صدور حکم جلب چند نفر به اتهام شرکت در کنفرانس «صلح و احیاء» در عراق

عکس گرفته شده از ویدیوی اندیشکدە «مرکز صلح و ارتباطات» مستقر در نیویورک در شهر اربیل کردستان عراق؛ جمعه ٢ مهر ۱۴۰۰

یکشنبه ۴ مهر، شورای عالی قضایی عراق حکم جلب سە تن را بە اتهام شرکت در کنفرانس «صلح و احیاء» در اربیل کە خواستار عادی‌سازی روابط با اسرائیل شدە بود، صادر کرد. دادگاە تحقیق رمادی هم حکم جلب چند تن دیگر را بە اتهام مشارکت و نقش آنها در برگزاری این کنفرانس صادر کردە است.

شورای عالی قضایی عراق در بیانیەای اعلام کردە است کە حکم جلب مثال الوسی، رهبر حزب الامە عراق، سحر الطائی کارمند وزارت فرهنگ، و وسام الحردان را بە دلیل نقش آنها در این کنفرانس صادر کردە است.

صدور حکم جلب این افراد در حالی است کە مثال الوسی، یکی از متهمان این پرونده، بە صدای آمریکا گفت، او که بە دلیل بیماری در یک بیمارستان قلب در هامبورگ آلمان به سر می‌برد از این کنفرانس مطلع نبودە است و حکم جلب او نیز به دستور ایران صادر شدە است.

مثال الوسی دربارە تهدید شدن از سوی گروه‌های شبە نظامی گفت: «من همیشە خواستار صلح بودەام و برای صلح دعا خواهم کرد. من تهدیدهای شبە‌نظامیان وابستە بە ایران را [محکوم] می‌کنم و حق آزادی بیان را برای خود محفوظ می‌دارم.»

کنفرانس «صلح و احیاء» روز جمعە ٢ مهر با حضور بیش از ۳۰۰ تن از سران قبائل سنی و شیعە از شش استان عراق توسط اندیشکدە «مرکز صلح و ارتباطات» مستقر در نیویورک در شهر اربیل کردستان عراق برگزار شد.

دولت عراق روز شنبه ۳ مهر با انتشار بیانیەای اعلام کرد که «تجمعات غیرقانونی در شهر اربیل اقلیم کردستان توسط برخی از شخصیت‌های قبائل» را قاطعانه رد می‌کند.

حکومت اقلیم کردستان نیز در بیانیەای نسبت به برگزاری این کنفرانس اظهار بی‌اطلاعی کرده و اعلام کرده این تجمع منعکس‌کنندە موضع اقلیم کردستان نیست.

در همین ارتباط، شیرکو عثمان عبدللە، از نمایندگان جامعه یهودیان در وزارت اوقاف اقلیم کردستان عراق، بە صدای آمریکا گفت، او «از برگزاری چنین کنفرانسی خبر نداشتە» و هر‌گونە تصمیم‌گیری در مورد عادی‌سازی روابط با اسرائیل «‌بر عهدە دولت مرکزی در بغداد است.»

وزیر خارجە اسرائیل یائیر لاپید دربارە برگزاری این کنفرانس بە رسانەهای اسرائیل گفت اسرائیل و عراق دارای یک تاریخ و ریشه مشترک در جامعه یهودی هستند و هر زمان که کسی با اسرائیل تماس بگیرد، آنها تمام تلاش خود را برای ارتباط با آنها انجام خواهند داد.

بسیاری از شخصیت‌های شیعە عراق نیز برگزاری این کنفرانس را محکوم کردند و خواستار مجازات عاملان شدند.

گروەهای شبەنظامی وابستە ایران هم ضمن «جنایتکار» نامیدن برگزارکنندگان این کنفرانس، تهدید کرده‌اند آنها را هدف قرار خواهند داد.

بە عقیدە کارشناسان منطقە آن چە باعث واکنش گستردە مقامات و شخصیت‌های شیعە عراق شدە، نشانەهایی از تغییر دیدگاە مردم در برخی از مناطق عراق نسبت بە اسرائیل است، و این خوشایند گروەهای شیعە و ایران نیست.