گفت و گوهای محرمانه کرزی با طالبان آمریکا را بدبین کرد

گزارشهایی حاکی از گفت و گوی محرمانه حامد کرزی، رئیس جمهوری افغانستان با نمایندگان طالبان، روز گذشته (سه شنبه) به تشکیل نشست هایی در سطوح بالا در واشنگتن انجامید. همزمان، مسوولان کابینه باراک اوباما بار دیگر از حامد کرزی خواستند که موافقتنامه ادامه حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان پس از پایان سال جاری میلادی را امضاء کند.

روز سه شنبه، باراک اوباما با چاک هیگل وزیر دفاع و دیگر فرماندهان نظامی آمریکا در کاخ سفید دیدار و گفت و گو کرد.

این نشست برای بحث بر سر محتوای گزارشی از روزنامه نیویورک تایمز درباره دیدار و گفت و گوی محرمانه حامد کرزی با طالبان بود. بگزارش نیویورک تایمز آقای کرزی، سه هفته پیش، بدون رایزنی با آمریکا، با نمایندگان طالبان در دبی دیدار کرده است.

آنچنان که سرهنگ «استیو وارن» سخنگوی پنتاگون می گوید وزارت دفاع آمریکا صحت این گزارش را تایید نکرده است: «از دیرباز گفته ایم که راه به سوی صلح از مسیر سیاسی و دیپلماتیک، و نه از مسیر نظامی، می گذرد، و بگمان من، از دیرباز گفته ایم که گفت و گوی افغان ها با یکدیگر، افغانستان را به سوی صلح و ثبات خواهد برد.»

کمیته «خدمات نظامی» سنای آمریکا نیز روز سه شنبه، برای بحث در همین زمینه نشستی در پشت درهای بسته داشت.

سناتور جمهوریخواه جان مک کین گفت: این که دولت باراک اوباما اعلام کرده است که تصمیم نهائیش را درباره نقش نیروهای رزمی آمریکا در افغانستان تا پایان سال جاری میلادی خواهد گرفت، احتمالاً از عوامل موثر در تصمیم منسوب به حامد کرزی برای مذاکره با طالبان بوده است.

سناتور مک کین افزود: آنچنان که به او گفته اند، کاخ سفید گرم بررسی برنامه یی است که نیروهای آمریکا را سه سال دیگر، که دوره ریاست جمهوری باراک اوباما به پایان می رسد، از افغانستان بیرون ببرد.

سناتور مک کین همچنین گفت: «حامد کرزی بی بصیرت و غیر منطقی است، اما، او هم مانند همه کسانی که دچار توهم اند، مبنایی برای خیالات واهی خود دارد. وقتی او می خواند که آمریکا برنامه دارد که همه را تا سال ۲۰۱۷ از افغانستان بیرون ببرد، به چاره جویی، مثلاً مذاکره با طالبان، می پردازد. این کاملاً درک شدنی است.»

از سوی دیگر، جی کارنی سخنگوی کاخ سفید یادآور شد که پرزیدنت اوباما درباره ادامه حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان پس از سال جاری میلادی، هنوز تصمیمی نگرفته است.

بگفته آقای کارنی تا زمانی که حامد کرزی موافقتنامه امنیتی دوجانبه با آمریکا را امضاء نکند، بر سر چنین قضیه یی نمی توان تصمیم گرفت.

آمریکا از حامد کرزی خواسته است که این موافقتنامه را هر چه زودتر امضاء کند تا ناتو فرصت داشته باشد که خود را برای نقش غیر رزمی نیروهایش در افغانستان آماده سازد.

روابط واشینگتن و کابل در ماه های اخیر گرم و دوستانه نبوده است، و حامد کرزی ماه دسامبر گذشته اعلام کرد که موافقتنامه امنیتی دو جانبه با آمریکا را تا پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان، در ماه آوریل آینده، امضاء نخواهد کرد.

رئیس جمهوری افغانستان همچنین شماری از شبه نظامیان طالبان را از زندان آزاد ساخته و آمریکا را به ارتکاب جنایات جنگی متهم کرده است.

در این حال، ذبیح الله مجاهد گزارش نیویورک تایمز را بی پایه دانسته و خبر دیدار پنهانی حامد کرزی با طالبان را نادرست خوانده است.