کارشناسان اسرائیلی: آمریکای پرزیدنت ترامپ باید رهبری جهان آزاد را بارديگر بدست بگيرد

گروهی از کارشناسان امور امنیتی و سیاسی اسرائیل و پژوهشگران امور بین المللی که در همایشی پیرامون مسائل اتمی و موشکی ایران و تاثیر آن بر اسرائیل و ایالات متحده گرد آمده بودند، به موجب گزارشی که روز دوشنبه هیجدهم دیماه انتشار یافت، از جمله به سیاست خارجی و موقعیت بین المللی امريكا پرداختند و معتقدندکه اين کشور می تواند مقام ابرقدرتی را باز یابد.

این همایش پژوهشی در چارچوب اندیشکده سیاستگذاری و امور راهبردی، در دانشگاه هرتسلیا برگزر شد.

این کارشناسان که توسط دانشگاه «هرتسلیا» در مرکز اسرائیل به این همایش دعوت شده بودند، از جمله به این پرسش پرداختند که آیا ایالات متحده دنباله رو کشورهای دیگر است و یا رهبری را خود به دست دارد و دیگران را به دنبال خویش می کشد و نظم جهانی را به کلی دگرگون می سازد. به پرسشی دیگر، برنامه کاری رهبران ایالات متحده، در مورد مسائل جهانی چگونه تعیین می شود؟

به گفته بسیاری از کارشناسان شرکت کننده در این بحث، ایالات متحده و دولت پرزیدنت ترامپ دیگر حاضر نیستند به رژیم های سرکوبگر و تاریکاجازه دهند که آن ها تعیین کننده دستور روز بین المللی باشند و برای دیگران تعیین تکلیف کنند.

این کارشناسان گفتند که منظورشان از «رژیم های تاریک»، در درجه اول نظام کمونیستی کره شمالی و رژيم جمهورى اسلامی ایران است.

آیا آمریکا تعیین دستور کار بین المللی را در اختیار حکومت هایی خواهد گذاشت که تنها به منافع خویش می اندیشند و توجهی به مصالح ایالات متحده ندارند و حتی به منافع جهانی بی اعتنایی می کنند (مانند روسیه و چین) و یا حتی کشورهای اروپایی که در این مورد دنباله رو دیگر کشورها هستند و حتی باآن ها به نرمى رفتار مى كنند.

به گفته کارشناسان اسرائیلی، بسیاری از کشورهای اروپایی بهره گیرنده زحمات و تلاش ها و پول هایی هستند که ایالات متحده در راه تامین آزادی و شرافت انسانی هزینه می کند.

در این نشست گفته شد که همان کشورهای اروپایی که این چنین از قِبَل ایالات متحده بهره مند می شوند، در موارد بسیاری با سیاست های بین المللی آن کشور به مخالفت می پردازند و به روابط نزدیک با رژیم های سرکوبگر و تاریک ادامه می دهند.

این شیوه دوگانه برخی کشورهای اروپایی در واکنش آن ها به سخنرانی پرزیدنت ترامپ علیه حکومت ایران در ١٣ اکتبر گذشته در مجمع عمومی سازمان ملل به خوبی آشکار شد. از جمله، دولت فرانسه و همچنین فدریکا موگرینی سرپرست سیاست خارجی اتحادیه اروپا زبان به انتقاد از گفته های پرزیدنت ترامپ گشودند.

واکنش رئیس جمهوری ایالات متحده به این رفتار بسیار قاطعانه بود. پرزیدنت ترامپ گفت: «بگذارید آن ها همچنان به دنبال درآمد و سود خود باشند، ما این رسالت را به تنهایی به انجام خواهیم رساند». کارشناسان اسرائیلی معتقدندکه بسیار بعید به نظر مى رسد که کشورهای اروپایی در کوتاه مدت و یا میان مدت بتوانند و یا بخواهند علیه امريكا قد علم کنند.

علت این امر آن است که بریتانیا همیشه برای رشته مناسبات خود با امريكا اهمیت ویژه قائل بوده و خواهد بود و همیشه آن را در اولویت گزینه های خود قرار داده است. آلمان نیز همواره خود را مدیون امريكا دانسته و یک دین تاریخی به آن کشور دارد.

کشورهای ساحل دریای بالتیک که هم مرز روسیه هستند و همچنین لهستان که بارها ضرب شست اتحاد شوروی و روسیه را چشیده، دوستی با امريكا برایش اهمیت ویژه دارد. این کشورها ضعیف تر از آن هستند که با سیاست های ایالات متحده به مخالفت برخیزند.

به گفته کارشناسان اسرائیلی، حتی کشورهای با اهمیت تری در اتحادیه اروپا مانند ایتالیا و اسپانیا چنان با مشکلات داخلی دست و پنجه نرم می کنند که تصور نمی رود درصدد برآیند با امريكا به کشاکش بپردازند.

در میان همه کشورهای اروپایی، فقط فرانسه با رهبری پرزیدنت امانول ماکرون باقی می ماند که خواب دوران ژنرال دوگل را می بیند و ارزوی رسیدن به عظمت را در سر می پروراند و خود را رقیب آمریکا می داند. ولی حتی اگر صنایع هواپیما سازی ارباس، بیش از بوئینگ به کشورهایجهان هواپیما می فروشد، به مفهوم آن نیست که می تواند با امريكارقابت کند.

نتیجه ای که کارشناسان اسرائیلی از این بخش از مباحثات خود گرفتند، آن است که ایالات متحده در دوران پرزیدنت ترامپ مایل است رهبری جهان آزاد را از نو به دست گیرد و با توجه به واقعیات جهانی، توان آن را دارد که به این هدف خود برسد.