رسانه های کانادا از کاهش محکومیت زندان محمود یادگاری، مرد ایرانی- کانادایی خبر می دهند که به خرید و ارسال تجهیزات مربوط به برنامه اتمی ایران متهم است.
بنا به گزارش تلویزیون کانادا، دیوان بدوی انتاریو محکومیت زندان محمود یادگاری، تبعه ایرانی- کانادایی را سه ماه کاهش داده است.
قاضی دیوان جنایی دولت فدرال کانادا در ماه ژوئیه سال گذشته آقای یادگاری را در نه مورد از ده موارد اتهامی که علیه وی مطرح شده بود، گناهکار شناخت و وی را به اتهام نقض قانون کانادا برای صادرات تجهیزات مربوط به برنامه اتمی ایران و نقض قوانین تحریمی سازمان ملل متحد، به چهار سال و سه ماه زندان محکوم کرد.
با وجودی که قاضی دیوان بدوی انتاریو محکومیت آقای یادگاری را سه ماه کاهش داد، اما ضمن مخالفت با درخواست تجدیدنظر در پرونده اتهامی او، حکم قاضی دیوان جنایی را تایید کرد.
آقای یادگاری اولین فرد در تاریخ کانادا است که براساس «قانون سازمان ملل متحد» مبنی بر ممنوعیت ارسال تجهیزاتی که ممکن است مورد بهره برداری برنامه اتمی ایران قرار گیرد، محکوم شده است.
محمود یادگاری در ماه آوریل سال ۲۰۰۹ پس از عملیات تحقیق هشت هفته ای مشترک پلیس دولت فدرال کانادا و اداره امنیت ملی ایالات متحده در استان انتاریو دستگیر شد و از آن زمان تاکنون در بازداشت بوده است.
نقض «قانون کنترل و امنیت اتمی»، «قانون گمرک و مجوز صادرات و واردات» از جمله موارد محکومیت این مرد ایرانی کانادایی مطرح شده اند.
آقای یادگاری اولین فردی است که به اتهام نقض مفاد منع گسترش سلاح های کشتارجمعی «قانون امنیت هسته ای کانادا» در دیوان جنایی این کشور محکوم شده است.
این مرد ۳۷ ساله ایرانی تبار به استفاده از شرکت کوچک خود «N&N Express Inc.» در تورنتو و تلاش برای صادرات دو ترانسفورماتور فشار به مقصد ایران از طریق دبی متهم شده بود. این دو ترانسفورماتور بخشی از ده ترانسفورماتوری بوده اند که وی به قیمت ۱۱̷۶۴۵ دلار از شرکت Setra Systems Inc درماساچوست خریداری کرده بود.
این دستگاه های ساخت ایالات متحده که اندازه های فشار را به سیگنال های الکتریکی برای کامپیوترها و سایر تجهیزات الکترونیکی تبدیل می کند، کاربرد دوگانه دارند و از آن ها می توان در تاسیسات غنی سازی اورانیوم برای سلاح های اتمی نیز استفاده کرد.
در حالی که خرید این اقلام در آمریکای شمالی قانونی هستند، اما ارسال آن ها به کشورهایی همچون ایران، نقض مفاد تحریم های سازمان ملل قلمداد می شود.
محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران درماه فوریه سال گذشته خواستار منظور کردن آقای یادگاری در تبادل سه کوهنورد آمریکایی زندانی در تهران شده بود.
این شهروند ایرانی تبار کانادا اذعان کرده بود بخش بزرگی از هزینه خرید این ترانسفورماتورها توسط نیما طبری، شریک وی در ایران فراهم شده بود.
وی از مصرف این تجهیزات در سلاح های اتمی ابراز بی اطلاعی و ادعا کرده بود به توصیه آقای طبری قصد داشت به جای ارسال مستقیم این تجهیزات به ایران، از یک شرکت مستقر در دبی استفاده کند.
این اولین باری است که یک شهروند کانادایی، براساس «قانون سازمان ملل» در کانادا برای ارسال تجهیزاتی به ایران که ممکن است درساخت سلاح های اتمی مورد استفاده قرار گیرد، محکوم شده است.
بنا به گزارش رسانه های کانادایی، سرنخ این معامله را تولید کننده آمریکایی این ترانسفورماتورها در اختیار عوامل اطلاعاتی و امنیتی ایالات متحده قرار داده بود و اطلاعات آن ها نیز به تحقیق ماموران پلیس کانادا دراین مورد منتهی شد.
روزنامه نشنال پست تابستان سال گذشته گزارش داد آقای یادگاری درصدد بوده تا بیست ترانسفورماتور دیگر را از یک تولید کننده در آلمان خریداری کند، اما پس از تغییر مقصد این تجهیزات از دانمارک به دبی، سفارش وی لغو شده بود.
وکیل مدافع کانادایی آقای یادگاری ادعا کرده بود موکلش یک تاجر ساده بوده و از ویژگی های این مبدل ها خبر نداشته و از ارسال این تجهیزات به مقصد ایران مطلع نبوده است.
رسانه های کانادا رسیدگی به این پرونده را یک رویداد تاریخی در کشور خوانده بودند.
محمود یادگاری فارغ التحصیل سال ۱۹۹۸ رشته مهندسی کامپیوتر از یکی از دانشگاه های تهران است. وی مدرک کارشناسی رشته کامپیوتر را از دانشگاه رایرسون تورنتو اخذ کرده است.