گزارش يك انديشكده در اسراييل: تلاش ارتش برای آشکار کردن توان دفاعی اسرائیل

سرباز اسرائیلی در مرز غزه

ارتش اسرائیل و نهادهای سیاسی آن کشور، در هفته های اخیر به یک رشته فعالیت های رسانه ای دست زده اند که هدف آن ها آشکار كردن بخشی از توانایی های دفاعی آن کشور در برابر حکومت ها و سازمان هایی است که تهدید می کنند اسرائیل را نابود خواهند کرد و ادعا می کنند که از این توانایی برای رسیدن به هدف خویش برخوردار هستند.

یک موسسه دانشگاهی در اسرائیل که به پژوهش امور نظامی و اطلاعاتی می پردازد و اعضای آن همگی از چهره های برجسته پیشین ارتش و نهادهای اطلاعاتی هستند، در آخرین گزارشی که انتشار داده، از تلاش های آشکار و پنهان ارتش برای تائیر گذاری بر افکار عمومی و شخصیت های تصمیم گیرنده دشمنان آن كشور پرده بر می دارد.

موسسه INSS وابسته به دانشگاه تل اویو، در گزارشی که ٢٨ فوریه انتشار داد، گفت ارتش اسرائیل به طور فزاینده ای می کوشد شیوه های تازه ای برای تاثیرگذاری بر شیوه تفکر دشمن بیابد و رسانه های همگانی و نوآوری های تکنولوژی فرصت هایی به وجود می آورد که ارتش اسرائیل آن ها را برای رسیدن به هدف های خود به کار می گیرد.

در این گزارش آمده است که تلاش برای شکل دادن به افکار عمومی در کشور دشمن و تاثیر گذاری بر افراد و عوامل تصمیم گیرنده، به دو صورت علنی و محرمانه صورت می گیرد.

در شیوه علنی، کارشناسان امور در ارتش اسرائیل به طور مستقیم و آشکاربا طرف مقابل به بحث و جدل می پردازند و استدلال ها و سخنان آن ها را به چالش می کشند.

در این گزارش، به طور نمونه آمده است که سرتیپ رونن منلیس سخنگوی ارتش اسرائیل در ماه ژانویه ٢٠١٨ مقاله ای در رسانه های عرب زبان انتشار داد که در آن به اهالی لبنان هشدار می دهد که باید مواظب رفتارهای حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان باشند.

در این رابطه او نوشت که حزب الله به صورت پنهان و دور از چشم مقامات رسمی لبنان، به ایجاد زیرساخت تروریستی ادامه می دهد و قصد برپایی کارخانه های موشک سازی دارد و خود را در میان اهالی لبنان مخلوط می كند که جلب توجه نکند.

سخنگوی ارتش اسرائیل در ادامه مقاله خود نوشت که بهتر آن است که اهالی لبنان به جمهوری اسلامی ایران و حزب الله لبنان امکان ندهند که با سوء استفاده از ساده دلی مردم آن کشور و ساده اندیشی مقامات سیاسی ارشد لبنان، بتواند طرح خود را برای برپایی کارخانه تولید موشک های نقطه زن عملی سازد.

سخنگوی ارتش اسرائیل در دنباله این مقاله خود می نویسد که ارتش اسرائیل برای رویاروئی با این چالش آمادگی دارد و در سال های گذشته این توانایی خود را به اثبات رسانده است – و آنانی که باید بدانند، از این واقعیت به خوبی آگاه هستند.

در ادامه این مقاله آمده است که مسئولان طرف مقابل، از خط قرمزهای اسرائیل به خوبی آگاهی دارند و اسرائیل تقریبا هر هفته آن ها را بازگو می کند.

در ادامه گزارش INSS آمده است که هدف از انتشار چنین مقاله علنی،رساندن پیام های واضح به ملت لبنان، به مردم خاورمیانه و به دیگر جهانيان است.

اسرائیل در این تلاش می گوید که از فعالیت جمهوری اسلامی ایران و حزب الله که عامل اجرای هدف های آن است، آگاهی کامل دارد و می تواند علیه آن اقدام کند و بهتر آن است که خود اهالی لبنان از همکاری با آن عناصر در اجرای اهدافشان خودداری ورزند و نگذارند که از آن ها سوء استفاده شود.

در همین رابطه، سخنگوی ارتش اسرائیل روز چهارشنبه نهم اسفند شماری از عکس هایی را که توسط ماهواره اطلاعاتی اسرائیل از فعالیت های نظامی ایران در سوریه گرفته شده است در اختیار رسانه های همگانی جهان قرار داد تا مقامات کشورها و افکار عمومی دنیا را متقاعد سازد که سپاه پاسداران ایران با جدیت تمام می کوشد در سوریه مستقر گردد و اسرائیل این هدف را خط قرمز خود می داند و جلوی آن را خواهد گرفت.

موسسه INSS در ادامه این گزارش پژوهشی، می گويد که ارتش اسرائیل علاوه بر این گونه «افشاگری ها» و انتشار اسناد و مدارک، به یک رشته فعالیت های پنهان نیز دست می زند تا مطالب و تصمیماتی را به ذهن دشمن خود وارد سازد، بی آن که دشمن بتواند تشخیص دهد که منبع و منشاء این پیام ها کجاست.

ارتش اسرائیل برای انتقال پیام های خود، از همه رسانه های کلاسیک مانند رادیو و تلویزیون و روزنامه استفاده می کند و در همان حال امکانات جدید و شبکه های اجتماعی را نیز به یاری می گیرد.

ارتش اسرائیل برای اجرای این هدف، گروه های بحث برپا می کند، به وبلاگ نویسی می پردازد و مطالبی را در وبگاه ها انتشار می دهد.

کسانی که به این نوع فعالیت ها می پردازند باید شناخت کاملی از طرف متقابل و همچنین از صحنه عملیات خود داشته باشند تا بتوانند بر افکار عمومی تاثیرگذارند و حتی موجب تغییر آن شوند.

دست اندرکاران این ماموریت باید از روانشناسی توده ها برخوردار باشند و نسبت به گروه هایی که طرف خطاب آن ها هستند شناخت کافی داشته باشند.

نظامیان در اجرای این رسالت خود، می توانند از شیوه کار دفاتر روابط عموی در جامعه غیرنظامی نیز تجربه بیاموزند، زیرا ماموریت آن نهادها نیز تاثیر گذاری به روی مردمان است.

در ادامه این گزارش پژوهشی آمده است که اکنون مدت مدیدی است که در ارتش اسرائیل این بحث جریان دارد که کدام یک از ارکان ارتشی یا اطلاعاتی باید انجام این تلاش تبلیغاتی را به عهده بگیرد – و این همان بحثی است که در ارتش های دیگر جهان نیز جریان دارد.

هنگامی که سخنگوی ارتش اسرائیل به صورت علنی با مردم لبنان به بحث و استدلال می پردازد، این شیوه می تواند بسیار موثر باشد.

در این گزارش به یک شیوه دیگر تاثیر گذاری بر طرف مقابل تاکید گذاشته شده و آن القاى پیام ها و هدف هایی به تصمیم گیرندگان طرف مقابل است، بی آن که رقیب بداند چه کسی پشت سر آن پیام قرار دارد و چه هدفی را دنبال می کند. این، بخش فعالیت های مخفی در این زمینه است که راهکارهای خود را دارد و تجربیات جداگانه ای می طلبد.