رشد اقتصادی ایران در گرو سرمایه گذاری خارجی است

در شرایطی که معاون بانک مرکزی ایران هفته گذشته رشد اقتصادی سال ۱۳۸۷ را نیم در صد اعلام کرد، ریاست قوه مقننه می گوید حدود ۶۰ درصد آیین نامه ها و دستور العمل های لازم برای برنامه چهارم توسعه تاکنون تدوین نشده است. این مقام تاکید کرد که با حرف های کلی و بدون رقم و عدد نه تنها به اهداف چشم انداز نمی رسیم، بلکه آن را دور می زنیم.

آگاهان اقتصادی در جریان سمینار یک روزه همایش بهره وری و برنامه پنجم توسعه از عدم برنامه ریزی، افزایش نرخ بیکاری اقتصاد دولتی و رقابت ناسالم به عنوان چهار چالش برای آینده اقتصاد ایران نام می برند.

در حالی احد خیری، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفت و گو با خبرگزاری فارس، از تاکید مجلس بر تدوین هر چه سریع تر اساسنامه صندوق توسعه ملی خبر می دهد که به نوشته ایلنا، خبرگزاری کار ایران، در سومین ماه سال هنوز تکلیف مازاد در آمد نفتی کشور مشخص نیست، و ابهام در چگونگی تعیین نرخ ارز در برنامه پنجم توسعه وجود دارد.

در حال حاضر اقتصاد نفتی ایران نه تنها با مشکل کاهش بهای نفت مواجه است، بلکه علی اکبر ترکان معاون اسبق برنامه وزارت نفت در گفت و گو با خبر آن لاین اعلام کرد نفت ایران مشکل جذب خریدار دارد.

قیمت جهانی نفت که بامداد چهارشنبه، به وقت شرق آمریکا، به محدوده ۷۰ دلار افزایش یافت، در صورت پایین رفتن قیمت نفت از ۶۵ دلار می تواند دولت دهم را با مشکلات متعددی که از کسری بودجه ناشی می شود مواجه کند.

گزارش ها از تداوم کاهش خرید نفت ایران از سوی چین، آن هم برای چهارمین ماه متوالی حکایت دارد. عبدالرضا رحمانی فضلی، رئیس دیوان محاسبات کشور، بر این باور است که بدون تولید روزانه ۷ میلیون بشکه نفت به هیچ هدفی نمی رسیم، و برنامه پنجم توسعه را فاقد رعایت اولویت بندی های لازم می داند.

در همین حال محمد رضا رحیمی، معاون اول رئیس جمهوری، از عزم دولت برای سرمایه گذاری ۵۰ میلیارد دلاری در صنعت نفت خبر داد، و اعلام کرد شرایط برای سرمایه گذاری در ایران فراهم است. هر چند جمشید پژویان، رئیس شورای رقابت و استاد دانشگاه، در جریان همایش یک روزه بهره وری و بررسی برنامه پنجم توسعه گفت ناکارآمدی دولت و دخالت های نابجای دولت در اقتصاد هیچ بخش خصوصی عاقلی را به سرمایه گذاری در این فضای اقتصادی تشویق نمی کند، و کاهش نرخ سرمایه گذاری به هوش بالای فعالان بخش خصوصی بر می گردد.

در شرایطی که مجوز ورود بانک های خارجی به ایران صادر شده و اولین صندوق سرمایه گذاری ایرانیان مقیم خارج از کشور نیز مجوز گرفت.

به گفته محمد نهاوندیان، رئیس اتاق بازرگانی ایران تسهیلات بانک ها در اختیار بخش خصوصی نیست. آقای نهاوندیان دست یابی به رشد اقتصادی ۸ درصدی را نیازمند سرمایه گذاری هزار میلیارد دلاری دانست و اعلام کرد که از تصدی گری دولت در اقتصاد خیری ندیده ایم.