چرا باید برای «جیسون» نگران بود؟

Jason Rezaian

Jason Rezaian

بعد از شش ماه بلاتکلیفی، اعلام شده که بزودی به پرونده «جیسون رضائیان» خبرنگار آمریکایی- ایرانی واشنگتن پست در تهران رسیدگی می شود. ظاهرا باید از این خبر خوشحال شد بخصوص که بعد از شش ماه بی خبری، این خبر می تواند در نهایت، پایانی بر کابوس هر روز این روزنامه نگار شود. اما نشانه هایی وجود دارد که بر نگرانی ها می افزاید:

۱. وعده رسیدگی قضایی، به تنهایی خبر خوبی نیست. بخصوص که بعد از ماهها بی اعتنایی به قوانین جمهوری اسلامی ایران این خبر منتشر شود. بگذارید توضیح دهم. شش ماهی که آقای «رضائیان» بازداشت بود، این رویه بر خلاف قوانین جاری ایران است.

اصل ۳۲ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران: هیچ‌کس را نمی‌توان دستگیر کرد مگر به حکم و ترتیبی که قانون معین می‌کند. در صورت بازداشت، موضوع اتهام باید با ذکر دلایل بلافاصله کتباً به متهم ابلاغ و تفهیم شود و حداکثر ظرف مدت بیست و چهار ساعت پرونده مقدماتی به مراجع صالحه قضایی ارسال و مقدمات محاکمه، در اسرع وقت فراهم گردد.

در همه گزارش ها درباره جیسون می خوانیم که او تفهیم اتهام نشده و تنها دو هفته پیش اعلام شد پرونده او به دادگاه انقلاب ارسال شده است. یعنی اصل ۳۲ قانون اساسی درباره جیسون رضائیان عمل نشده است.

۲. دادگاه انقلاب. ارسال پرونده به این دادگاه هم خبر خوبی نیست. دادگاه انقلاب چنانکه از نامش پیداست بعد از پیروزی انقلاب تشکیل شد تا به قولی، به جرایم عوامل رژیم قبل از انقلاب بپردازد اما با تایید آیت الله خمینی تا امروز – بعد سی و شش سال- مانده است.

در حال حاضر دادگاه انقلاب دو نوع جرایم را رسیدگی می کند. جرایم مربوط به مواد مخدر و اتهامات سیاسی-امنیتی. در سالهای اخیر مسوولان قضایی ایران به بهانه عدم وجود لایحه جرم سیاسی، پرونده منتقدان و مخالفان سیاسی را در دادگاه انقلاب طرح می کنند که اغلب با احکام طولانی و بی سابقه ای همراه می شوند.

بنابراین ارسال پرونده جیسون رضائیان به دادگاه انقلاب هم خبر خوبی نیست.

۳. محاکمه جیسون رضائیان باید در دادگاه علنی باشد و با حضور هیات منصفه. وقتی پرونده او به دادگاه حکومتی می رود، باید نگران بود.

اصل ۱۶۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران: رسیدگی به جرائم سیاسی و مطبوعاتی علنی است و با حضور هیأت منصفه در محاکم دادگستری صورت می‌گیرد.

جیسون رضائیان یک روزنامه نگار سرشناس است و قاعدتا باید جرم او در دادگاهی باشد که دو مولفه بالا حضور داشته باشد یعنی اینکه هم علنی باشد و هم با حضور هیات منصفه.

وقتی قوه قضاییه ایران این تشریفات قضاییه منطبق با قانون اساسی خود را اجرا نمی کند، باید نگران بود.

۴. قاضی پرونده جیسون رضائیان، ابوالقاسم صلواتی است. آقای صلواتی چندی پیش از سوی روزنامه گاردین به عنوان یکی از شش قاضی ضد آزادی بیان نامیده شد. چرا؟ به خاطر احکام سنگینی که این قاضی در پنج سال اخیر صادر کرده است. آقای صلواتی قاضی معترضان به انتخابات سال ۸۸ است که حتما جلسات دادگاه آن را از تلویزیون دولتی ایران دیده اید.

آقای صلواتی تا کنون ده ها روزنامه نگار و منتقد سرشناس ایرانی را به زندان های طولانی مدت محکوم کرده است. از احمد زیدآبادی و مسعود باستانی گرفته تا بهمن احمدی امویی و سعید متین پور. همه آنها به حکم این قاضی دادگاه انقلاب به زندان های طولانی مواجه شده اند.

آیا چنین سرنوشتی در انتظار جیسون است؟

۵. چهارسال پیش برای موضوعی با خانم نسرین ستوده، وکیل دادگستری مصاحبه می کردم. آخرین وضعیت موکل اش را می گفت و اینکه با آنها به بدترین وجه رفتار شده است.
بعد از مصاحبه، گفتم خانم ستوده به نظرم رسید کاملا نگرانید. گفت آقای سیگارچی، برای موکلانم ناراحتم. قضات می دانند که من پیگیر کار آنها هستم و طبیعی است اگر با آنها بد رفتاری کنند، به گوش رسانه ها می رسانم. اگر با اینها که خبرشان به بیرون درز می کند اینطور رفتار می کنند، با آن خبرنگاران و روزنامه نگارانی که کسی را ندارند، در راهروهای زندان چطور رفتار می کنند.

حالا حکایت جیسون رضائیان است. جیسون شهروند آمریکاست و رسانه های جهان خبرهای او را دنبال می کنند. اگر با جیسون اینطور بی قانون و رابطه برخورد می کنند، وای به حال آدم های کمتر شناخته شده...