روزنامههای اسرائیلی روز شنبه اعلام کردند حماس به منابع رسانهای عربی گفته که آماده است درباره سه شرط خود برای توافق با اسرائیل انعطافپذیری نشان دهد.
طبق این گزارشها، مدت زمان آتشبس، شمار فلسطینیان آزادشده از زندانهای اسرائیل، و عقبنشینی کامل ارتش اسرائیل از نوار غزه سه شرطی هستند که حماس آماده است درباره آنها از خود انعطاف نشان دهد.
این گروه مورد حمایت جمهوری اسلامی که ابتدا خواستار آزادی ۱۵۰۰ زندانی فلسطینی در برابر ۴۰ گروگان اسرائیلی بود، از این خواسته خود عقبنشینی کرده است.
منابع مختلف رسانهای اسرائیل ارقام مختلفی در این ارتباط ارائه کردهاند و کانال ١٣ گزارش داده در صورت توافق، ۳۵ تا ۴۰ گروگان اسرائیلی در برابر ۲۰۰ تا ۳۰۰ زندانی فلسطینی آزاد خواهند شد.
همچنین قرار است در صورت نهاییشدن توافق، شش هفته آتشبس موقت اجرا شود.
طبق گزارشها، حماس همچنین از خواسته اولیه عقبنشینی کامل ارتش اسرائیل از غزه صرفنظر کرده اما همچنان اصرار میورزد که سربازان اسرائیلی از شهرهای غزه بیرون روند و موانع نظامی سد راه بازگشت آوارگان به خانههایشان برداشته شوند.
رسانههای مختلف اسرائیل همگی گزارش دادهاند که به گفته منابع نزدیک به روند مذاکرات، حماس آماده است برای دستیابی به توافق، انعطاف بیشتری از خود نشان دهد.
انتشار خبر مربوط به انعطافپذیری حماس برای توافق با اسرائیل در حالی است که نشریه «جروزلم پست» روز شنبه پنجم اسفند، به نقل از دو منبع آگاه گزارش داد که قرار است کابینه جنگ اسرائیل طرح بهروز شده توافق آزادی گروگانهایی را که هنوز در دست گروه شبه نظامی حماس هستند، از هیئت مذاکره کننده خود در مذاکرات پاریس دریافت و در باره آن تصمیمگیری کند.
بر اساس این گزارش، در جریان دیدار نمایندگان ایالات متحده، اسرائیل، مصر و قطر در پاریس بر سر طرح جدید و بهروز شده توافق برای آزادی گروگانها توافق شده است.
هیئت اسرائیلی شامل دیوید بارنیا، رئیس موساد، رونین بار، رئیس آژانس امنیت اسرائیل موسوم به شین بت و نمایندگان ارتش اسرائیل اوایل صبح شنبه به اسرائیل بازگشت.
دو منبع آگاه از مفاد مذاکرات گفتند که مذاکرات تا اندازه ای پیشرفت داشته و ممکن است راه برای مذاکرات جامعتر در باره تعداد و هویت گروگانهایی که آزاد خواهند شد، هموار شود.
روزنامه «هاآرتص» نیز به نقل از منابع آگاه نوشت که پیشرفت در نشست پاریس به طرفین این امکان را می دهد که چارچوبی به روز شده برای توافق را به حماس ارائه کنند.
این روزنامه به نقل از یک دیپلمات خارجی که به نام او اشاره نکرد، افزود: «تداوم پیشرفت اکنون متوجه حماس است.
- فرصتی برای مذاکره
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز جمعه چهارم اسفند، گفته بود: تصمیم برای اعزام هیئتی به مذاکرات در پاریس برای این گرفته شد که فرصتی برای مذاکره با هدف آزادی گروگانها فراهم شود.
پس از دیدار برت مکگرک، مشاور ارشد جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا از اسرائیل، کابینه جنگ با اعزام تیم مذاکره کننده به پاریس موافقت کرده بود.
سه منبع آگاه به جروزالم پست گفتند: آقای مکگرک در جریان گفتگوهای خود در اسرائیل تاکید کرده بود که در مذاکرات میانجیگران قطر، مصر و حماس در خصوص توافق احتمالی آزادی گروگانها، پیشرفتهایی حاصل شده و از این رو مهم است که اسرائیل هیئتی را برای مذاکرات جدی به پاریس بفرستد.
رویترز روز جمعه به نقل از شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل نوشت که کابینه جنگ این کشور با فرستادن نمایندگانی به رهبری رئیس سازمان اطلاعاتی موساد به پاریس برای مذاکره درباره توافق احتمالی برای آزادی بیش از ۱۰۰ گروگان که گمان میرود در بازداشت گروه شبهنظامی حماس باشند، موافقت کرده است.
همزمان حضور این هفته اسماعیل هنیه، به عنوان رهبر حماس، در مصر نشان میدهد که مذاکرات همچنان ادامه دارد.
یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، پیشتر در بیانیهای گفته بود: در حالی که برای ادامه عملیات زمینی شدیدتر آماده میشویم، «اختیارات تفویض شده به نمایندگان خود برای مذاکره را نیز افزایش خواهیم داد.»
اسرائیل عملیات خود را در غزه پس از آن آغاز کرد که شبه نظامیان حماس ۱۵ مهر به شهرهای جنوبی اسرائیل یورش بردند و بیش از ۱۲۰۰ تن را کشتند و ۲۵۳ تن را نیز گروگان گرفتند. اکثر کشته شدگان و گروگان ها، غیر نظامی بوده اند.
ایالات متحد، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل و شمار دیگری از کشورها حماس را در فهرست سازمانهای تروریستی طبقهبندی کردهاند. این گروه شبه نظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی است.