ايران می گويد دو کشتی برای رساندن کمک های انسانی به مردم غزه ارسال خواهد کرد

عبدالرئوف اديب ‌زاده، مدير امور بين ‌الملل جمعيت هلال احمر ايران، روز دوشنبه برنامۀ ارسال کشتی های امداد به غزه را کاملاً بشردوستانه توصيف کرده و در گفتگو با پرس تی وی شبکه انگليسی زبان جمهوری اسلامی ايران گفت «دو کشتی يکی حامل کمک های مردمی و ديگری حامل امدادگران برای کمک به مردم غزه خواهند بود.» پيشتر در هفتۀ جاری نمايندۀ رهبر جمهوری اسلامی ایران در نيروی دريايی سپاه اعلام کرد، سپاه آمادگی دارد با همه توان و امکانات بالقوه اش کاروان های حامل کمک های انساندوستانه به غزه را اسکورت کند. اما وزير امور خارجه بريتانيا روز دوشنبه در واکنش به اين اعلامِ آمادگیِ سپاه تأکيد کرد چنين اقدامی ممکن است به تنش آفرينی بيشتر منجر شود. ويليام هيگ افزود «فکر نمی کند اسکورت شدن کشتی های امداد توسط سپاه به شرايط موجود کمک کند.»

در همين حال روز دوشنبه محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری اسلامی ايران، به قصد سفر به ترکيه، تاجيکستان و چين، تهران را ترک کرد. خبرگزاری های ايران اعلام کردند اسفنديار رحيم مشايی، معاون و رئيس دفتر رياست جمهوری، مجتبی ثمره هاشمی، مشاور ارشد و منوچهر متکی وزير امور خارجه ايران، در اين سفر آقای احمدی نژاد را همراهی می کنند.

آقای احمدی نژاد که بارها خواستار محو اسرائيل از نقشۀ جهان شده است روز سه شنبه در کنفرانس «تعامل و تدابير برقراری اعتماد» موسوم به سيکا در ترکيه شرکت کرد. رييس جمهوری ايران پيش از گشايش کنفرانس سيکا با عبدلله گل، رييس جمهوری ترکيه، ديدار کرد و پشت درهای بسته با وی به گفتگو پرداخت. کنفرانس تعامل و تدابير برقراری اعتماد در آسيا در دهه ۹۰ ميلادی توسط رييس جمهوری قزاقستان پايه گذاشته شد.

ترکيه روز دوشنبه در کنفرانس سيکا گفت که اسرائيل بايد به خاطر حمله به کشتی حامل کمک های بشردوستانه به نوار غزه، که منجر به کشته شدن ۸ نفر از اتباع ترکيه و يک نفر آمريکايی ترک تبار شد، مجازات شود. ترکيه همچنين ممنوعيت رفت و آمد خطوط مرزی نوار غزه از سوی اسرائيل را غيرقانونی و غيرانسانی خواند و خواهان لغو آن شد.

رهبران روسيه، ايران، پاکستان، و افغانستان در کنفرانس دو روزه سيکا شرکت کرده اند اما اسرائيل به علت خشم همگانی از حملۀ هفته گذشته به جای اعزام يکی از مقامات ارشد آن کشور به کنفرانس تنها يک ديپلمات کنسولگری را به سيکا فرستاده است.

احمت داوود اوغلو، وزير امور خارجه ترکيه، در مراسم گشايش کنفرانس گفت که اقدام اسراييل خط بين ترور و يک دولت مسئول را محو کرده است. او از اسرائيل خواست که تحقيقات بين المللی در مورد اين حمله که از سوی بان کی مون، دبيرکل سازمان ملل متحد، پيشنهاد شده است را بپذيرد. وزير امور خارجه ترکيه در حاشيه اجلاس گفت که آنکارا در نظر دارد اسراييل را به اتهام ارتکاب جنايت در دادگاه بين المللی لاهه تحت تعقيب قانونی قرار دهد.

در همين حال رجب طيب اردوغان، نخست وزير ترکيه، روز دوشنبه در يک کنفرانس خبری مشترک با بشار اسد گفت که اسراييل بايد جزای خونی را که جاری ساخته است بپردازد و وی تأکيد کرد که به طور قطع خواهد پرداخت. آقای اردوغان تصريح کرد که روابط دو کشور هرگز به گذشته باز نخواهد گشت و اسرائيل را متهم به سوء استفاده از نيروی نظامی و ارتکاب به جنايت جنگی کرد.

رئيس جمهوری سوريه نيز ضمن محکوم کردن حمله اسراييل گفت که وی و مردم سوريه از تصميمات و اقدامات ترکيه در اين زمينه پشتيبانی خواهند کرد. دولت اسراييل که تلاش مي کند کشته شدگان را تروريست جلوه دهد گفته است که آنها قبل از ورود نيروهای اسرائيل به کشتی، خود را برای نبرد آماده کرده بودند و نيروهای اسرائيل صرفاً از جان خود دفاع کردند. ارتش اسرائيل نيز روز دوشنبه با فاش کردن اسامی ۵ تن از حاميان حقوق بشر مدعی شد که آنها مدت هاست که با سازمان های تروريستی همکاری می کنند. ولی نخست وزير ترکيه بعد از ظهر روز دوشنبه دولت اسرائيل را يک دولت تروريستی خواند.