تظاهرات در اردن در اعتراض به گرانی سوخت

روز چهارشنبه معلمان اردنی دست به اعتصاب زدند. اعتصاب اندکی پس از آن آغاز شد که دولت اعلام کرد یارانه سوخت را حذف کرده و قیمت آن را بالا برده است تا واجد شرایط دریافت کمک های بین المللی شود.

نخست وزیر اردن سه شنبه شب در برنامه خبری تلویزیونی افزایش بهای سوخت را اعلام کرد. از نیمه شب چهارشنبه بهای بنزین چهارده درصد و بهای گاز برای مصارف خانگی ۵۰% افزایش یافت. دقایقی از اعلام این خبر نگذشته، مردم در اعتراض به خیابان های عمان پایتخت ریختند و با سر دادن شعارهایی خواستار سرنگونی دولت شدند.

تحلیلگران سیاسی می گویند خشم و اعتراض اردنی ها قابل پیش بینی بود؛ مردم ماههاست که به طور آرام تظاهرات می کنند، اما کاسه صبرشان دارد لبریز می شود: «دولت نشانه های نارضایی مردم از دشواری وضعیت شان، مشکلات و سختی هایی را که جدیداً متحمل شده اند، نادیده گرفته است. سیاست های غلط رهبران اردن، کشور را به نابودی کشانده، اقتصاد و زندگی مردم را به باد داده است.»


کشور اردن با شش و نیم میلیون نفر جمعیت، درآمد سرانه ای در حدود شش هزار دلار در سال دارد؛ و بدهی کشور تقریباً ده درصد تولید ناخالص ملی آن کشور را تشکیل می دهد. دولت آمار بیکاری را بین ۱۲ تا ۱۴ درصد اعلام کرده؛ ولی این رقم احتمالاً در حدود سی در صد است. اردن – که از کشورهای نسبتاً فقیر خاورمیانه محسوب می شود و از منابع زیرزمینی برخوردار نیست – برای تأمین بودجه به کمک های مالی ایالات متحده و اتحادیه اروپا متکی است.