دیدگاه| درباره «فایل های سری جزئیات فریبکاری هسته‌ای ایران» چه می‌دانیم

گزارشی از دیوید هَلبفینگر، دیوید سنگر و رونن برگمن در نیویورک تایمز

چند روز پیش از این که پرزیدنت ترامپ درباره ترک توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ با ایران تصمیمی بگیرد، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، اسناد به دست آمده از یک انبار مخفی در تهران را ارائه کرد تا نشان بدهد که رهبران ایران وقتی اصرار داشتند که برنامه هسته ای شان مقاصد صلح آمیز دارد، آژانس بین المللی انرژی اتمی را فریب می دادند. یک مقام ارشد اسرائیلی می گوید جاسوسان اسرائیلی در یک یورش شبانه در ماه ژانویه این اسناد را به دست آوردند.

اما نخست وزیر اسرائیل شواهدی ارائه نداد که ایران از هنگام اجرای برجام در آغاز سال ۲۰۱۶ توافق هسته ای را نقض کرده باشد. نتانیاهو که از آغاز شکل گیری برجام با آن مخالفت داشت و حتی برای جلوگیری از آن به کنگره آمریکا متوسل شد، به نظر می رسد با افشای این اسناد امیدوار است عزم دونالد ترامپ را در لغو توافق در ۱۲ ماه مه تقویت کند.

خروج از برجام یکی از سرنوشت سازترین تصمیم های سیاست خارجی دوره ریاست جمهوری ترامپ خواهد بود. در چند روز اخیر، شماری از رهبران اروپا از جمله رهبران فرانسه و آلمان شخصا تلاش کردند برای پرزیدنت ترامپ توضیح بدهند که ایالات متحده با برجام در شرایط امن تری قرار دارد تا بدون آن. ظاهرا هدف نتانیاهو از ارائه این اسناد سوق دادن پرزیدنت ترامپ به مسیر دیگری بود.

رئیس جمهوری آمریکا دقایقی بعد از سخنرانی نتانیاهو در یک کنفرانس خبری گفت: «طی هفت سال توافق منقضی خواهد شد و ایران برای ساخت جنگ افزار هسته ای آزاد خواهد بود. هفت سال همین فردا است.» در حالی که بعضی از محدودیت ها طی هفت سال برداشته می شود ولی ایران تا سال ۲۰۳۰ نمی تواند سوخت هسته ای تولید کند و با توجه به این که امضای کننده پیمان منع تکثیر و گسترش تسلیحات هسته ای است هرگز اجازه تولید جنگ افزار هسته ای را نخواهد داشت.

نتانیاهو از وزارت دفاع اسرائیل در تل آویو بخش هایی از سخنان رهبران ایران را پخش کرد که در آن تاکید داشتند کشورشان هیچ جاه طلبی برای ساخت جنگ افزار هسته ای ندارد، سپس به تصاویر، ویدیوها، نقشه ها و دیگر شواهد اشاره کرد تا نشان بدهد ایرانی ها تمام این سال ها فریبکاری کرده اند.

نخست وزیر اسرائیل گفت ۵۵ هزار صفحه اطلاعات و ۱۸۳ دیسک کامپیوتری را در اختیار ایالات متحده قرار داده است تا از اعتبار آن اطمینان حاصل کند.

یک مقام ارشد اسرائیلی در تشریح ماموریتی سری گفت سرویس اطلاعاتی موساد انبار محل اسناد در تهران را در فوریه ۲۰۱۶ پیدا کرد و آن ساختمان را از آن زمان زیر نظر داشت.

ماموران موساد ماه ژانویه گذشته یک شب وارد انبار شده و اسناد اصلی را برداشته و همان شب به اسرائیل منتقل کردند.

یوسی کوئن، رئیس موساد، در سفری به واشنگتن در ماه ژانویه، رئیس جمهوری آمریکا را در جریان این عملیات قرار داد. مقام اسرائیلی می گوید علت تاخیر در علنی کردن این اسناد این بود که برای تجزیه و تحلیل شان به زمان نیاز بود، زیرا بخش عمده شان به فارسی است.

اما برنامه ایران برای طراحی و ساخت جنگ افزار هسته ای امری پنهان نبوده است. وجود چنین برنامه ای علت تلاش پرزیدنت جرج بوش و پرزیدنت باراک اوباما برای توقف آن بود. هر دو رئیس جمهوری پیشین آمریکا گفته بودند که ایران یک پروژه ساخت بمب در دست داشت و ایالات متحده به اتفاق اسرائیل در یکی از پیچیده ترین حملات سایبری جهان تلاش های ایران را مختل کردند.

آژانس های اطلاعاتی آمریکا در سال ۲۰۰۷ نتیجه گیری کردند که ایران در سال ۲۰۰۳ بخش فعال تلاش هایش برای ساخت بمب را با آغاز جنگ عراق به تعلیق درآورد. نتانیاهو با ارائه اسناد این نکته را تائید کرد، اما گفت دیگر عناصر «پروژه عماد» زیر نظر دانشمند ایرانی محسن فخری زاده ادامه پیدا می کند.

یک دهه پیش در آغاز سال ۲۰۰۸ مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی دیپلمات های سراسر جهان را در وین گردهم آورد تا تصاویر مشابهی را از پروژه فخری زاده به آن ها نشان بدهد.

نتانیاهو قدمی آن سوتر گذاشت و گفت هدف از طرح ایران ساخت تا پنج جنگ افزار هسته ای بود، اما شواهدی ارائه نداد که آن برنامه ها دنبال شدند.

نتانیاهو در عین حال به درستی یادآوری کرد ایران در اطلاعاتی که در اواخر سال ۲۰۱۵ در اختیار آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار داد این موضوع را که قصد ساخت جنگ افزار هسته ای را داشته است، اساسا رد کرد.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.