واکنش نیروهای تحت رهبری آمریکا به درگیری بین نیروهای عراقی و کرد در کرکوک

از یکشنبه نیروهای عراقی به سمت کرکوک که بعد از حمله داعش توسط کردها آزاد شده بود، پیشروی کردند.

نیروهای تحت رهبری آمریکا در گیری بین نیروهای دولتی و کرد در شمال کرکوک را سوء تفاهم نامید. در بیانیه این گروه‌ها با اشاره به اینکه حرکت خودروهای نظامی عراق و کرد به دقت تحت نظارت است، این اتفاقات حرکاتی هماهنگ نامیده شده و نه حمله.

این در حالی است که نیروهای دولتی عراق یک پایگاه هوایی کلیدی در شمال کرکوک و نیز چندین موضع را در جنوب آن شهر به تصرف خود درآورده اند.

پیشتر حیدر العبادی، نخست وزیر خواستار آن شده بود که کنترل منطقۀ مورد اختلاف کرکوک از نیروهای کرد پس گرفته شود.

ارتش عراق روز دوشنبه اعلام کرد که پس از تسخیر پایگاه هوایی کی وان به پیشروی اش ادامه میدهد.

به گزارش تلویزیون دولتی عراق، سربازان دولتی شبانه کنترل مناطق گسترده ای از استان کرکوک را در اختیار گرفتند. مقامات کرد این گزارش را رد کرده و گفتند که نیروهای امنیتی عراقی، با پشتیبانی شبه نظامیان، در عملیات عمدۀ چند شاخه ای درگیر هستند که هدف از آنها، ورود به شهر کرکوک و گرفتن پایگاه هوایی و میادین نفتی است.

شهر نفت خیز کرکوک تحت کنترل عراق بود که چهارسال پیش مورد حمله نیروهای داعش قرار گرفت. بعد از آن نیروهای نظامی اقلیم کردستان عراق، با بیرون راندن پیکارجویان گروه خودخواندۀ دولت اسلامی، یا داعش، کنترل شهر کرکوک را در دست داشته و با دولت مرکزی پیرامون اینکه چه کسی باید نواحی اطراف را کنترل کند، درگیر بوده اند.

در همه پرسی استقلال کردستان عراق که سوم مهرماه برگزار شد، ۷۲ درصد واجدین شرایط یعنی حدود سه میلیون و سیصد هزار نفر، در انتخابات شرکت کردند. در این رفراندوم ۹۳ درصد رای دهندگان به رهایی از حکومت مرکزی عراق رای مثبت دادند. پس از اعلام نتایج این همه پرسی، دولت عراق تهدید کرده بود رشته تصمیمات تنبیهی را علیه اربیل به اجرا گذارده است. در عین حال نیروهای کرد با دولت مرکزی عراق بر سر محافظت از شهر کرکوک اختلاف نظر دارند.

عراق، ایران و آمریکا مخالف برگزاری همه پرسی استقلال کردستان بودند و تنها اسرائیل از این رفراندوم حمایت کرده بود. کاخ سفید، وزارت خارجه و کنگره آمریکا اعتقاد دارند برگزاری رفراندم توسط مقامات اقلیم کردستان اولویت اصلی جهان در عراق را که همان نابودی داعش و کوتاه کردن دست نفوذ ایران در آن کشور است، به حاشیه می‌راند.