همه پرسی ایتالیا در سایه بحران همه پرسی استقلال در اسپانیا

Italy, featuring the cities of Rome, Milan, Naples, Turin, Palermo, Genoa, Bologna, Florence, Catania, and Venice

شهروندان دو منطقه ثروتمند شمال ایتالیا در همه پرسی روز یکشنبه ۳۰ مهر، به پای صندوق‌های رای رفتند تا نظر خود را درباره خودمختاری از رم ابراز کنند. این درحالی ست که در کشور همسایه بر سر همه پرسی استقلال کاتالونیا از اسپانیا تنشی فزاینده میان مادرید و بارسلونا شکل گرفته است.

دو منطقه لمباردی و وِنه تو Veneto، که حزب جدایی‌طلب «لگا نورد» اکثریت را در حکومت‌های محلی آنها در اختیار دارد، با همه پرسی روز یکشنبه می‌خواهند با دست‌های پر در چانه زنی با رم بر سر اختیارات مالی بیشتر شرکت کنند.

به گزارش رویترز، برخلاف اسپانیا، در ایتالیا قانون اساسی کشور به مناطق این سرزمین اجازه همه پرسی را داده است .

لمباردی و ونه تو هم مانند کاتالونیا ناراضی اند که بیش از آنچه از دولت مرکزی دریافت کنند مالیات می‌پردازند. میلان، شهر بزرگ لمباردی، ۲۰ درصد اقتصاد ایتالیا (سومین منطقه بزرگ حوزه یورو)، و ونه تو که قطب جهانگردی ونیز درآن واقع شده است نیز۱۰ درصد اقتصاد ایتالیا را در اختیار دارند.

طرفداران رای آری به همه پرسی می‌گویند دو منطقه لمباردی و ونه تو از دستگاه‌های اداری کارآمدتر و ارائه خدمات عمومی بهتر برخوردارند.

حزب لگانورد که در دهه ۱۹۹۰ ایجاد شد، برای استقلال کشور«پادانیا» فعالیت می‌کند که شمال ایتالیا و شرق کشور ازجمله لمباردی و ونه تو را در بر می‌گیرد. هنوز سخنی از جدایی کامل از ایتالیا به میان نیامده است اما حزب ادعا می‌کند که مالیات‌های مناطق ثروتمندتر به رم فرستاده می شود و در روند دیوانسالاری کشور به هدر می‌رود.

نتیجه همه پرسی الزام‌آور نیست و مخالفان جدایی، از همه‌پرسی به عنوان تلاشی برای اتلاف وقت و هزینه نام می برند. در قانون اساسی ایتالیا تلاش دولت‌های محلی برای کسب اختیارات بیشتر در اداره امور خود پیش بینی شده است.

به گفته کارشناسان سیاسی، دو منطقه موضوع همه پرسی موفق نخواهند شد از رم امتیازات مالی کسب کنند چرا که چنان اقدامی به منطقه‌های فقیر جنوب کشور به شدت آسیب وارد می‌کند. آنان تنها نتیجه رای «آری» به همه پرسی را بزرگتر شدن شکاف شمال ثروتمند با جنوب فقیر می‌دانند.