رهبر جمهوری اسلامی ایران در نامه ای خطاب به رئیس جمهوری این کشور با تایید برجام خواستار رعایت نه مورد در اجرای برجام شد.
آیت الله علی خامنه ای در این نامه که سه شنبه ۲۹ مهر در اختیار رسانه ها قرار گرفت، مصوبه شورای عالی امنیت ملی برای اجرای برجام را تایید کرد. براساس این نامه، زمان تصویب برجام در شورای عالی امنیت ملی ایران ۱۹ مرداد ذکر شده، در حالیکه دو ماه بعد از آن نیز مجلس شورای اسلامی سرگرم رسیدگی به جزئیات اجرایی برنامه جامع اقدام مشترک، موسوم به برجام بود.
آقای خامنه ای در نامهای به حسن روحانی نوشته که اجرای برجام منوط به انجام موارد مختلفی از جمله وضع نشدن هرگونه تحریمی در آینده علیه ایران است.
وی در نامه خود خواستار شد رئیس جمهوری آمریکا و اتحادیه اروپا به صورت کتبی تصریح کنند که تحریمها بهکلی برداشته شده اند.
به گفته رهبر جمهوری اسلامی ایران، هرگونه اظهاری مبنی بر اینکه ساختار تحریمها باقی خواهد ماند و به منزلهی نقض برجام محسوب میشود.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
از نکات مورد اشاره رهبر ایران در این نامه این است که وی تاکید کرده تصویب هرگونه تحریم در هر زمینهای از جمله در زمینه تروریسم و حقوق بشر در هشت سال آینده توسط هر یک از کشورهای طرف مذاکره با ایران ، نقض برجام را موجب می شود.
ادعای آقای خامنه ای در حالی است که کشورهای مذاکره کننده و ایران تاکید داشتند این مذاکرات دو ساله تنها بر سر مساله هسته ای ایران است. چنانکه در حال حاضر تحریم های موشکی ایران بخاطر ظن به حمایت ایران از گروه های تروریسی پا برجا مانده اند.
آمریکا و برخی کشورهای غربی ایران را به حمایت تسلیحاتی گروههای مثل حزب الله لبنان متهم می کنند.
رهبر جمهوری اسلامی ایران در بخش دیگری از نامه خود به حسن روحانی، خواستار اعلام رسمی آژانس بین المللی انرژی اتمی برای انجام هرگونه تغییر در تاسیسات اراک و معامله اورانیوم غنی شده با کشور خارجی شد.
برجام شورا یا برجام مجلس
از جمله نکات نامه رهبر ایران به رئیس جمهوری، اشاره و تایید مصوبه شورایعالی امنیت ملی ایران است. مصوبه این شورا در ۱۹ مرداد صورت گرفته در حالیکه بعد از این تاریخ به مدت دو ماه مجلس شورای اسلامی متن برنامه جامع اقدام مشترک را بررسی کرد.
بررسی برجام در کمیسیونی به همین نام صورت گرفت که جلسه های این کمیسیون به دلیل حضور چهره های مخالف دولت روحانی و بحث های مطرح شده، خبر ساز شد. از سوی دیگر تلویزیون دولتی ایران در ده ها نوبت، مشروحی از این مذاکرات پخش کرد.
مهدی کوچک زاده و حمید رسایی دو نماینده مخالف دولت بودند که در این جلسات بارها علیه توافق موضع گیری کردند.
سعید جلیلی مذاکره کننده هسته ای ایران در گذشته نیز در جلسات برجام انتقادات شدیدی از این توافق داشت.
با اینحال، بیست روز پیش مجلس شورای اسلامی در چند جلسه جنجالی، در نهایت جزییات برجام را پذیرفت.
برغم مصوبه مجلس، اما به نظر می رسد این بررسی در مجلس تنها برای افکار عمومی بود، چون آیت الله خامنه ای مصوبه شورایعالی امنیت ملی ایران در مرداد را ملاک قرار داده است.
"بازی سیاسی"
در روزهای اخیر فایل صوتی منتسب به علی اکبر صالحی، رئیس آژانس اتمی ایران منتشر شده که او می گوید بحث های مجلس درباره برجام تنها "بازی سیاسی" بوده است.
در روز تصویب برجام در مجلس ایران، آقای صالحی سخنرانی مشروحی برای ترغیب نمایندگان به رای مثبت به برجام داشت اما او در آن روز از سوی روح الله حسینیان تهدید به مرگ شد. آقای حسینیان گفته بود "روز یکشنبه به صورت خصوصی به آقای ظریف و آقای صالحی گفتم که اگر به خاطر برجام، اسرائیل ایران را تهدید به بمب اتم کرد یا آمریکا به ایران موشک زد، مردم شما را محاکمه خواهند کرد، و اگر من آن روز کاره ای بودم، آقای صالحی را محکوم می کنم که سیمان هایی که در قلب رآکتور اراک ریخته را بیرون بیاورد و خودش را داخل رآکتور کرده و سیمان به اطرافش تزریق کند".
بعد از این اظهارات، حسینیان به دلیل کسالت در بیمارستان بستری شد و صالحی در بیمارستان به دیدار او رفت که عکسهای این دیدار بعد منتشر شد.
سه روز بعد این دیدار در ۲۰ مهر، فایل صوتی از آقای صالحی پخش شد که او در جمعی دانشجویی می گوید وقتی به ملاقات روح الله حسینیان رفته، به او گفته "این ها همهاش بازی سیاسی بود؛ هم تو داشتی بازی می کردی هم ما."