نخستين دیدار رسمی نخست وزیر هند از اسرائیل؛ فصل تازه روابط دو کشور

رئیس جمهوری اسرائیل و نخست وزیر هند

دیدار نخست وزیر هند از اسرائیل، در هر دو کشور با استقبال بسیار روبرو شد، زیرا در جریان آن قرار است هفت قرارداد مهم برای همکاری های نظامی و امنیتی، کشاورزی و آبیاری، و همچنین تکنولوژی های نوین امضا شود.

سفر «نارندرا مودی» به اسرائیل که کوتاه مدتی پس از دیدار نخست وزیر هند با پرزیدنت ترامپ صورت می گیرد، می تواند گام دیگری در راه همکاری های سه کشور برای تثبیت آرامش و مبارزه با ترور در جهان باشد.

هند در طول سال های استقلال خویش، همیشه در راه برقراری آرامش منطقه ای و جهانی گام برداشته و فصل جدیدی که در رابطه بین ملت ها در سال های اخیر برقرار گردیده، نقش آن کشور را مهم تر می سازد.

هند خود بارها قربانی ترور شده که همیشه انگشت اتهام را به سوی اسلام گرایان افراطی فرستاده شده از جانب پاکستان دراز کرده است.

یکی از برنامه های دیدار او، ملاقات با یک پسر ده ساله اسرائیلی است که پدر و مادر او در واقعه تروریستی سال ٢٠٠٨ در بمبئی همراه با ده ها تن دیگر کشته شدند. این کودک که «مویشی هولتسبرگ» نام دارد، در آن هنگام سه ساله بود و در رسانه ها به نماد قربانیان ترور مبدل شد.

نخست وزیر اسرائیل و رسانه های ان کشور از نارندرا مودی با عنوان «رهبر بزرگترین دموکراسی جهان» نام بردند که سفر او به اسرائیل همزمان با بیست و پنجمین سالگرد برقراری روابط کامل سیاسی بین دو کشور صورت می گیرد.

هند تا پیش از آن دوران، رهبر کشورهای غیرمتعهد محسوب می شد و با ایالات متحده خصومت می ورزید و موجودیت اسرائیل را برای خشنودی کشورهای عرب انکار می کرد.

ولی اکنون نخست وزیر هند با دیدار تاریخی از ایالات متحده و همچنین انجام نخستین سفررسمی به اسرائیل، نشان می دهد که دولت دهلی نو از دروان جنگ سرد دور شده و امروز یکی از پایه های دموکراسی در جهان محسوب می شود.

رسانه های اسرائیلی به این واقعیت اشاره کردند که در گذشته، دولت هند از بیم واکنش خشم آلود کشورهای عرب و دیگر کشورهای «غیرمتعهد» مناسبات همکاری خود با اسرائیل را پنهان می ساخت. ولی اکنون این دیدار به صورت علنی و با اجرای همه آئین های رسمی صورت می گیرد.

هند در سال هایی که با پاکستان بر سر کشمیر به شدت درگیر بود، به اسرائیل نزدیک شد تا از تجربیات آن کشور در امور نظامی و تسلیحاتی بهره بگیرد.

هم اکنون داد و ستد امنیتی بین دو کشور بر میلیاردها دلار در سال بالغ می شود. هند از اسرائیل ده ها پهپاد اطلاعاتی خریده و مودی در سفر به واشنگتن شماری از بهترین پهپادهای آمریکایی را نیز سفارش داد.

ولی هند تنها در راه تامین امنیت خویش و ایستادگی در برابر پاکستان تلاش نمی کند، بلکه دلمشغولی اصلی آن کشور تامین کار برای ده ها میلیون نفر جوانانی است که هر سال وارد بازار کار می شوند.

مقامات هندی می گویند که اسرائیل می تواند در این راه همکار خوبی برای هند باشد. اسرائیل که هفتاد سال از استقلال آن می گذرد، خود در ابتدای راه کشوری در شرائط مشابه هند بود و برای بالا بردن سطح زندگی مردم خود تجربیات بسیاری اندوخت که می تواند برای دومین جمعیت بزرگ جهان نیز جالب باشد. هند ١٥٠ برابر اسرائیل جمعیت دارد، ولی مشکلات دو کشور بسیار به هم شبیه است.

به گفته مقامات هندی، در حالی که هدف کشورهای اروپایی فروش کالا می باشد، اسرائیل ابراز آمادگی کرده که دانش و تکنولوژی خود را در اختیار هند نیز قرار دهد و هر سال صدها نفر از جوانان هندی برای کاراموزی، به ویژه در رشته تکنولوژی پیشرفته، به اسرائیل می روند – که مودی در روزهای آینده با گروهی از آنان نیز در شهر حیفا در شمال اسرائیل دیدار خواهد داشت.

یکی از برنامه های نخست وزیر هند، دیدار از تاسیسات شیرین کردن آب دریا در بندر حايفا در شمال اسرائیل است. کشوری که تا چند سال پیش، خود با کمبود شدید آب روبرو بود، با به کارگیری تکنلوژی های ابداعی، امروز حتی به کشورهای همسایه خود نیز آب صادر می کند.

نارندرا مودی در مصاحبه هایی با شبکه های تلویزیونی اسرائیل گفت که او دموکراسی اسرائیل و پیشرفت های چشمگیر در امور فن آوری مدرن در این کشور را تحسین می کند و امید دارد که هند نیز از آن برخوردار شود.

در چهارچوب قراردادهای جدید همکاری بین دو کشور در امور نظامی، کشاورزی و تکنولوژی پیشرفته، اسرائیل موافقت کرده شمار مراکز ترویج کشاورزی را که در هند برپا کرده به ٢٢ مرکز افزایش دهد. در این مراکز که شمار آنها اکنون ١٥ نهاد است، مروجین کشاورزی هند با شیوه های مدرن کشت و کار و آبیاری که در اسرائیل از آن ها استفاده می شود آشنا می گردند.

تصمیم نخست وزیر هند در اشکارسازی گسترده مناسبات با اسرائیل و گسترش همکاری های با دولت پرزیدنت ترامپ و امريكا که پیشگام دموکراسی جهانی محسوب می شود، بدنبال تحولات بسیار عمیقی است که در دهه های اخیر در صحنه سیاست بین المللی به وجود آمده است.