تجمع‌های اعتراضی در سیستان و بلوچستان برای حق‌آبه؛ معترضان شیشه کامیون‌های افغانستانی را شکستند

اعتراض به عدم تأمین حق‌آبه در استان سیستان و بلوچستان، ۸ بهمن ۱۴۰۰

شماری از مردم منطقه سیستان در شمال استان سیستان و بلوچستان روز جمعه هشت بهمن در اعتراض به عدم دریافت حق‌آبه هیرمند، در مناطق مختلف از جمله مقابل پایانه مرزی میلک در مرز ایران و افغانستان تجمع اعتراضی برگزار کردند.

به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، تجمعی دیگر در اعتراض به عدم تأمین حق‌آبه کشاورزان سیستان در مقابل کنسولگری افغانستان در زاهدان برگزار شد.

معترضان که اغلب کشاورزان سیستانی بودند، با تجمع در مرز میلک «اقدام به شکستن شیشه‌ سه کامیون متعلق به اتباع افغانستان مستقر در پایانه مرزی میلک کردند.»

یکی دیگر از ویدئوهای منتشر شده از این تجمع در شبکه‌های اجتماعی تصویر زنی معترض را نشان می‌دهد که به گزارشگر صدا و سیمای جمهوری اسلامی می‌گوید: «مسئولان الان اگر عرضه داشتند ... ۳۰ سال پهلوی پول داد و حق آب را خریداری کرد.»

اعتراض شهروندان مرزی جنوب شرق ایران پیرامون رهاسازی آب سد کمال‌خان شکل گرفته است. تجمع‌کنندگان در اعتراض به بستن آب هیرمند از سوی افغانستان به روی ایران و خشک شدن رودخانه، شعار دادند: «سد اگر باز نشه، پایانه تعطیل می‌شه.»

معترضان با در دست داشتن پلاکاردهایی با عنوان «هیرمند شاهرگ حیاتی ماست»، خواستار واکنش مقامات جمهوری اسلامی برای حل مشکل آب شدند و شعار «مسئول بی‌کفایت، استعفا استعفا» سر دادند.

به گزارش ایسنا، مجید میراحمدی معاون امنیتی وزارت کشور در واکنش به این اعتراضات گفت: حق‌آبه ایران از هیرمند قانونی است و از مسیر گفت‌وگوها در حال پیگیری است و هر گونه اقدامی خارج از این مسیر از جمله فراخوان و تجمعات نه تنها کمکی نمی‌کند بلکه در روند تحقق این حق قانونی اخلال ایجاد خواهد کرد.

ایرنا در گزارش خود نوشته است براساس معاهده سال ۱۳۵۱ که به امضای ایران و افغانستان رسیده، دولت افغانستان موظف به رهاسازی ۸۲۰ میلیون مترمکعب آب از ذخیره سد کجکی در ولایت هلمند به عنوان حق آبه ایران شده است.

نیک‌آهنگ کوثر، پژوهشگر حوزه آب روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با بخش فارسی صدای آمریکا تأکید کرد: تغییرات اقلیمی و افزایش مصرف آب به دلیل رشد جمعیت در نقاط مختلف جهان موجب حساسیت بیشتر در مورد منابع آب شده و جلوگیری از جنگ آب و گسترش تنش‌ها نیازمند همکاری منطقه‌ای است.

همچنین ببینید: نیک‌آهنگ کوثر: جلوگیری از جنگ آب نیازمند همکاری و آموزش منطقه‌ای است

برخی منابع خبری، روز چهارشنبه ۱۰ آذر گزارش داده بودند که میان طالبان و نیروهای مرزبانی ایران در مرزهای شرقی کشور درگیری‌هایی رخ داده است. یک منبع خبری در افغانستان گفت چند پاسگاه ایران توسط نیروهای طالبان تصرف شده، اما منابع خبری در ایران از جمله اعتمادآنلاین به نقل از یک منبع محلی این ادعا را تکذیب کردند.

همچنین ببینید: درگیری طالبان و نیروهای مرزی ایران؛ منابع خبری ایران تصرف چند پاسگاه‌ توسط طالبان را تکذیب می‌کنند