سردرگمی مقامات جمهوری اسلامی درباره سرنوشت پیوستن ایران به کنوانسیون پالرمو، دو روز بعد از هشدار مایک پمپئو

قرار بود مجمع تشخیص مصلحت نظام تا ۱۸ مهر نظر خود را درباره مصوبه مجلس اعلام کند.

دو روز بعد از هشدار مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، درباره عدم جدیت مقام‌های ایران برای پیوستن به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم و پولشویی، مقام‌های جمهوری اسلامی هنوز نمی‌دانند این لایحه در ایران به قانون تبدیل شده است یا نه!

حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، رئیس سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، روز یکشنبه ۲۱ مهر گفت که چون این لایحه بعد از ایراد شورای نگهبان، به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شده و این مجمع تصمیمی نگرفته، پس به قانون تبدیل شده است. با این حال او تاکید کرد که این موضوع هنوز قطعی نیست.

مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، روز جمعه ۱۹ مهر در پیامی در توئیتر از رویکرد جمهوری اسلامی در زمینه مبارزه با تامین مالی تروریسم و پولشویی انتقاد کرد و گفت تهران در این زمینه جدی نیست. وی در این توئیت نوشت: «اگر ایران در مبارزه با تامین مالی تروریسم و پیوستن به استانداردهای جهانی ضدپولشویی و تامین مالی تروریسم جدی بود، فورا به کنوانسیون پالرمو و کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم می‌پیوست.»

پالرمو، لایحه پیوستن ایران به کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمان‌ یافته فراملی است و ‌‌تی.اف.سی. لایحه مقابله با تامین مالی تروریسم است که دولت ایران برای خروج از فهرست سیاه گروه اقدام مالی مبارزه با پولشویی و حمایت مالی تروریسم (اف‌ای‌تی‌اف) نیازمند تصویب آن‌ها است.

روز یکشنبه، آقای فلاحت‌پیشه ابتدا گفت چون بین مجلس و شورای نگهبان درباره لایحه پالرمو اختلاف بود، مصوبه مجلس به مجمع تشخیص مصلحت نظام رفت و از آنجایی که در مهلت یک ساله تعیین شده درباره آن اظهارنظر نکرد،‌ پس به قانون تبدیل شده و رئیس جمهوری باید آن را ابلاغ کند.

در همین گفتگو اما این نماینده مجلس گفته که مجمع تشخیص مصلحت نظام می‌تواند برای مهلت قانونی توجیه بیاورد.

گروه ویژه اقدام مالی، اف‌ای‌تی‌ِاف، روز جمعه ۳۱ خرداد در نشست اورلاندو در آمریکا، برای پنجمین بار به ایران مهلت داد و تعلیق ایران از فهرست سیاه این گروه را تا ماه اکتبر تمدید کرد.

دولت آمریکا رژیم ایران را در صدر حامیان دولتی تروریسم در جهان می‌داند و می‌گوید با ادامه رفتارهای بی‌ثبات کننده و حمایت از گروه‌های نیابتی تروریستی خود، امنیت منطقه و جهان را به خطر می‌اندازد.

پرزیدنت ترامپ پس از خارج کردن آمریکا از توافق اتمی موسوم به برجام، تحریم‌های آمریکا علیه ایران را بازگرداند. همچنین دولت پرزیدنت ترامپ در راستای سیاست فشار حداکثری، تحریم‌های بیشتری علیه ایران اعمال کرده است.

در حال حاضر صنایع نفت ایران به طور کامل از سوی آمریکا تحریم شده است. همچنین بخش‌هایی از صنایع پتروشیمی ایران و همچنین خرید و فروش برخی فلزات تحریم شده است.

ایالات متحده آمریکا همچنین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داده و متعاقب آن بخش‌های دولتی ایران که با سپاه در تماس هستند را به تدریج به فهرست تحریم‌ها اضافه کرده است.

مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواسته‌های ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.

برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.