارلمان اسرائیل (کِنِسِت) در گفتگو با خبرنگاران گفت که چندی پیش شماری از شخصیت های کرد عراقی به اورشلیم آمده و با مقامات مربوطه دیدارهایی داشته اند. آن ها از اسرائیل درخواست کردند که نه تنها خود علنا دست دوستی به سوی کردها دراز کند، بلکه با توجه به نفوذی که در میان شخصیت های درجه اول سیاسی ایالات متحده دارد، بکوشد نظر مساعد آن ها را نیز جلب کند.

هوشیار زباری مشاور ارشد مسعود بارزانی در پاسخ به توصیه رکس تیلرسون گفته بود که کردها به هیچ وجه از برگزاری همه پرسی (در تاریخ ٢٥ سپتامبر) عدول نخواهند کرد.

خانم "کسنیا سووتلووا" عضو پارلمان اسرائیل رئیس نهادی به نام "انجمن دوستی اسرائیل و کردستان" است و می گوید که سازمان او این سفر را ترتیب داده بود.

یکی از دستیاران ارشد نخست وزیر اسرائیل به نام مایکل اورن در توجیه علت حمایت نتانیاهو از همه پرسی آینده، و در تائید خط سیاسی تعیین شده از جانب نتانیاهو گفت: «کردها یک عامل ثبات هستند و توان بالائی دارند و غرب ستیز یا اسرائیل ستیز نیستند». اورن افزوده گفت: «قدر مسلم آن است که کردها پشتیبان جمهوى اسلامی ایران هم نیستند». مایکل اورن در گذشته نزدیک سفیر اسرائیل در واشنگتن بوده و با مقامات آمریکایی مناسبات دوستانه ای داشته است.

این سخنان از یکی از دلائل اصلی جانبداری دولت اسرائیل از آرمان کردها پرده بر می دارد. زیرا اسرائیل از گسترش نفوذ ایران در عراق و سوریه و دیگر کشورهای عرب منطقه به شدت نگران است و چنین می اندیشد که وجود یک کردستان مستقل در عراق می تواند توازن و ثباتی را به سود اسرائیل و ثبات منطقه و علیه گرایش های امپریالیستی حکومت ایران به وجود آورد.

تحلیگران اسرائیلی تاکید می کنند که این برداشت، تنها به سرنوشت کردهای عراق مربوط می شود و برادران آن ها در کشورهای دیگر را که در موقعیت عراق نیستند شامل نمی گردد.

یک عامل دیگر حمایت اسرائیل از کردها، از زبان یائیر لپید رهبر حزب "یِش عاتید" (آینده ای هست) در اسرائیل شنیده شد. لپید گفت: "با پذیرفتن آرمان کردستان مستقل عراق و نکوهش رسمی جنایات امپراطوری عثمانی علیه ارامنه (در آستانه جنگ جهانی اول)، اسرائیل می تواند به دولت آنکارا نشان دهد که اگر ترک ها از یک "گروه تروریستی" همانند "حماس" حمایت می کنند که خواهان نابودی اسرائیل است، ما می توانیم ثابت کنیم که ترکیه در سرکوب کردها و انکار هولوکاست ارامنه، از اصول انسانی به دور است"

مقایسه بین کردها و فلسطینی ها، بارها در استدلال های سیاستمداران اسرائیلی مطرح شده است. آن ها ابراز شگفتی می کنند که همه دنیا خواهان استقلال فلسطینی ها هستند و این درحالی که فلسطینی ها از نظر دین و زبان و فرهنگ بخشی از جهان عرب هستند، ولی کشورهای معدودی طرفدار استقلال کردها هستند که یکی از دیرینه ترین اقوام منطقه، و دارای زبان و فرهنگ و تمدن خویش هستند.

این واقعیت که یک جامعه بزرگ کرد در اسرائیل زندگی می کند، که بیشترین افراد آن کردهای عراقی هستند، از عوامل مهم دیگر در توجیه سمپاتی اسرائیلیان نسبت به خواسته های کردها است.

در اوائل دهه هفتاد میلادی که دولت ایران برای مقابله با تعرضات دولت عراق علیه منافع ملی ایران تصمیم به پشتیبانی از کردهای عراق گرفت، اسرائیل به ایران دست یاری داد و به کردها اسلحه رساند و به آنان آموزش نظامی داد. این همکاری در ابعاد گسترده موجب مهار کردن زیاده خواهی های صدام حسین علیه تمامیت ارضی ایران شد و دیکتاتور عراق را به امضای معاهدۀ اروند رود (شط العرب) در سال ١٩٧٥ کشاند.

سران کردها بارها اعلام کرده اند که هیچ گونه ستیزی با اسرائیل ندارند. نخستین کشتی حامل نفت که کردها توانستند از عراق خارج کنند، به اسرائیل پیشنهاد و فروخته شد.

این نوشتار بیانگر ارزیابی های نویسنده آن است و الزاما دیدگاه های صدای آمریکا را بازتاب نمی دهد.