دفتر نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، روز جمعه ۲۴ آذر در بیانیهای از بازگشایی گذرگاه «کرم شالوم» برای ورود کمکهای بشردوستانه به غزه خبر داد.
صدور این بیانیه در پی تشدید فشارهای آمریکا و ساعاتی پس از پایان جلسه جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، با مقامات اسرائیل صورت گرفته است.
سالیوان ساعتی پس از بیانیه دفتر نخستوزیر اسرائیل از این اقدام استقبال کرد و آن را «گامی مهم» توصیف کرد.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرد واشنگتن اسرائیل را ترغیب میکند که در عوض بمباران و عملیات زمینی گسترده، بر هدف قراردادن رهبران حماس تمرکز کند.
همچنین ببینید: سالیوان: کاخ سفید سرگرم «مذاکرات فشرده» با اسرائیل درباره مرحله بعدی جنگ استدفتر بنیامین نتانیاهو در بیانیه اخیر خود برای نخستین بار فاش کرده که برپایه توافق آتشبس ماه گذشته، اسرائیل متعهد به تسهیل ورود روزانه ۲۰۰ کامیون حامل کمکهای بشردوستانه به غزه شده است.
برقراری آتشبس موقت میان اسرائیل و حماس موجبات آزادی ۱۰۵ تن از گروگانها را نیز فراهم کرده است.
نشریه «تایمز اسرائیل» به نقل از دفتر بنیامین نتانیاهو گزارش داده که گذرگاه رفح، در مرز مصر، به عنوان تنها گذرگاه انتقال کمکهای بشردوستانه به غزه توانایی فراهمکردن امکان تردد روزانه ۱۰۰ کامیون را داراست.
بر پایه بیانیه دفتر نخستوزیری اسرائیل، کابینه دولت در چارچوب توافق آتشبس، موقتا با تخلیه محموله کامیونها در گذرگاه «کرم شالوم» موافقت کرده است.
به گفته یک مقام اسرائیلی، این توافق صرفا کمکهای ارسالی از مصر را شامل شده و دربرگیرنده محمولههای سازمان ملل نیست.
بنا بر این گزارش، دفتر نخستوزیری اسرائیل با اشاره به تعهد آمریکا برای ارتقاء سامانه گذرگاه مرزی رفح پیشبینی کرده که بهبود شرایط در این گذرگاه مصری موجب میشود که برای انتقال کمکهای لازم به نوار غزه ضرورتی برای استفاده از گذرگاه اسرائیل در آینده وجود نداشته باشد.
پس از حمله گروه حماس به اسرائیل که به کشتهشدن ۱۲۰۰ نفر عمدتا غیرنظامی انجامید، نیروهای اسرائیلی اقدام به محاصره نوار غزه، تحت حاکمیت حماس، کرده و بنیامین نتانیاهو در آن زمان اعلام کرد که اجازه ورود هیچگونه کمکی به غزه را نخواهد داد.
دو هفته پس از آن، اسرائیل ورود کامیونهای حامل کمکهای بشردوستانه از گذرگاه مرزی رفح به نوار غزه را مجاز اعلام کرده و افزود که تا زمان حضور گروگانها در غزه حاضر نیست مرز «کرم شالوم» را به روی کمکهای بشردوستانه به مقصد غزه باز کند.
در شرایطی که پیش از وقوع جنگ روزانه ۵۰۰ کامیون حامل کمکهای بشردوستانه وارد غزه میشدند، به گفته سازمان ملل میزان کمکهای ارسالی به این منطقه جنگزده در حال حاضر کافی نیست.