جو بایدن: در سفر به عربستان با بن‌سلمان ملاقات  نمی‌کنم

جو بایدن - ۱۷ ژوئن ۲۰۲۲

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، یک ماه مانده به نخستین سفرش به عربستان سعودی در این مقام، به نگرانی‌ها و انتقادها در مورد چگونگی ملاقات با محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور نفت‌خیز و متحد آمریکا در خاورمیانه پاسخ داد.

رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ به پرسش خبرنگاران در مورد دیدارش با محمد بن سلمان گفت که این دیدار، دوجانبه نیست. سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا پیشتر اعلام کرده بودند که بن سلمان دستور قتل جمال خاشقجی، شهروند سعودی دارای اقامت آمریکا و روزنامه‌نگار منتقد ریاض را صادر کرده و به همین دلیل، برخی از دیدار احتمالی بایدن با او انتقاد کرده‌اند.

جو بایدن به خبرنگاران گفت: «قرار نیست با محمد بن سلمان ملاقات کنم. من به یک اجلاس بین‌المللی می‌روم. و او در آن جلسه خواهد بود.»

آقای بایدن مجوز رسانه‌ای شدن یافته‌های دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا در مورد نقش بن سلمان در کشتن جمال خاشقچی روزنامه‌نگار منتقد ریاض را صادر کرده بود.

پیشتر رئیس جمهوری آمریکا هدف از سفر ماه آتی به عربستان سعودی را تقویت منافع ملی آمریکا و انجام وظایفش برای شهروندان آمریکا عنوان کرده بود.

یکی از مسائل کنونی در آمریکا قیمت بالای سوخت و تورم ناشی از آن است؛ و عربستان سعودی، متحد منطقه‌ای آمریکا و از صادرکنندگان عمده نفت در جهان، جایگاه ویژه‌ای در این زمینه دارد.

جان کربی هماهنگ کننده شورای امنیت ملی کاخ سفید برای ارتباطات راهبردی، هفته‌ای که گذشت در کنفرانس خبری در کاخ سفید تایید کرد که یکی از محورهای مذاکره بایدن با مقامات سعودی و شورای همکاری خلیج فارس که سه کشور از این گروه شش عضوی از اعضای کارتل نفتی اوپک هستند، مساله مقابله با افزایش قیمت نفت است.

البته دولت رئیس جمهوری آمریکا از نقش عربستان سعودی در تصمیم اوپک پلاس که ریاض حضور تعیین کننده در آن دارد، مبنی بر افزایش عرضه نفت خام در بازار، قدردانی کرده است.

جو بایدن اما علاوه بر مقصر دانستن تجاوز روسیه به اوکراین به عنوان یکی از عوامل افزایش قیمت‌ها و تورم، غول‌های نفتی آمریکایی را به بهره‌گیری از وضعیت موجود و افزایش حاشیه سود متهم کرده است.

وی گفت: «اگر فقط بر اساس قیمت هر بشکه نفت قیمت بنزین را بسنجیم، نباید اینقدر بالا باشد. آنها سودهای گزافی به دست می‌آورند. من با آنها مکاتبه کرده‌ام و تیمم با آنها تماس گرفته‌ است تا طرح‌هایشان برای کاهش قیمت‌ها را جویا شویم و به پیشنهاداتشان گوش کنیم. آنها بیش از ۹ هزار پروانه برای حفاری و استخراج در دست دارند. اما این کار را انجام نمی‌دهند.»

رئیس جمهوری آمریکا چند روز پیش در نامه‌ای به شرکت‌های عمده نفتی که شامل اکسان‌موبیل، والرو انرژی، شورون، ماراتن پترولیوم، بی‌پی و شِل آمریکا و فلیپس‌۶۶ می‌شود، گفت در زمان جنگ، حاشیه سود پالایشگاه‌ها بسیار بالاتر از حد طبیعی است، که فشار افزایش قیمت‌ها را مستقیماً به خانواده‌های آمریکایی منتقل می‌کند، و این امر قابل قبول نیست.

او به وزیر انرژی دستور داده است در اسرع وقت با این شرکت‌ها وارد مذاکره شود.

در آمریکا این شرکت‌ها هستند که قیمت بنزین را در پمپ‌بنزین‌ها روزانه تعیین می‌کنند.