مقالهای از دیوید وینر در بلومبرگ
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل قصد دارد احتمالا در فروردین سال آینده در ملاقاتی با دونالد ترامپ در مقام ریاست جمهوری آمریکا استراتژی سخت تری را علیه ایران فرموله کند.
یک مقام ارشد اسرائیلی می گوید در حالی که هدف از این تلاش ها لغو توافق هسته ای با ایران نیست، ولی انتظار می رود نتانیاهو از ترامپ بخواهد موضع شدیدتری را در برابر فعالیت های نظامی و بلندپروازی های منطقه ای ایران در پیش بگیرد.
به گفته این مقام اسرائیلی این امر ممکن است شامل اقدامات تلافی جویانه قویتر، وضع تحریم علیه برنامه موشک های بالیستیک ایران و تلاش های جدی تر برای ممانعت از گسترش نفوذ تهران در سوریه، لبنان و نوار غزه باشد.
ژنرال بازنشسته یاکوف آمیدرور، مشاور امنیت ملی پیشین نتانیاهو، می گوید: «ماموریت فوری جلوگیری از تبدیل ایران به یک ابرقدرت در منطقه است، مساله ای که مدتهاست در حال وقوع است. نخستین و مهمترین نقطه نظر نخست وزیر اسرائیل این خواهد بود که آمریکا باید مشارکت میان روسیه و ایران در منطقه را کاهش دهد.»
رابرت ستلاف مدیر اجرایی انستیتو واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک معتقد است: «نخستین درخواست اسراییل از ترامپ این خواهد بود که ایران را در منطقه به عنوان بخشی از مشکل ببیند تا بخشی از راه حل. بحث بر سر همکاری تنگاتنگ میان آمریکا و اسرائیل برای در منگنه گذاشتن ایران است تا تخریب برجام و درگیر کردن آمریکا با دیگر قدرت های جهانی. اسراییل نمی خواهد ایران از محدودیت های فعلی تحت برجام خلاص شود.»
به گفته رابرت ستلاف، لغو برجام تندروها در ایران را جسورتر خواهد کرد.
هر چند در میان اسرائیلی ها بر سر چگونگی برخورد با برجام اختلاف نظر وجود دارد، اما بخش عمده ای از نهادهای امنیتی دست کم بازبینی در مفاد کلیدی آن را ضروری می بینند.
اسرائیلی ها همچنین خواهان گسترش تحریم ها به شرکت هایی هستند که به طور مستقیم درگیر روند ساخت موشک های بالیستیک نیستند.
سخنگوی نخست وزیر اسرائیل می گوید هنوز تاریخ دقیق دیدار بنیامین نتانیاهو با دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده تعیین نشده است.
آمریکا و آژانس بین المللی انرژی اتمی نسبت به افزایش غیرمجاز ذخیره آب سنگین ایران به جمهوری اسلامی هشدار دادهاند، اما آن را نقض توافق اعلام نکردهاند. دولت اسرائیل می خواهد این بی میلی آمریکا به مجازات ایران تغییر کند.
مایکل اورن، عضو کابینه اسرائیل و سفیر پیشین اسراییل در واشنگتن، می گوید: «ایران باید زیر نظارتی سفت و سخت قرار بگیرد. آنها آشکارا تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد را در ارتباط با فعالیت های موشکی شان نقض کرده اند».
چالش پیش روی بنیامین نتانیاهو انزوای جمهوری اسلامی ایران بدون تحریک مسکو خواهد بود. نتانیاهو روابط گرمی با ولادمیر پوتین رییس جمهوری روسیه دارد.
نفتالی بنت، از وزیران کابینه اسرائیل، معتقد است که «یکی از بزرگترین نگرانی های ما این است که نتیجه تحولات در سوریه مشکل داعش را حل خواهد کرد و ایران و حزب الله لبنان به عنوان قدرت های اصلی ظاهر خواهند شد. داعش تهدید جهانی کوچکتری از ایران است.»
* برگردان فارسی این مطالب تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آنها الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.