ژاپن در سالروز زمین لرزه و سونامی مرگبار

میکا هاشیکای، برای مادر و پدرش، قربانیان زلزله و سوانمی سال گذشته در شمال شرقی ژاپن دعا می کند.

ژاپن روز یکشنبه یک دقیقه در سکوت فرورفت تا یاد جان باختگان زمین لرزه و سونامی مرگبار سال گذشته در همین روز را گرامی بدارد.

مراسم دعا و یادبود روز یکشنبه در توکیو با حضور امپراطور آکی هیتو و درست در لحظه وقوع زمین لرزه ۹ ریشتری سال گذشته، در ساعت ۲:۴۶ دقیقه بعد از ظهر برگزار شد. در این مراسم بیش از ۲۰ هزار نفر حضور داشتند. آن زمین لرزه سهمگین، سونامی عظیمی را بوجود آورد که طی آن شهرها و روستاهای نزدیک دریا ویران شده، بیش از ۱۹ هزار نفر کشته و ۳۰۰۰ نفر ناپدید شدند غیر از مراسم توکیو، در گوشه و کنار ژاپن مراسم دیگری به همین مناسبت برگزار شد.

زلزله و سونامی سال گذشته در شمال شرق ژاپن، با آسیب زدن به تأسیسات اتمی فوکوشیما-دای ایچی بدترین بحران اتمی را رقم زد. طی این بحران سه رآکتور این نیروگاه ذوب شده و به علت نشت مواد رادیواکتیو، برخی مناطق نزدیک به این تاسیسات، برای چندین دهه باید خالی از سکنه باقی بمانند.

بعد از یک سال، بسیاری از آسیب دیدگان این بلای طبیعی، هنوز در پناهگاه های موقت به سر می برند و بسیاری از آنان همچنان بیکارند و امیدی به آینده ندارند.

از سوی دیگر، حدود پنجاه گردهمایی در مخالفت با برنامه اتمی، روز یکشنبه در مقابل مقر شرکت نیروگاه برق توکیو برگزار شد. این شرکت اوپراتور نیروگاه فوکوشیما است. معترضان به انرژی اتمی، با سر دادن شعارهایی، خواستار بسته شدن تمامی تأسیسات اتمی کشورشان شدند.
در سالروز یک سالگی فاجعه سونامی در ژاپن، بسیاری از مناطق آسیب دیده پاکسازی شده اند اما برای بازسازی آنها سالها وقت لازم است.

یوکیا آمانو، رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی در سخنانی از بازدیدش از ژاپن، یک هفته پس از وقوع فاجعه یاد کرد. او گفت کمبود برق و گاز همه جا بود و مردم نگران بودند.

امروز، با وجودی که یادآوری فاجعه یک سال پیش چشمان ژاپنی های بسیاری را اشک آلود کرده است اما امید به آینده از میان نرفته است. موتوکی ایسکی می گوید: «اگر تلاش کنیم رویاها جان می گیرند و مردم می توانند به خانه هایشان بازگردند. می خواهم به فرزندانم یاددهم که آدم ها می توانند با لبخندی بر لب، بر مشکلات پیروز شوند.»

یوشیهیکو نودا، نخست وزیر ژاپن روز شنبه در روزنامه واشنگتن پست نوشت که ژاپن نه ۲۰ هزار قربانی فاجعه را از یاد خواهد برد و نه کمک های دیگر کشورها پس از وقوع فاجعه را. او گفت ژاپن خود را «مدیون» این کشورها می داند و «تا ابد» قدردان خواهد بود.