پنجاه سال پیش چگونه اسرائیل از رآکتور هسته ای خود مقابل مصر محافظت کرد

عکسی از یک جنگنده نیروی هوایی اسرائیل

پنجاه سال پیش اسراییل تجهیزات هسته ای ساخت؛ و بعد باید تصمیم می گرفت با آن چه کند. جنگ پنجم تا دهم ژوئن ۱۹۶۷ خاورمیانه را متحول کرد. اسراییل سه ارتش عرب را در این جنگ شش روزه شکست داد و مناطقی را تحت اشغال درآورد.

خلاصه مقاله ای از آونر کوئن در پولیتیکو نوشت: اسراییل در ماه مه ۱۹۶۷ در زیر تهدید موجودیت اش از سوی مصر و دیگر همسایگان، برای اولین بار دو یا سه جنگ افزار ابتدایی هسته ای را سر هم کرد. بعضی در دولت و ارتش اسراییل طرحی موسوم به «شیمشون» را برای منفجر کردن آن در صحرای مصر برای نمایش قدرت اسراییل ارائه کردند.

چهاردهم مه ۱۹۶۷ ارتش مصر بدون هشدار وارد صحرای سینا در مرز جنوبی اسراییل شد. هفدهم مه اسحاق رابین، رییس وقت ستاد مشترک نیروهای مسلح اسراییل، به کمیته امور خارجی و دفاعی پارلمان اسراییل گفت که احتمال دارد هدف از این تحرک نظامی حمله به رآکتور هسته ای دیمونای اسراییل باشد. دو میگ ۲۱ مصر با رخنه به فضای هوایی اسراییل از طریق مرز شرقی بر فراز دیمونا پرواز کرده بودند. دولت اسراییل تصمیم گرفته بود سطح آمادگی نیروی هوایی اسراییل را ارتقاء داده، دفاع هوایی را مستقر کرده و یک تیپ زرهی مضاعف را به خدمت فرا بخواند.

بیست و ششم مه یک هواپیمای تجسسی مصر بر فراز دیمونا پرواز کرد. جت های اسراییلی در ارتفاع پنجاه هزار پایی با میگ مصری درگیر شده بودند.

گزارش های اطلاعاتی از حمله قریب الوقوع نیروی هوایی مصر با دست کم چهل هواپیما به رآکتور دیمونا حکایت داشت.

لوی اشکول، نخست وزیر وقت اسراییل، در جلسه ای در کمیته امور خارجی و دفاعی کنست چنین عنوان کرده بود: «امروز هواپیماهای مصری از آسمان اسراییل عبور کردند. ما بلافاصله وزیر خارجه را در این باره در جریان گذاشتیم. استفاده از یک جنگ افزار خاص در این مساله می تواند خیلی مهم باشد . من این جا درباره جنگ افزاری خارج از این جهان صحبت نمی کنم. ما درباره جنگ افزارهایی صحبت می کنیم که صدها یا حتی هزاران نمونه آن در دست دیگران است».

اسراییل هرگز از این جنگ افزار استفاده نکرد، زیرا موفق شد طی سه ساعت نیروی هوایی مصر را بر روی زمین نابود کند. پس از آن هم در باره این طرح هرگز حرفی زده نشد.

* برگردان فارسی این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.