این روزها نیاز نیست که به صرافی ها در خیابان فردوسی و یا چهارراه استامبول تهران مراجعه کنید تا از وضعیت بازار ارز مطلع شوید.
با مراجعه به سایت های صرافی ها وضعیت دستان می آید. روز چهارشنبه ۱۹ بهمن ماه، سایت برخی از صرافی ها از جمله پارسیان، ظفر، آبان، سامان و سپند نرخ خرید دلار را ۱۲۲۶ تومان، و نرخ فروش دلار را ۱۲۳۸ تومان اعلام کردند، هر چند برخی دیگر از صرافی ها از جمله تهران، اطلس و بیوک جای خرید و فروش دلار را خالی گذاشته اند.
هم زمان بانک مرکزی جمهوری اسلامی نرخ ارز مرجع را ۱۲۲۶ تومان تعیین کرده است.
در این بین شمس الدین حسینی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، در گفت و گو با پایگاه اطلاع رسانی دولت گفت، «با تعیین نرخ ۱۲۲۶ تومان برای یک دلار، ارزش پول ملی حفظ می شود.» هرچند روزنامه شرق در شماره روز چهارشنبه ۱۹ بهمن ماه خود، قیمت هر دلار را ۱۹۰۰ تومان اعلام کرد، و از قول يكي از فروشندگان رسمي بازار ارز نوشت، «روز گذشته دلار صعود روي شيب ملايم را تجربه كرد، پوند هم كماكان در مرز سه هزار تومان به نوسان خود ادامه داد و لير تركيه بعد از چند روز نزول دوباره به آنسوي مرز هزار تومان بازگشت.»
این در حالی است که به گفته همین صراف «بازار كماكان نيمه تعطيل است و كمترين خريد و فروش در آن انجام ميشود. و آرامش و دستكم كاهش خريد و فروش به بازگشت آرامش تعبير ميشود.»
به نوشته همین روزنامه، «اين روزها اگر در سايتها به دنبال خبري درباره ارز و دلار و به خصوص قيمتها بگرديد، نتيجه تقريبا صفر است و خبرهاي رسمي هم معمولا به اظهارنظر متولي رسمي بازار خلاصه ميشود. در چنين شرايطي هم طبيعي است كه نبض بازار در دست شايعات باشد.»
علی رضا محجوب، رئیس فراکسیون کارگری مجلس، در گفت و گو با خبرگزاری مجلس شورای اسلامی (خانه ملت) با اعلام اینکه بررسیها بر سر حداقل مزد در اسفندماه انجام خواهد شد، گفت، «باید ببینیم تا آن زمان شرایط تورم و نرخ دلار چگونه خواهد شد، هر درصدی که از سال گذشته تا امروز به قیمت دلار اضافه شده است، باید به همان اندازه هم به حداقل دستمزد اضافه شود.»
کامران دادخواه، کارشناس امور اقتصادی و استاد دانشگاه در آمریکا، با تاکید بر این موضوع که «در یک اقتصاد پویا حداقل دستمزد اهمیت چندانی ندارد و تعیین کننده نیست» به صدای آمریکا گفت، «به دليل آن که ارزش پول ملی به وضع بدی متزلزل شده است تمام قیمت گذاری ها بر اساس ارزهای خارجی انجام می شود. ما این مسئله را در تاریخ درآلمان بعد از جنگ جهانی دوم، و یا بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق هم دیده ایم. وقتی که اعتماد به پول ملی از بین برود، همه نگاه ها با توجه به قیمت ارزهای خارجی است.»
در این بین حسن بتولی، رئیس پلیس آگاهی جمهوری اسلامی ایران، از آغاز فاز جدید شناسایی دلالان ارز خبر داد و در این زمینه به خبرگزاری مهر گفت، «بزودی با عوامل پشت پرده بازار ارز برخورد می کنیم.»
رئیس پلیس آگاهی جمهوری اسلامی ایران، در پاسخ به سئوال همین خبرگزاری در مورد فاز جدید برخورد پلیس با دلالان بازار سکه و ارز افزود، «با تصمیمات دولت و مسئولان اقتصادی، پلیس موظف شد کار برخورد با دلار فروشان را در دستور کار خود قرار دهد به همین منظور کارهای اطلاعاتی و شناسایی دلارفروشان به صورت نامحسوس انجام شد و در چند روز گذشته تعدادی از این افراد جمع آوری شدند البته این افراد تعهد دادند که دیگر به این کار ادامه ندهند.»
کامران دادخواه، با تاکید بر این موضوع که «دولت باید اجازه دهد که بازار قیمت ارز را تعیین کند» به صدای آمریکا گفت، «قیمت واقعی دلار باید بیش تر از ۱۹۰۰ تومان باشد. بنابر این آن چه که دولت می گوید غیر مسئولانه است و جنبه تبلیغاتی دارد. دولت باید اجازه دهد که بازار قیمت ارز را تعیین کند. پایین نگه داشتن دلار از طریق مصنوعی تنها کاری که انجام می دهد این است که یارانه پرداخت می کند به تولید کنندگان خارجی به خصوص چینی ها؛ با این اقدام بازار داخلی از کالاهای خارجی اشباح می شود که شده است. از طرف دیگر باعث می شود که تولیدکنندگان داخلی نتوانند با کالاهای خارجی چه در داخل و چه در خارج رقابت کنند. کاری که در سال های گذشته انجام داده و حالا هم به دنبال تکرار آن است استفاده از دلاری نفتی برای کاهش مصنوعی نرخ دلار است، که به باد دادن ثروت ملی است و از روز اول هم اشتباه بوده است و این مسئله هم که بازار زیر بار سیاست های دستوری دولت نرفته است، تبعیت بازار است و قابل پیش بینی بود.»
محمد نهاوندیان، رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز در گفت و گو با خبرگزاری مهر، تاکید کرد، «با امنیتی و پلیسی کردن بازار ارز نمی توان التهاب موجود را کاهش داد.»