سرکوب دانشجویان از کلاس به فضای مجازی رسید؛‌ ممنوعیت تشکیل کلاسهای بیش از صد‌ نفر

اعتراضات سراسری، تحصن دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر، یک‌شنبه ۶ آذر ۱۴۰۱

شورای عالی انقلاب فرهنگی ممنوعیت تشکیل کلیه گروه‌های مجازی دانشجویی با جمعیت بالای ۱۰۰ نفر را تصویب کرد تا سرکوب دانشجویان از کلاس درس دانشگاهی به فضای مجازی هم برسد.

بر اساس شیوه‌نامه اجرایی آیین‌نامه انضباطی تصویب شده، تشکیل کلیه گروه‌های مجازی دانشجویی با جمعیت بالای ۱۰۰ نفر نیاز به مجوز کمیته ناظر بر نشریات دانشجویی دارد. همچنین عضویت در گروه‌های غیرقانونی نیز منجر به تنبیهاتی از جمله منع موقت تحصیل و حتی اخراج از دانشگاه و محرومیت از تحصیل در کلیه دانشگاه‌ها خواهد شد.

محدودیت‌های ایجاد شده برای دانشجویان شاید در نگاه نخست، متاثر از اعتراضات سراسری باشد اما مرور اتفاقات سال جاری نشان می‌دهد که حاکمیت رویکرد جدیدی را در پیش گرفته است بطوری که هفته‌های آغازین سال ۱۴۰۱ هم زمان با بازگشایی دانشگاه‌ها پس از دو سال، خبرهای منتشر شده حاکی از وارد کردن فشارهای هر چه بیشتر به دختران دانشجو توسط حراست دانشگاه‌ها بود. این فشارها منجر به اعتراضات پی در پی دانشجویان در دانشگاه های تهران و تبریز شد.

در تاریخ ۱۴ فروردین ۱۴۰۱ هم زمان با بازگشایی حضوری دانشگاه‌ها در ایران مسئولین حراست دانشگاه تهران به دختران دانشجو برای پوشیدن مقنعه فشار وارد کردند.

در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ محمد‌علی زلفی‌گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری جمهوری اسلامی، در واکنش به اعتراضات دانشجویان در مورد حجاب دختران دانشجو و برخورد حراست دانشگاه، با تأیید خط سرکوب در دانشگاه ها اظهار داشت، «باید تلاش کنیم آزادی را در قالب قانون بپذیریم» وی افزود: «دانشجویان باید از قوانین دانشگاه تبعیت کنند.»

رفتارهای حاکمیت از ابتدای سال جاری در نهایت با شروع اعتراضات وارد فاز خشن خود شد و از ابتدای اعتراضات تا کنون ۱۴۵ دانشگاه کشور به اعتراضات پیوسته‌اند که در این میان ۵۷۰ دانشجو بازداشت شده‌اند.

فشارهای وارد شده صرفا به دانشجوها نبوده و براساس گزارش‌های دریافتی توسط صدای آمریکا و برخی گزارش‌ها در فضای مجازی، موج جدیدی از برخورد با اساتید دانشگاه از جمله بازداشت، احضار و تعلیق آنها به خاطر حمایت از اعتراضات شروع شده است.