موشکهای ایران برای حزب الله، هدف حمله اسراییل بود

تلویزیون دولتی سوریه گزارش داد این انفجارهای روز یکشنبه دمشق نتیجه حمله موشک های اسراییلی به پایگاه های نظامی سوریه بوده است. این دومین حمله هوایی اسراییل به سوریه در دو روز متوالی و سومین حمله در طی سال جاری خواهد بود.

بنا به اعلام روز شنبه مقامات آمریکایی، در حمله هوایی روز پنج شنبه هواپیماهای جنگی اسراییل به سوریه، محموله موشک های پیشرفته زمین به زمین ایران هدف قرار گرفته شده بود که اسراییل ادعا می کند برای حزب الله ارسال شده بود. این حمله به هدف قطع مسیر ارتباطی انتقال محموله های تسلیحاتی انجام شد که از مسیر سوریه به دست حزب الله در لبنان می رسد. تحولات اخیر نشانه رو به وخامت گذاشتن شرایط سوریه و حسیاست بسیار زیاد و تشدید بحران بین حزب الله و اسراییل است.

ایران و حزب الله در جنگ داخلی سوریه از بشار اسد، رئیس جمهوری این کشور حمایت کرده اند. در شرایطی که درگیری های داخلی سوریه با شدت و جدیت بسیار ادامه پیدا می کنند، هر دو کشور تمایل بسیاری برای انتقال سلاح های پیشرفته به حزب الله نشان می دهند تا در صورت سقوط حکومت آقای اسد، سوریه کانال موثری برای انتقال تسلیحات از ایران به حزب الله باشد.

یک مقام آمریکایی به روزنامه نیویورک تایمز گفته است اسراییل در حمله هوایی خود به سوریه موشک هایی را هدف قرار داد که محموله آن از ایران رسیده و در انباری در فرودگاه بین المللی دمشق انبار شده بود.

هدف ایران از انتقال موشک به حزب الله و تهدید حمله موشکی این گروه علیه قلمرو اسراییل این است که از آن به عنوان ابزاری برای قدرتمند کردن متحد خود در لبنان و ممانعت از حمله های پیشگیرانه اسراییل به تاسیسات اتمی ایران استفاده کند.

یک مقام آمریکایی به شرط افشا نشدن نامش به روزنامه نیویورک تایمز گفته است محموله ای که هدف حمله هوایی اسراییل در سوریه قرار گرفته است شامل موشک های «فتح ١١٠» ساخت ایران بوده است. این موشک دوربرد است و برد آن تا حدی زیاد است که از جنوب لبنان می توان تل آویو و بیشتر بخش های اسراییل را هدف حمله قرار داد.

دو تحلیلگر نظامی سرشناس اسراییلی نیز به این روزنامه گفته اند موشک های اسکاد، از نوعی که سوریه از روی سلاح های روسی تولید کرده است و برد بسیاری دارد نیز در این انبار تسلیحاتی بوده اند. برد این موشک ها در حدی است که می تواند از لبنان به ایلات، جنوبی ترین نقطه اسراییل پرتاب شود.

برخی از تحلیلگران معتقدند یک حزب الله قوی می تواند به عنوان متحد قدرتمندی برای آقای اسد ظهور کند و در صورت سقوط حکومت آقای اسد و هنگامی که او ناچار به ترک وطن و پناهندگی در منطقه دیگری شود، دره بقاع، منطقه تحت کنترل حزب الله و مورد حمایت ایران می تواند پناهگاه امنی برای او باشد.

طلال آتریسی، استاد دانشگاه لبنان در بیروت که مناسبات نزدیکی با حزب الله دارد، می گوید اگر حکومت آقای اسد سقوط کند، حزب الله می داند که محور سوریه، ایران و حزب الله به شدت تضعیف خواهد شد.

اسراییل نیز به کرات نسبت به ارسال سلاح به حزب الله هشدار داده و تاکید کرده است این سلاح ها «قواعد بازی» را تغییر می دهند و زمانی که دولت جدید سوریه به قدرت برسد، می توانند قلب اسراییل را هدف حمله قرار بدهند.

اظهارات شدیداللحن سید حسن نصرالله، رهبر حزب الله در مورد حضور نیروهای این گروه در درگیری های سوریه از حمایت بی قید و شرط و ائتلاف جدی ایران، حزب الله و سوریه حکایت می کند.

چند روز پیش از حمله هوایی اسراییل به سوریه، آقای نصرالله از حمایت نظامی و حضور نیروهای حزب الله در برخی از نقاط راهبردی سوریه خبر داد.

کارشناسان و ناظران سیاسی معتقدند حمله هوایی اسراییل ایران را از تلاش های آینده برای انتقال سلاح به سوریه و حزب الله بازنخواهد داشت و هر سه کشور برای مستحکم تر کردن مواضع خود در قبال اسراییل و منفعت بردن از ناآرامی ها و وضعیت آشوب زده جنگ داخلی سوریه به اقداماتی از این قبیل ادامه خواهند داد و اسراییل نیز با تاکید بر «خطوط قرمز» خود برای متوقف کردن آن ها نهایت تلاش خود را به کار خواهند گرفت.

باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده نیز در مصاحبه های اخیر خود بر حق قابل توجیه اسراییل برای محافظت از این کشور از انتقال سلاح های پیشرفته به سازمان های تروریستی همچون حزب الله تاکید کرده است.

رهبران اورشلیم معتقدند برای ممانعت از انتقال سلاح، به جز حمله های هوایی هدفمند راهکارهای زیادی پیش رو ندارند و مداخله نظامی گسترده تر به اقدامات تلافی جویانه و شکل گیری نیروهای ضداسراییلی در منطقه منتهی خواهد شد.