کری برای گفتگوهای صلح رهسپار خاورمیانه می شود

جان کری، وزیر امور خارجه ایالات متحده برای از سرگیری گفتگوهای صلح بین مقامات اسرائیلی و فلسطینی هفته آینده رهسپار اسرائیل خواهد شد.

وزارت امور خارجه آمریکا این خبر را در حالی اعلام کرد که قرار است اسرائیل گروه دیگری از زندانیان فلسطینی را آزاد کند.

کری روز چهارشنبه برای گفتگو با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و محمود عباس، رئیس دولت خودگران فلسطین به اورشلیم و رام الله سفر خواهد کرد.

جن پساکی، سخنگوی وزارت امور خارجه با انتشار بیانیه ای اعلام کرد «آقای کری در این دیدارها در مورد وضعیت نهایی مذاکرات بین گروه های اسرائیلی و فلسطینی گفتگو می کند».

ایالات متحده درصدد است برای یافتن «راهکار به رسمیت شناختن دو کشور مستقل» میانجی گری کند.

هدف آقای کری این است که طرفین پیش از امضای توافق نامه آوریل بتوانند در مورد چارچوب یک تفاهم نامه توافق کنند. توافق نامه ماه آوریل سرآغاز گفتگوها و مذاکرات همه جانبه برای دستیابی به پیمان صلح خواهد بود.

بنا به گفته مقامات ایالات متحده، چارچوب تفاهم نامه موقتی که مدنظر آقای کری است نمایانگر پیشرفت گفتگوهایی خواهد بود که در ماه ژوییه آغاز شد. این چارچوب در برگیرنده مسائل اصلی همچون امنیت، آینده اورشلیم و سرنوشت آوارگان خواهد بود.

اولین قدم در این مسیر آزادی زندانیان سیاسی در دیرهنگام دوشنبه و یا صبح زود سه شنبه خواهد بود. این زندانیان سومین گروه از زندانیانی هستند که از زمان از سرگیری گفتگوها در ماه ژوییه آزاد خواهند شد. از منظر ایالات متحده، آزادی زندانیان اقدام بسیار کلیدی و مهمی برای اعتمادسازی است.

دفتر آقای نتانیاهو با انتشار بیانیه ای اعلام کرده است ۴۸ ساعت پس از اعلام علنی اسامی زندانیان در روز شنبه، ۲۶ زندانی آزاد خواهند شد. این زمان به مقامات اسرائیلی فرصتی خواهد داد تا درخواست عفو این زندانیان فلسطینی را به دیوان عالی کشور تسلیم کند، امری که معمولاً با مخالفت دیوان عالی مواجه می شود.

در بیانیه دفتر نخست وزیر اسرائیل آمده است این زندانیان به اتهام دست داشتن در خشونت های مرگبار پیش از امضای پیمان صلح موقت بین اسرائیل و فلسطینی ها در سال ۱۹۹۳ زندانی شده اند. در روند چهار مرحله ای آزادی زندانیان، ۱۰۴ فلسطینی آزاد خواهند شد.

طرح آزادی زندانیان تحت الشعاع خبری قرار گرفت که اسرائیل روز جمعه اعلام کرد و از تصمیم اورشلیم برای ساخت ۱ هزار و ۴۰۰ خانه در شهرک های یهودی نشین مناطق اشغالی کرانه باختری خبر داد. صائب ارکات، مذاکره کننده فلسطینی گفتگوهای صلح این اقدام را «تخریب روند صلح» می نامد و می گوید احتمال دارد به اقدام تلافی جویانه منتهی شود.

طرفین فلسطینی ساخت و ساز در محله های یهودی نشین کرانه باختری و نوار غزه و سرزمین هایی که اسرائیل در جنگ خاورمیانه در سال ۱۹۶۷ اشغال کرد را به عنوان مانعی پیش روی دستیابی به راهکاری برای استقرار یک سرزمین ماندگار در شرق اورشلیم قلمداد می کنند. بیشتر کشورهای جهان ساخت شهرک های یهودی نشین از سوی اسرائیل را اقدام غیرقانونی تلقی می کنند.

آقای کری در دیدار روز ۱۳ دسامبر خود از منطقه گفت طرفین هنوز به گفتگوهای صلح متعهد هستند و برای نهایی کردن توافق نامه موقت در آوریل آمادگی دارند.

دور پیشین گفتگوها در سال ۲۰۱۰ به دلیل اختلاف نظر در مورد ساخت شهرک های یهودی نشین بی نتیجه ماند و گفتگوهای صلح نیز از اوایل سال جاری تاکنون پیشرفت چندانی نداشته اند.