جاری شدن سیل در هفته آخر دی ماه در مناطق مختلف ایران تلفات و خسارات فراوانی بر جا گذاشت. مناطق جنوب کرمان یکی از نقاطی است که بیشترین آسیب را متحمل شده، به طوری که به گفته شهروندان بومی زندگی آنها به دلیل این سیلاب نابود شده است.
بر اساس ویدئوها و اطلاعاتی که از چند روستا در جنوب و جنوب شرق کرمان به بخش فارسی صدای آمریکا رسیده، خانهها و کپرهای برخی ساکنان روستاهای شهرستان جازموریان، رودبار جنوب و زهکلوت از بین رفته، زیرساختهای راههای مواصلاتی روستایی نابود شده، چاهها تخریب و مزرعهها ویران شده، و موتورهای آب و باغها آسیب دیدهاند.
به گفته منابع محلی، بسیاری از روستانشینان «چادر ندارند، نان ندارند و درخواست کمک حتی به اندازه یک کیسه آرد دارند.» کمکهای هلال احمر کافی نبوده و در توزیع آن تبعیض صورت گرفته است. برخی هم، نوع و میزان کمکها را «توهینآمیز» میدادند.
یک کشاورز در فایلی که به دست صدای آمریکا رسیده، میگوید، مردم «زندگیشان، خانهها، وسایل برقی، و دامهایشان» را از دست دادهاند.
یک فعال مدنی نیز به نقل از کشاورزان و ساکنان محلی جنوب و جنوب شرقی تأکید میکند: برخی افراد محلی تا چند روز گرسنه در محاصره سیل مانده بودند. کشاورزی منطقه نابود شده و دیگر برای کارگران روزمزد کاری نیست.
او با نقل اظهارات یک کشاورز میافزاید، مردم گله دارند و میگویند «برای اصفهان فیلم پخش کردید و برای جنوب کرمان هیچ کاری نکردید.»
این فعال مدنی، با اشاره به بودجهای که برای حمایت از آسیبدیدگان سیل در اختیار سپاه پاسداران گذاشته شده، به نقل از مقامات محلی میگوید، سپاه تعلل میکند و گفته که فقط سیلبندها را درست میکند، اما تعمیر زیرساخت راههای روستایی را به عهده نمیگیرد. در حالی که هزینه ترمیم هر کدام از این راهها حدود ۴۰۰ میلیون تومان است و تأمین آن از عهده نهادهای محلی نیز بر نمیآید. میگویند روستاییان خودشان پول بگذارند و درست کنند.
یک منبع محلی به اندک بودن کمکهای دولتی اشاره میکند و میگوید کمک هلال احمر نیز ناچیز بود و همان هم به طور تبعیضآمیز تقسیم شد و به بسیاری هیچ نرسید. مردم الان به کمک احتیاج دارند و نیازمندند. برخی خانوادههای روستایی که چند عضو دارای معلولیت و نابینا دارند، وضعیت زندگیشان از قبل هم بدتر شده، اما هیچ کمکی دریافت نکردهاند.
به گفته این منبع محلی، حسین معروفی، فرمانده قرارگاه سپاه ثارالله کرمان گفته است که نمیتوانند راهها را درست کنند.
به تأیید یک مقام محلی که نخواست نامش فاش شود، هلال احمر هم کمک ارزشمندی نکرد. به برخی اصلا نرسید و به برخی چندبار کمک کردند. روستاییان امیدشان به «چند گاو و گوسفند و بذر گندم و یونجه بود که همه نابود شده است» و روستاهایی با چهل پنجاه خانواده در «فقر کامل» هستند. «مردم وقتی نان ندارند چه کار کنند؟»
یک کشاورز اهل روستای کروچان در جازموریان در ویدئویی که به دست صدای آمریکا رسیده، مزرعه هندوانهاش را نشان میدهد که محصول آن نابود شده؛ او میگوید: «از کشاورزی هیچ چیز باقی نمانده و سیل همه را برده است. کشاورزی مردم جازموریان زیر تلی از گل و لای مدفون شده است.»
کشاورزی که با وام کمیته امداد، در هشت هکتار زمین یونجه کاشته بود، میگوید تمام محصولش سه روز زیر آب مدفون مانده و نابود شده است و برای بازسازی مزرعه به امکانات و اعتبارات نیاز دارد.
یک روستایی نیز میگوید، پس از هفت روز بارندگی «هیچ مسئولی به ما سر نزده که بگوید دردتان چیست، مشکلتان چیست. ما نیاز به چادر داریم. خانهها همه در گل مانده. هوا سرد است. چاهها تخریب شدهاند. آب نداریم. حتی مسیر رفتن به سرویس بهداشتی خراب شده است. یک هفته تا ۱۰ روز است که حمام نرفتهایم.»
بر اساس اخبار منتشر شده، بارش باران در هفته آخر دی ماه در کرمان طی ۴۰ سال گذشته «بیسابقه» گزارش شده و در نتیجه جاری شدن سیل، پنج هزار خانوار روستایی در محاصره قرار گرفتند، شش روستا تخلیه شد و بخشی از زمین این مناطق دچار فرونشست شد.
همچنین ببینید: بیش از ۱۰۰ روستای کرمان در معرض «خطر جدی» سیلاب؛ راههای ارتباطی ۳۳۹ روستا قطع شدبه گزارش پایگاه خبری «فردای کرمان»، یدالله موحد رئیس کل دادگستری استان کرمان روز چهارشنبه گفت: «لازم است لیستی از وظایف ادارات در راستای حل مشکلات مردم سیلزده تهیه شده و در اختیار دستگاه قضایی قرار گیرد تا به این نهادها ابلاغ و با هرگونه ترک فعل در این زمینه با جدیت برخورد شود».
امین باقری فرماندار شهر ریگان در نزدیکی بم نیز با بیان این که بازگشایی راههای کوهستانی اولویت است، گفت: «امدادرسانی هوایی و زمینی به مناطق سیلزده در این شهرستان ادامه دارد»، اما «طغیان رودخانهها، بازگشایی راهها را با مشکل مواجه کرده است».
همچنین ببینید: بارش برف و باران در ۱۴ استان ایران ۱۰ کشته بر جای گذاشت