آیت الله خامنه ای؛ انتخابات آزاد و تذکر به سه رییس جمهور

آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، روز سه شنبه ۱۹ دی ماه از افرادی که در ماه های اخیر بر لفظ انتخابات آزاد پافشاری می کنند انتقاد کرد و گفت که در جمهوری اسلامی انتخابات در همه دوره ها آزاد بوده است.

آقای خامنه ای گفت: «آن کسانی که راجع به انتخابات توصیه‌هایی می‌کنند، حواسشان باشد به دشمن کمک نکنند. دائما نگویند انتخابات باید آزاد باشد. از اول انقلاب ۳۴ انتخابات داشتیم. کدامش آزاد نبوده است؟ در کدام کشور انتخابات از ایران آزادتر است؟»

در ماه های اخیر شماری از مقام ها و شخصیت های سیاسی ایران بر آزاد برگزار شدن انتخابات ریاست جمهوری یازدهم تأکید کرده اند.

محمود احمدی نژاد رییس جمهوری ایران در آذرماه امسال «انتخابات آزاد» را حق مردم دانست و از اینکه «عده ای بخواهند برخلاف قانون اساسی، صلاحیت های رئیس جمهور را ببندند» انتقاد کرد.

پیش از محمود احمدی نژاد، اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی نیز خواستار برگزاری انتخاباتی آزاد، شفاف و رقابتی شدند.

تقی رحمانی، تحلیلگر مسائل ایران معتقد است که سه گرایشی که در داخل حاکمیت بر انتخابات آزاد تأکید می کنند در آرایش سیاسی جدید نظام، از گردونه رقابت محرومند.

تقی رحمانی در گفت وگو با وبسایت صدای آمریکا می گوید: «نگاه حاکمیت نسبت به حضور اصلاح طلبان در انتخابات از جمله محمد خاتمی بسیار سختگیرانه است. نظر آقای احمدی نژاد هم اسفندیار رحیم مشایی است که عملاً با او برخورد می شود. آقای هاشمی رفسنجانی را هم دارند به حاشیه می کشانند. در نتیجه این سه نفر نسبت به یکدست شدن نامزدها در انتخابات آینده نگران هستند و حالا صحبت آقای خامنه ای پاسخی است به این افراد.»

بررسی صلاحیتها بر اساس معیارهای جهانی

آیت الله خامنه ای در سخنرانی خود خطاب به افرادی که نحوه بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات را مورد انتقاد قرار می دهند گفت: «در کدام کشور درباره صلاحیت ها، ملاحظات لازم اعمال نمی شود؟ چرا این قدر بر این مساله تکیه و تلاش می کنید در ذهن مردم این تصور به وجود بیاید که شرکت در انتخابات فایده ندارد؟«

بررسی صلاحیت نامزدها از جمله اصلی ترین چالش ها در برگزاری انتخابات آزاد در ایران بوده است. رسیدگی به صلاحیت نامزدهای انتخابات، از سوی اعضای شورای نگهبان صورت می گیرد. شورایی که فقهای آن منصوب رهبر جمهوری اسلامی هستند.

علی افشاری، تحلیلگر سیاسی در گفت وگو با وبسایت صدای آمریکا می گوید بررسی صلاحیت ها در جمهوری اسلامی مانند دیگر کشورها نیست و کاملاً سیاسی و عقیدتی بوده است.

علی افشاری می گوید: «تنها در انتخابات ریاست جمهوری دوره اول، انتخابات به صورت آزاد برگزار شد. در دیگر دوره ها افرادی از جناح های مخالف و منتقد حکومت رد صلاحیت شدند. به عنوان مثال در چهارمین دوره انتخابات ریاست جمهوری شخصیتی مانند مهدی بازرگان اولین نخست وزیر جمهوری اسلامی بود. در دوره هفتم، افرادی مانند ابراهیم یزدی و مهندس سحابی و دوره های بعدی ابراهیم اصغر زاده و محسن سازگارا همه با انگیزه های سیاسی رد صلاحیت شدند.»


سپاه و مهندسی انتخابات

علی سعیدی٬ نماینده آیت الله خامنه ای در سپاه، روز سه شنبه ۱۹ دی ماه گفت وظیفه ذاتی سپاه، مهندسی معقول و منطقی انتخابات است.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، علی سعیدی اضافه کرده که سپاه در انتخابات دخالت نمی کند و سندی درباره این ادعا وجود ندارد، بلکه سپاه تنها «چارچوب ها و معیارها» را تبیین می کند.

ساعاتی پس از انتشار این مصاحبه، روابط عمومی سپاه گفت که از مصاحبه علی سعیدی سوء برداشت شده و منظور او از مهندسی انتخابات، اجرای مسئولیت‌های قانونی سپاه و کمک به تأمین امنیت برگزاری انتخابات بوده است.


در سال های اخیر شماری از اصلاح طلبان و حتی اصولگرایان نیز سپاه را به دخالت در انتخابات متهم کرده اند. شماری از منتقدان سپاه می گویند، این نهاد نظامی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ به طور گسترده دخالت کرده است.

انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ به یکی از جنجالی ترین انتخابات تاریخ جمهوری اسلامی تبدیل شد. پس از اعلام پیروزی محمود احمدی نژاد، معترضان به نتیجه انتخابات به تظاهرات گسترده در تهران و دیگر شهرها دست زدند.
میر حسین موسوی و مهدی کروبی دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ هم اکنون در حبس خانگی هستند.

آیت الله خامنه ای در واکنش به تظاهرات و اعتراض مخالفان دولت، از محمود احمدی نژاد حمایت کرد. اما اندکی بعد رابطه رییس جمهوری و رهبری ایران بر سر عزل و نصب تعدادی از وزرا به سردی گرایید.

یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران قرار است روز ۲۴ خرداد ماه سال آینده برگزار شود. انتخاباتی که به گفته نماینده ولی فقیه در سپاه، رییس جمهوری برگزیده آن باید بیش از گذشته «ولایتمدار» باشد.