http://www.youtube.com/embed/P1Podse8-Uw
رییس جمهوری چین در حاشیه نشست پیمان شانگهای در قزاقستان، جمهوری اسلامی ایران را به بهره گیری ازعوامل مثبت که گفتمان لازم برای حل مساله اتمی آن کشور را شتاب بخشد / تشویق کرد. در حاشیه همین کنفرانس دیمیتری مدودیف، رئیس جمهوری روسیه، محمود احمدی نژاد را ترغیب کرد در تلاش ها برای بحران هسته ای ایران گام هایی سازنده تر بردارد.
هوجین تانُو رییس جمهوری چین در نشست سالانه سازمان همکاری شانگهای متشکل از چین، روسیه، قزاقستان، ازبکستان، قرقیزستان و تاجیکستان در آستانه، پایتخت قزاقستان دردیداربا رییس جمهوری اسلامی ایران در حاشیه این نشست گفت : ایران باید گامهای اساسی برای برقراری اعتماد و تسریع مذاکرات حل مساله اتمی خود بردارد.
محمود احمدی نژاد رییس جمهوری اسلامی نیز که بعنوان کشور ناظر در نشست شرکت دارد در واکنش گفت ایران مایل به حل مساله اتمی خود از طریق مذاکره و همکاری است و وزارت خارجه جمهوری اسلامی نیز در بیانیه ای پس از آن گفت ایران آماده گفتگوهای اتمی با شش کشور است.
احمدی نژاد چهارشنبه نیز دردیداری با روسای جمهوری چین و روسیه طی مطالبی تند وتیز به کشورهای غربی حمله کرد و خواستار دگرگونی یکجای نظم جهانی شد .
تهران بر سر برنامه اتمی خود به روسیه بعنوان یک متحد تکیه داشته ولی پس از روی کار آمدن دیمیتری مدودیف و فشار وی بر تهران در این مورد مناسبات دو کشور بسرعت روبه سردی گذارده است و احمدی نژاد در این دیدار گفت مایل به ارتباط از طریق چین در مورد مساله اتمی است .
سازمان بلوک ششگانه همکاریهای شانگهای که در ۲۰۰۱ بعنوان یک وزنه امنیتی تعادل در برابر ناتو تشکیل شد ضمن آنکه به چین و روسیه اجازه رقابت با نفوذ ایالات متحده در آسیا را فراهم میسازد، چشم به همکاری درسطح اقتصادی نیز دارد.
علاوه بر اعضای اصلی سازمان، کشورهایی مانند هند، ایران مغولستان و پاکستان بعنوان ناظر در این اجلاس شرکت دارند.
در این میان و درحالیکه منازعات مرزی و قومی ارمنستان و آذربایجان آنها را از پیوستن به پیمان بازداشته، فروپاشی طالبان در افغانستان، فرصت دیگری برای پیمان شانگهای در کسب یک جایگاه بین المللی فراهم آورده است.
تلاش پیمان شانگهای تجدید نظر در مبانی امنیتی از طریق همکاریهای اقتصادی و فرهنگی توصیف شده است . راهی که پیمان ورشو در آن ناموفق بود و در این میان پیمان آتلانتیک شمالی ناتو/ ترجیح میدهد همچنان یک پیمان نظامی باقی بماند.